Ειδήσεις

Ο καιρός των Χριστουγέννων: Βροχές, χιόνια και… εκπλήξεις

Με εκπλήξεις θα εξελιχθεί το σκηνικό του καιρού, από αύριο μέχρι και την ημέρα των Χριστουγέννων

Χειμερινό αναμένεται να είναι το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ημέρες, βάζοντας μας απόλυτα στο κλίμα των Χριστουγέννων, με βροχές στην Κρήτη και κατά τόπους καταιγίδες, μέχρι και… χιονοπτώσεις.

Βέβαια, μία μεγάλη έκπληξη αναμένεται να κάνει ο καιρός την ημέρα των Χριστουγέννων, αφού σύμφωνα με το μετεωρολόγο, κ. Μανόλη Λέκκα, τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι… ηλιόλουστα!

Περιληπτικά, συννεφιά με περισσότερες βροχές από την Παρασκευή, χιόνια στα ορεινά με χαμηλές θερμοκρασίες από το Σάββατο και την Κυριακή, ενώ την Δευτέρα ημέρα των Χριστουγέννων αναμένεται καλοκαιρία σε όλη την Κρήτη με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες.

Οι Βόρειοι έως και Βορειοανατολικοί  άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν από την Παρασκευή, προκαλώντας και υψηλό κυματισμό στο Αιγαίο και ιδιαίτερα στις βόρειες ακτές του νησιού, χωρίς όμως να φαίνεται ότι θα δημιουργήσουν ιδιαίτερα προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Όπως αναφέρει ο κ. Λέκκας, η εξέλιξη του καιρού των επόμενων ημερών οφείλεται στη διέλευση ενός Βαρομετρικού χαμηλού από τα νότια το οποίο αναμένεται να προκαλέσει σημαντικές βροχοπτώσεις στην Κρήτη για την Παρασκευή έως και το Σάββατο το πρωί. Στη συνέχεια ακολουθεί εισβολή ενός Υψηλού Βαρομετρικού το οποίο συνοδεύεται με μία πολύ ψυχρή αέρια μάζα συνεχίζοντας τις βροχές στα χαμηλά προκαλώντας όμως χιονοπτώσεις στα ορεινά οι οποίες θα ξεκινήσουν από το Σάββατο το μεσημέρι κατεβάζοντας το ύψος χιονόπτωσης για την Κυριακή τα ξημερώματα και κάτω από τα 1.000 μέτρα.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων, μεγάλη προσοχή συνίσταται σε όλες τις μετακινήσεις για τις επόμενες ημέρες, αλλά και η Πολιτεία θα πρέπει να έχει αυξημένα αντανακλαστικά αντίδρασης όπου και αν απαιτηθεί. Καλό είναι επίσης να υπάρξει μία πρόβλεψη για ανθρώπους που ζουν μόνοι, ιδιαίτερα σε υψηλές ορεινές περιοχές της Κρήτης.

Μάλιστα το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου προειδοποιεί τους ιδιοκτήτες σκαφών να προσέχουν τα σκάφη τους.

Αναλυτικά ο καιρός μέχρι και τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με το μετεωρολόγο, κ. Μανόλη Λέκκα:

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου

Βροχές σε όλη την Κρήτη. Περισσότερες και κατά διαστήματα έντονες βροχοπτώσεις αναμένονται στα βόρεια τμήματα του νησιού ενώ υπάρχει πιθανότητα να κάνουν την εμφάνιση τους και τοπικές καταιγίδες.

Τα προγνωστικά των ατμοσφαιρικών μοντέλων δίνουν μία ένταση των φαινομένων στο βόρειο άξονα του νησιού (πιθανά προς το βράδυ της Παρασκευής έως ξημερώματα Σαββάτου), ιδιαίτερα από το Ρέθυμνο έως και δυτικά των Χανίων  χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Οι άνεμοι στα δυτικά και τα κεντρικά τμήματα της Κρήτης θα πνέουν από ΒορειοΑνατολικές διευθύνσεις ενισχυμένοι με εντάσεις  5 - 6 τοπικά έως και 7 Μποφώρ (ιδιαίτερα στο δυτικό Κρητικό φθάνουν έως και τα 8 Μποφώρ). Στα Ανατολικά του νησιού θα πνέουν από Ανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις που θα φθάνουν έως και τα 5 Μποφώρ, ενώ από τις βραδινές ώρες θα στραφούν και στις περιοχές αυτές από Βόρειες διευθύνσεις και θα ενισχυθούν.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ διαφορετικά επίπεδα στο νησί. Η ελάχιστη τιμή της τις πρωινές ώρες θα είναι γενικά  κοντά στους 10 °C,  με τη μέγιστη όμως να φθάνει στους 15 °C στα δυτικά, στους 18 °C περίπου στα Ανατολικά τμήματα του νησιού και τα νότια.

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου

Διατηρούνται οι βροχές, ενώ από το μεσημέρι θα ξεκινήσουν και οι χιονοπτώσεις,  αρχικά ψηλά στις ορεινές ζώνες, κατερχόμενα όμως αργότερα σε χαμηλότερα υψόμετρα. Τις νυκτερινές ώρες του Σαββάτου και την Κυριακή τα ξημερώματα το χιόνι θα εμφανισθεί σε υψόμετρα κάτω των 1.000 μέτρων.

Οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις ενισχυμένοι με εντάσεις στα 5 - 6 Μποφώρ, κατά τόπους στα νότια έως και τα 7 Μποφώρ.

Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει αισθητά με την ελάχιστη να είναι λίγο κάτω από του 10 °C και τη μέγιστη να φθάνει στους 13°C στα δυτικά ενώ λίγο υψηλότερη θα είναι στα ανατολικά και τα νότια.

Κυριακή 24 Δεκεμβρίου

Κατά τόπους βροχές, αν και πιο περιορισμένης έντασης, στα πεδινά και παράκτια τμήματα του νησιού, ενώ οι χιονοπτώσεις θα συνεχίζονται στα ορεινά τμήματα. Από το μεσημέρι ο καιρός θα αρχίσει να παρουσιάζει ύφεση και η εικόνα του θα βελτιώνεται σταδιακά.

Οι άνεμοι θα διατηρηθούν το πρωί της Κυριακής αρκετά ενισχυμένοι, θα εξασθενήσουν όμως σταδιακά από το μεσημέρι και μετά φθάνοντας μέχρι το βράδυ της Κυριακής έως και τα 4 Μποφώρ στο Αιγαίο.

Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα και στα ορεινά θα είναι κοντά στους 0 °C.

Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου

Αποκαθίσταται ένας πολύ καλός καιρός σε ολόκληρη την Κρήτη με ηλιοφάνεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από Βορειοδυτικές διευθύνσεις αρκετά εξασθενημένοι με την ένταση τους να φθάνει στα 3 τοπικά έως και τα 4 Μποφώρ.

Αισθητό θα είναι το κρύο την Δευτέρα το πρωί με την ελάχιστη θερμοκρασία να είναι χαμηλότερη των 10°C ακόμη και στις παράκτιες περιοχές,  ενώ στην ενδοχώρα και ιδιαίτερα στα ορεινά θα είναι κατά πολύ χαμηλότερη, λόγω όμως της ηλιοφάνειας οι μέγιστες τιμές αναμένεται να ανέβουν προς τους  14°C στα πεδινά τμήματα της Κρήτης.

Καλές καιρικές συνθήκες αναμένεται να διατηρηθούν και μετά την ημέρα των Χριστουγέννων, με τη θερμοκρασία και μόνο να διατηρείται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα κυρίως τις νυκτερινές ώρες.

Σχόλια