Ειδήσεις

Πέθανε ο οραματιστής δήμαρχος Γιώργης Κλάδος

Διετέλεσε επί σειρά ετών Δήμαρχος Ανωγείων με πολλές καινοτόμες ιδέες και θεωρήθηκε "Πατριάρχης" της Αυτοδιοίκησης.

Μια ιστορική μορφή της Αριστεράς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Γιώργης Κλάδος, "έφυγε" από τη ζωή σήμερα τα ξημερώματα πλήρης ημερών αλλά και έργων.

Διετέλεσε επί σειρά ετών δήμαρχος Ανωγείων με πολλές καινοτόμες ιδέες, ενώ για τις ιδέες του εξορίστηκε για συνολικά 8 χρόνια.

Η κηδεία του Γιώργου Κλάδου θα τελεστεί την Παρασκευή. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου στο Ηράκλειο στη 1 μ.μ., ενώ η σορός του θα βρίσκεται από τις 12 το μεσημέρι.

Η ταφή του ιδιαίτερα αγαπητού Γιώργου Κλάδου, θα γίνει στα Σείσαρχα Μυλοποτάμου.

"Πατριάρχης" της Αυτοδιοίκησης

O Γιώργης Κλάδος θεωρείται εξάλλου "Πατριάρχης" της Αυτοδιοίκησης.

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών, ενώ η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί στα Σείσαρχα Ανωγείων.

Η είδηση του θανάτου του έχει βυθίσει στη θλίψη όχι μόνο τη γενέτειρά του αλλά και ολόκληρη την τοπική αυτοδιοίκηση.

Τιμήθηκε το καλοκαίρι από τον Δ.Ανωγείων

Τελευταία του δημόσια εμφάνιση σύμφωνα με την anogi.gr ήταν τον περασμένο Iούλιο όταν τιμήθηκε από τον Δήμο Ανωγείων και το ΑΚΟΜΜ, με το όνομα του να δίνεται σε αίθουσα εκδηλώσεων του Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη.

Στο πένθος ο πολιτικός κόσμος της Κρήτης:

Συλλυπητήριο Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη για τον θάνατο του Γιώργου Κλάδου:

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για τον θάνατο του Γιώργου Κλάδου εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος ενώ σε δήλωση του αναφέρεται στην προσφορά και το έργο του  οραματιστή Δημάρχου, πρωτεργάτη της τοπικής ανάπτυξης, και ότι ο ίδιος αποχαιρετά ένα μεγάλο δάσκαλο.

Συγκεκριμένα ο κ. Αρναουτάκης στη δήλωση του αναφέρει: «Ο θάνατος του Γιώργου Κλάδου αφήνει φτωχότερη την Αυτοδιοίκηση. Ο Γιώργος Κλάδος υπήρξε σημαντική προσωπικότητα της Αυτοδιοίκησης, οραματιστής Δήμαρχος και πρωτεργάτης της τοπικής ανάπτυξης της περιοχής των Ανωγείων αλλά και ευρύτερα του Μυλοποτάμου με την ίδρυση του «ΑΚΟΜΜ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ». Σε καιρούς δύσκολους ο Γιώργος Κλάδος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων βγαίνοντας πάντα νικητής.

Τα Ανώγεια αλλά και η Κρήτη ολόκληρη, όλοι όσοι συνεργάστηκαν μαζί του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση διδάχθηκαν από το έργο του,  πήραν δύναμη από την αποφασιστικότητά του να πάει μπροστά ο τόπος τους. Προσωπικά αποχαιρετώ ένα μεγάλο δάσκαλο. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γιώργου Κλάδου ας είναι αιωνία η μνήμη του».

Συλλυπητήρια δήλωση Β. Λαμπρινού

Ο Γιώργης Κλάδος υπήρξε μια εμβληματική φυσιογνωμία της Κρήτης κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Πρωταγωνίστησε, αδιάλειπτα, σε κρίσιμες εποχές, στους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες του τόπου. Με το θάρρος, την σύνεση, την μετριοπάθεια, την ανιδιοτέλεια, και το ευρύ, δημιουργικό του πνεύμα, ανέδειξε στον δημόσιο βίο τα προτερήματα του ακέραιου Ανθρώπου, του χαρισματικού Κρητικού.

Ο Γιώργης Κλάδος ήταν μια κορυφαία προσωπικότητα της  Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με αφετηρία τα Ανώγεια, καλλιέργησε την συνεργασία και τον συγκρητισμό. Διαβλέποντας τις μεγάλες δυνατότητες των τοπικών κοινωνιών αγωνίστηκε για την αποκέντρωση, και την ανάπτυξη της περιφέρειας. Σε όλη την πορεία του, με πρωτοποριακές δράσεις, συνέβαλε καθοριστικά στην πραγμάτωση καινοτόμων έργων και ιδεών, που ωφέλησαν ουσιαστικά τον τόπο.

Ο Γιώργης Κλάδος ήταν ο «Δήμαρχος των Δημάρχων». Η παρουσία του θα είναι παντοτινή στην συλλογική μας μνήμη.

Συλλυπούμαι θερμώς την οικογένειά του.

Ο Δήμος Μαλεβιζίου για τον Κλάδο

Για το θάνατο του Γιώργη Κλάδου ο Δημάρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης δήλωσε: «με θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο μιας σπουδαίας μορφής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της αριστεράς, αλλά και καλού φίλου, του Γιώργη Κλάδου. Μιας σπουδαίας μορφής της αντίστασης, ενός ιδεολόγου αγωνιστή και πρωτεργάτη της τοπικής ανάπτυξης.

Ο Γιώργης Κλάδος πρωτοστάτησε σε πολλούς αγώνες, οραματίστηκε και εφάρμοσε πρώτος πετυχημένες πρακτικές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και αποτελούσε για πολλούς από εμάς, παράδειγμα προς μίμηση.

Στην οικογένεια και στους οικείους του απευθύνω θερμά συλλυπητήρια, τόσο προσωπικώς, όσο και εκ μέρους σύσσωμης της Δημοτικής Αρχής Μαλεβιζίου».

Συλλυπητήρια και από τη ΔΗΜΑΡ

Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί ο σύντροφος  Γιώργος Κλάδος. Επί σειρά ετών Δήμαρχος Ανωγείων, υπήρξε μια από τις κορυφαίες μορφές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας, πρωτοπόρος σε ιδέες, οραματιστής, αντιστασιακός.

Πήρε μέρος και πρωτοστάτησε σε όλους τους εθνικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του τόπου, τα τελευταία 65 χρόνια, συμμετείχε και πρωταγωνίστησε στους αγώνες για αποκέντρωση και αυτοδιοίκηση, για περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη, άνοιξε νέους δρόμους στους χώρους αυτούς και στήριξε και πλούτισε με τις ιδέες και τη δράση του κάθε προοδευτική προσπάθεια και κίνηση στον τόπο μας και τη χώρα.

Ήταν ιδρυτικό μέλος της ΔΗΜΑΡ και για μας τους συντρόφους του ήταν ένας δάσκαλος ιδεών, δράσης και ήθους. Η μνήμη του θα είναι αθάνατη.

ΟΙ σύντροφοι της ΔΗΜΑΡ Ηρακλείου εκφράζουν θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο στα Σείσαρχα Ανωγείων.

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, σε έκτακτη συνεδρίαση λόγω του θανάτου του πρώην Δημάρχου Ανωγείων και κορυφαίου αυτοδιοικητικού παράγοντα της Κρήτης Γιώργη Κλάδου, αποφάσισε ομόφωνα τιμώντας τη μνήμη του όπως:

1. Τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην επόμενη συνεδρίασή του.

2. Εκφράσει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

3. Παραστεί  αντιπροσωπεία του στην εξόδιο ακολουθία.

4. Κατατεθεί στεφάνι στην σορό του.

5. Δοθεί το όνομά του σε αίθουσα της ΠΕΔ Κρήτης, στο ιδιόκτητο ακίνητό της στο Ηράκλειο και

6. Δημοσιευθεί το παρόν στον τοπικό Τύπο.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη για τον Γ. Κλάδο

«Πλήρης ημερών» έφυγε ένας ξεχωριστός Ανωγειανός, ένας δημιουργικός Κρητικός, ένας πρωτοπόρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Γεώργιος Κλάδος.

Ο εκλιπών δίκαια χαρακτηρίστηκε ως Πρύτανης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την οποία υπηρέτησε επί πολλά χρόνια και κόσμησε με το ήθος του.

Τα Ανώγεια, η Κρήτη και η Αυτοδιοίκηση τον αποχαιρετούν με σεβασμό και καθολική αναγνώριση του έργου και της προσφοράς του».

Γρ. Τύπου ΠΑΣΟΚ για το θάνατο του Γ. Κλάδου

Ο Γιώργης Κλάδος ήταν ένας αγωνιστής της δημοκρατίας, μια σπουδαία προσωπικότητα με σημαντική παρουσία και προσφορά στην Αυτοδιοίκηση.  Αφήνει πίσω του ανεξίτηλο αποτύπωμα συνέπειας  σε προοδευτικές  αρχές και αξίες αλλά και δημιουργικού έργου.

Εκφράζουμε στην οικογένεια του, τα θερμά μας συλλυπητήρια 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου σε συνεδρίασή του την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017, μετά το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του πρώην Δημάρχου Ανωγείων και πρωτοπόρου της Αυτοδιοίκησης στην Κρήτη Γιώργη Κλάδου,  αποφάσισε ομόφωνα, τιμώντας την μνήμη του, όπως:

1. Τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη σημερινή συνεδρίαση του.

2. Εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

3. Παραστεί αντιπροσωπεία του στην εξόδιο ακολουθία και ο Δήμαρχος Ηρακλείου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης εκφωνήσει επικήδειο λόγο.

4. Επιδοθεί το Ψήφισμα αυτό στην οικογένειά του και

5.  Αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Ηρακλείου και δημοσιευθεί στον τοπικό Τύπο.

ΚΟ Ηρακλείου

Ο Γιώργος Κλάδος υπήρξε ένας αγωνιστής τη ζωής, που έμεινε όρθιος σε δύσκολους καιρούς υπερασπιζόμενος τα ιδανικά και τις αξίες ης Δημοκρατίας. Παράλληλα υπηρέτησε το θεσμό της Τοπικής  Αυτοδιοίκησης και μαζί με άλλους Δημάρχους συνέβαλε στο να αποκτήσει ο θεσμός νέες αρμοδιότητες και νέες λειτουργίες.

Έφυγε από τη ζωή τιμημένος και από την κοινωνία της γενέτειράς του, τα Ανώγεια, και από την κοινωνία του Ηρακλείου, όπου σταδιοδρόμησε επαγγελματικά. Εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια  στους οικείους του.

Η Ένωση δημάρχων Κρήτης

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δημάρχων Κρήτης (ΕΝ.ΔΗ.Κ) μετά την αναγγελία του θανάτου του πρώην δημάρχου Ανωγείων Γιώργη Κλάδου, συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση στα γραφεία της (Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 22 και Σκουλάδων).

ΑΦΟΥ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕ

1. Την πολύπλευρη προσωπικότητα του εκλιπόντος, ο οποίος υπήρξε οραματιστής

και πρωτοπόρος για τη  θεμελίωση, ισχυροποίηση και καταξίωση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης.

2. Τη συμμετοχή του σε όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες της χώρας και του τόπου μας.

3. Την τεράστια συμβολή του στην τοπική ανάπτυξη της Κρήτης και των δήμων του νησιού από τη θέση του προέδρου του Συνδέσμου των ΤΕΔΚ ΚΡΗΤΗΣ.

4.Την αγωνιστική του δράση και συμμετοχή σε κορυφαίες κατακτήσεις του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

1. Να εκφράσει τη βαθειά του θλίψη για την απώλεια του πρώην δημάρχου Ανωγείων και εξέχοντος στελέχους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Χώρας μας.

2. Να μεταφέρει τα ειλικρινή και θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

3. Να παραστεί το ΔΣ στην εξόδιο ακολουθία του εκλιπόντος αύριο στον Άγιο Τίτο στο Ηράκλειο.

4. Να δημοσιοποιηθεί το παρόν ψήφισμα μέσω των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ( ΜΜΕ).

Συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ

Αποχαιρετάμε μια εμβληματική μορφή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Αριστεράς, τον πρώην Δήμαρχο Ανωγείων Γιώργη Κλάδο.

Η ζωή του Γιώργη Κλάδου σφραγίστηκε από τη συμμετοχή του στους δημοκρατικούς αγώνες της γενιάς του, στην Εθνική Αντίσταση και στον αγώνα κατά της δικτατορίας.

Ο Γιώργης Κλάδος άνοιξε δρόμους και άφησε το στίγμα του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, από τον Δήμο Ανωγείων, που αποτελεί υπόδειγμα αυτοδιοικητικής παρέμβασης για την ανάδειξη των παραγωγικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δυνατοτήτων ενός τόπου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια του στην οικογένειά του.

Γιάννης Μιχελογιαννάκης

Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια της ιστορικής μορφής της Αριστεράς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Γεωργίου Κλάδου. Ο εκλιπών υπήρξε σημαίνουσα προσωπικότητα της Αυτοδιοίκησης, αντιστασιακός, και οραματιστής δήμαρχος, χαρακτηριζόταν από ακεραιότητα, κύρος, πρωτοπορία και ήθος συνταύτισε την Πολιτική με τον Πολιτισμό, ενώ παρέμεινε πιστός στις ιδέες του μέχρι το τέλος. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του. Αιωνία η μνήμη του.

ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, για το θάνατο του Γ. Κλάδου

Aποχαιρετάμε μια εμβληματική μορφή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Αριστεράς, τον πρώην Δήμαρχο Ανωγείων Γιώργη Κλάδο. Η ζωή του Γιώργη Κλάδου σφραγίστηκε από τη συμμετοχή του στους δημοκρατικούς αγώνες της γενιάς του, στην Εθνική Αντίσταση και στον αγώνα κατά της δικτατορίας.

Ο Γιώργης Κλάδος άνοιξε δρόμους και άφησε το στίγμα του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, από τον Δήμο Ανωγείων, που αποτελεί υπόδειγμα αυτοδιοικητικής παρέμβασης για την ανάδειξη των παραγωγικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δυνατοτήτων ενός τόπου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια του στην οικογένειά του.

Σπ. Δανέλλης

Ο Γιώργης Κλάδος, ο "Δήμαρχος των Δημάρχων", έφυγε, αφήνοντας ανεξίτηλη τη σφραγίδα του όμως στην εποποιία της Αυτοδιοίκησης, των εθνικών και κοινωνικών αγώνων. Ενεργό μέλος της Εθνικής Αντίστασης, δεσμώτης και εξόριστος της Χούντας.

Πρωτεργάτης της ανανέωσης της Αριστεράς, ανήσυχος, καινοτόμος. Κατ' εξοχήν ανοιχτών οριζόντων, γνήσιος κι απ' τους πρώτους ευρωπαϊστές, πρωτοπόρους της ιδέας της περιφερειακής ανάπτυξης και συνοχής. Ακέραιος και συνεπής με τις αρχές και τους αξιακούς του κώδικες σε όλη του τη ζωή. Οπαδός της πειθούς, της συνεννόησης και της συναίνεσης, έχαιρε της γενικότερης αναγνώρισης και αποδοχής, πέρα από τα στενά όρια του πολιτικού του χώρου. Εραστής της Αυτοδιοίκησης, ώθησε καθοριστικά με το όραμα και τη δράση του την αναβάθμισή της, την ενίσχυση του αναπτυξιακού της ρόλου, την ανάδειξη του πολιτιστικού και κοινωνικού της ρόλου. Ως ένας από τους λίγους αναμορφωτές της Αυτοδιοίκησης υπήρξε Δάσκαλος όλων μας. Θα τον θυμόμαστε όλοι μας, κυρίως όσοι από εμάς είχαμε την τύχη να "θητεύσουμε" δίπλα του. Η γενική αναγνώρισή του ας μετριάσει την οδύνη της Βαγγελιώς (σύντροφο και στυλοβάτη του), της Ρηνιώς και της Μαρίας του.

Σχόλια