default-image

Ανησυχία στην Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης

Κρήτη
Ανησυχία στην Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανησυχία στους κόλπους της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης στα Χανιά έχουν προκαλέσει οι συζητήσεις περί σχεδίου νόμου που κατεβάζει το ελάχιστο όριο των μαθητών των εκκλησιαστικών σχολών ανά τμήμα, οδηγώντας τις σε λουκέτα.

Επισήμως, δεν επιβεβαιώνονται οι προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας. Τα προηγούμενα χρόνια ωστόσο υπήρξαν συγχωνεύσεις και καταργήσεις εκκλησιαστικών σχολείων στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο διευθυντής της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης κ. Θωμάς Παναγιώτου έκανε λόγο για «μαύρα σύννεφα πάνω από το Εκκλησιαστικό γυμνάσιο και λύκειο». Όπως είπε στη Ν.Κ. «υπάρχει φημολογία για ένα καινούριο σχέδιο νόμου το οποίο εάν προχωρήσει με τη μορφή που γνωρίζουμε, θα είναι καταστροφικό για όλα τα εκκλησιαστικά σχολεία της χώρας». Ο κ. Παναγιώτου ευελπιστεί το σχέδιο να μην προχωρήσει και αν υπάρξουν αλλαγές που αφορούν στα εκκλησιαστικά σχολεία, να προβλέπουν αναβάθμιση αυτών και όχι υποβάθμιση ή κατάργηση.

ΗΧΟΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Μαθητές του Εκκλησιαστικού Λυκείου Χανίων επισκέφθηκαν χθες το πρωί τον αντιπεριφερειάρχη κ. Απόστολο Βουλγαράκη και έψαλαν Χριστουγεννιάτικα κάλαντα της Πελοποννήσου. Ο κ. Κωνσταντίνος Στεφανάκης, καθηγητής βυζαντινής μουσικής, τόνισε το σημαντικό έργο που επιτελεί η σχολή και υπογράμμισε ότι «οι μαθητές είναι από όλη την Κρήτη και αισθάνονται μεγάλη χαρά όταν τους δίνεται η ευκαιρία να επισκεφθούν τους τοπικούς άρχοντες του νησιού, οι οποίοι πραγματικά δείχνουν ενδιαφέρον. Αυτό το ενδιαφέρον το έχουν ανάγκη, διότι λείπουν από τα σπίτια τους, δεδομένου ότι η σχολή λειτουργεί και ως οικοτροφείο».

Τα μέλη της χορωδίας του εκκλησιαστικού λυκείου Χανίων προκάλεσαν το θαυμασμό του αντιπεριφερειάρχη κ. Απόστολου Βουλγαράκη και των εργαζομένων της Περιφερειακής Ενότητας. «Τα παιδιά της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης μας εξέπληξαν ευχάριστα με τα κάλαντα που τραγούδησαν. Διδάσκονται βυζαντινή μουσική και αυτό φάνηκε στον τρόπο με τον οποίο έψαλαν» τόνισε ο κ. Βουλγαράκης ο οποίος ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων έστειλε το δικό του μήνυμα: «Να προσπαθήσουμε να μην το βάλουμε κάτω και να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε γιατί μόνο έτσι μπορούμε να σταθούμε όρθιοι».

Η ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΡΗΤΗΣ

Άρρηκτη συνδεδεμένη με τις αρχές της ορθοδόξου εκκλησίας και την ιεροσύνη είναι η Πατριαρχική Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης που λειτουργεί από το 1974. Το εκκλησιαστικό γυμνάσιο και λύκειο που λειτουργούν στο λόφο του Αγίου Ματθαίου στα Χανιά, δεν απευθύνονται μόνο σε αγόρια που θέλουν να ακολουθήσουν το δρόμο της ιεροσύνης. Τα τελευταία χρόνια φοιτούν εκεί και κορίτσια ενώ αποτελεί δεύτερο σπίτι για τους μαθητές του από όλη την Κρήτη που διαμένουν στο οικοτροφείο της Σχολής.

Είναι το μοναδικό εκκλησιαστικό της Κρήτης και φοιτούν σ αυτό 85 παιδιά. Οι μαθητές της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης μένουν στο οικοτροφείο που λειτουργεί στο χώρο της Σχολής. Παρακολουθούν το πρόγραμμα μαθημάτων των γενικών λυκείων αλλά  διδάσκονται πρόσθετα θεολογικά μαθήματα και βυζαντινή μουσική.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News