Ειδήσεις

Ξεσηκωμός φαρμακοποιών, "όποιος θέλει θα ανοίγει φαρμακείο"

Κλαίνε και οδύρονται οι φαρμακοποιοί με την τροπολογία του υπουργείο Υγείας για το πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματος.

Κλαίνε και οδύρονται οι φαρμακοποιοί με την τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης από το υπουργείο Υγείας για το πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματος, επιστρέφοντας στον Αύγουστο του 2015 και το τρίτο μνημόνιο, οπότε και πάλι ο κλάδος είχε βρεθεί στο κάδρο των μνημονιακών αλλαγών. Η τροπολογία κατατέθηκε αιφνιδιαστικά προχθές Τετάρτη, με τους φαρμακοποιούς να προσφεύγουν ξανά στα δικαστήρια, προκειμένου να διεκδικήσουν το δίκιο τους, όπως υποστηρίζουν.

Το θέμα είχε ξανασυζητηθεί και πάλι προ καιρού. Συγκεκριμένα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, εφαρμοστική του Νόμου 4336/2015, που είχαν υπογράψει το Μάιο του 2016 οι υπουργοί Οικονομίας και Υγείας, οι άδειες των φαρμακείων θα δίδονταν και σε ιδιώτες, υπό την προϋπόθεση ότι το φαρμακείο θα έχει τη μορφή ΕΠΕ και θα υπάρχει συνέταιρος φαρμακοποιός με μερίδιο 20%.

 Η κατάργηση της υποχρέωσης κατοχής πτυχίου φαρμακοποιού και άδεια άσκησης επαγγέλματος, καθώς και οποιοσδήποτε άλλος περιορισμός (πλην των πληθυσμιακών) τέθηκαν ως προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων. Τώρα, όμως, το πράγμα δεν έμεινε στην υπουργική απόφαση μόνο... Μετατράπηκε σε Προεδρικό Διάταγμα, κάτι που περίμεναν να γίνει, όπως λένε, οι φαρμακοποιοί. Έτσι, με απλά λόγια άδεια φαρμακείου θα μπορεί να χορηγείται σε φαρμακοποιούς αλλά και σε φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού. Φαρμακείο μπορούν, επίσης, να ιδρύουν και οι συνεταιρισμοί-μέλη της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας, με όλες αυτές τις αλλαγές να έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις αλλά και αγανάκτηση στους κόλπους των φαρμακοποιών.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

Η στάση των φαρμακοποιών

Οι φαρμακοποιοί τότε είχαν προσφύγει, όπως ήταν αναμενόμενο, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για «τις ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού και την ίδρυση φαρμακείου». Λίγους μήνες αργότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με τις υπ' αριθμ. 1804-1807/2017 αποφάσεις της έκανε δεκτές τις αιτήσεις του ΠΦΣ και των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Θεσσαλονίκης, για την ακύρωση της απόφασης των υπουργών Οικονομίας και Υγείας.

Ειδικότερα, το ΣτΕ έκρινε ότι θέματα άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού, λειτουργίας φαρμακείου και δεοντολογίας φαρμακοποιών ρυθμίζονται είτε με νόμο είτε με Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) και δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο ρύθμισης με υπουργική απόφαση. Η Ολομέλεια, όμως, είχε αναφέρει ότι το περιεχόμενο της υπουργικής απόφασης που καταργήθηκε μπορεί να περιληφθεί σε Προεδρικό Διάταγμα, όπερ και εγένετο τώρα, με τους φαρμακοποιούς να δηλώνουν και πάλι έτοιμοι να ακολουθήσουν τη νομική οδό.

«Δυστυχώς, περιμέναμε την εξέλιξη αυτή. Οι δανειστές μας στα προαπαιτούμενα έβαζαν θέμα το άνοιγμα του επαγγέλματος των φαρμακοποιών. Η διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά πρόκειται για Προεδρικό Διάταγμα και όχι απλά υπουργική απόφαση. Είμαστε έτοιμοι να προσφύγουμε στα δικαστήρια, και στο ΣτΕ και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Άλλωστε οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζουν ότι το φαρμακείο πρέπει να ανήκει σε φαρμακοποιό», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ηρακλείου Γιάννης Τσικανδηλάκης, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία των φαρμακοποιών του Ηρακλείου.

Μετά τις νεότερες δυσάρεστες για τον κλάδο εξελίξεις, σχολιάζοντας την κατάθεση της τροπολογίας, το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) με τη σειρά του δηλώνει πως «οι φαρμακοποιοί δε θα επιτρέψουν με κανέναν τρόπο την ίδρυση φαρμακείων από ιδιώτες», υπενθυμίζει πως «το ποιος δικαιούται να ιδρύσει φαρμακείο το έκρινε προ εξαμήνου η Ολομέλεια του ΣτΕ, με συντριπτική πλειοψηφία (20-2)» και καλεί την κυβέρνηση «να σεβαστεί την απόφαση ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, η οποία άλλωστε συμπίπτει με σχετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Παράλληλα όμως, οι φαρμακοποιοί στέλνουν μήνυμα και στους τυχόν ενδιαφερόμενους ιδιώτες πως «όποιος ιδιώτης θελήσει να επενδύσει ανοίγοντας φαρμακείο με βάση τους κυβερνητικούς ακροβατισμούς, απλώς θα χάσει τα χρήματά του».

«Αποτρέψαμε τον κίνδυνο άκρατης απελευθέρωσης»

«Με τους όρους και τις ρήτρες που επιβάλαμε για τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας φαρμακείου από μη φαρμακοποιούς, αποτρέψαμε τον κίνδυνο άκρατης απελευθέρωσης», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, υπεραμυνόμενος της τροπολογίας για την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, που κατατέθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. «Αντιλαμβάνομαι την αγωνία των φαρμακοποιών και τις επιφυλάξεις τους, μήπως με την απελευθέρωση δημιουργηθούν ολιγοπώλια, όμως με τις ρήτρες που βάλαμε ο κίνδυνος αυτός δεν υπάρχει», πρόσθεσε, τονίζοντας μάλιστα πως «σε καμία περίπτωση δεν αιφνιδιάζονται οι φαρμακοποιοί. Η ρύθμιση είναι σε γνώση των συνδικαλιστών».

Αναφερόμενος δε στην προσφυγή του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακοποιών, ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ ήταν ότι δεν μπορούσε με Κοινή Υπουργική Απόφαση να ρυθμιστεί το θέμα, αλλά με Προεδρικό Διάταγμα, και πρόσθεσε ότι «με αυτή τη ρύθμιση δίνουμε την εξουσιοδότηση για την έκδοσή του».

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια