default-image

To ΙΤΕ "προστατεύει" τις βόλτες μας στον Κούλε

Κρήτη
To ΙΤΕ "προστατεύει" τις βόλτες μας στον Κούλε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια σημαντική συνεργασία επισημοποιήθηκε σήμερα τόσο για την πόλη του Ηρακλείου όσο και για τους πολίτες.

ΟΛΗ και ΙΤΕ συνεργάζονται αρμονικά για να προστατεύσουν το παραλιακό μέτωπο από τη διάβρωση αφενός και αφετέρου να προστατεύσουν τους πολίτες, που απολαμβάνουν τις βόλτες τους στο μώλο.

Η συνεργασία του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου με το ΙΤΕ για την προστασία του λιμανιού του Ηρακλείου οριστικοποιήθηκε την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017, με την υπογραφή σύμβασης για τη μελέτη του παραλιακού μετώπου της πόλης.

Πρόκειται για μια μελέτη η οποία στοχεύει στη διερεύνηση της έκθεσης στα ακραία κυματικά φαινόμενα της περιοχής, από την Πλατεία «18 Άγγλων» έως και το φρούριο «Κούλε», δημιουργώντας προβλήματα ασφάλειας και προσβασιμότητας.

Πιο συγκεκριμένα, θα μελετηθεί διεξοδικά η υδροδυναμική της περιοχής, η συμπεριφορά των θαλάσσιων φυσικών φαινομένων και γενικά οι περιβαλλοντικές συνθήκες που αποτελούν τα αίτια του προβλήματος, με τη χρήση σύγχρονων μοντέλων προσομοίωσης και πρόβλεψης των υδροδυναμικών συνθηκών και της στερεομεταφοράς, υπό το πρίσμα πάντα της κλιματικής μεταβολής, και θα προταθεί σειρά εναλλακτικών λύσεων με σκοπό τη θωράκιση του προσήνεμου λιμενοβραχίονα, με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σημαντική πρόκληση στο σχεδιασμό των παρεμβάσεων που θα προταθούν είναι η αποτελεσματική προστασία του λιμενοβραχίονα και του μνημείου του Κούλε, με λύσεις που θα εναρμονίζονται με την ιστορική σημασία του και την πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής.

H σύμβαση υπεγράφη από το Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο ΟΛΗ, κ. Απόλλωνα Φιλιππή και τον Πρόεδρο του ΙΤΕ Καθηγητή Νεκτάριο Ταβερναράκη, παρουσία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων του Δήμου Ηρακλείου Γιάννη Αναστασάκη, της Αντιπροέδρου του ΟΛΗ κας Αγγέλας Σμυρνάκη, του Διευθυντή ερευνών του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών και επικεφαλής του Εργαστηρίου Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας Δρ. Καμπάνη και του Ερευνητή του εργαστηρίου Δρ. Γιώργου Αλεξανδράκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News