default-image

Γιατί δεν αφήνουμε ποτέ άπλυτα ρούχα στο κρεβάτι;

Υγεία
Γιατί δεν αφήνουμε ποτέ άπλυτα ρούχα στο κρεβάτι;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Σέφιλντ υποστηρίζουν, ότι το να αφήνετε άπλυτα ρούχα μέσα στο υπνοδωμάτιο και ιδίως πάνω στο κρεβάτι μπορεί να οδηγήσει σε εξάπλωση παρασίτων στον χώρο, τα σκεπάσματα και το κρεβάτι.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα παράσιτα που προκαλούν φαγούρα, δεν προσελκύονται μόνο από τον ίδιο τον άνθρωπο, αλλά και από την μυρωδιά του που υπάρχει πάνω στα άπλυτα ρούχα.

«Υπάρχουν πολλές μελέτες που επικεντρώνονται στην προσπάθεια να καταλάβουμε πώς τα παράσιτα που ζουν στο κρεβάτι προσελκύονται από τους ανθρώπους και πώς εξαπλώνονται σε μια πολυκατοικία, αλλά κανείς δεν είχε αναλογιστεί μέχρι τώρα το πώς μπαίνουν εξαρχής στο σπίτι», σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, William Hentley.

Πώς έγινε η έρευνα

Για να βρει την απάντηση, ο Hentley και η ομάδα του χρησιμοποίησαν δύο πανομοιότυπα δωμάτια που είχαν από ένα κρεβάτι, αλλά υπήρχε ένας σωρός από άπλυτα ρούχα επάνω στο ένα κρεβάτι και ένας σωρός από καθαρά ρούχα πάνω στο άλλο κρεβάτι. Επίσης, σε ένα τρίτο δωμάτιο διοχέτευαν απλά διοξείδιο του άνθρακα, έτσι ώστε να προσομοιώσουν την ανθρώπινη αναπνοή, την οποία τα παράσιτα είναι γνωστό ότι αναζητούν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παράσιτα κρεβατιών ήταν πολύ πιο πιθανό να πάνε στο δωμάτιο που «αισθάνονταν» ότι είχε ανθρώπινη παρουσία. Ωστόσο, από τα άλλα δύο δωμάτια, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εγκατασταθούν σε εκείνο με τα άπλυτα ρούχα παρά σε εκείνο με τα καθαρά.

Οι επιστήμονες παροτρύνουν τους ανθρώπους να κρατάνε τα άπλυτα ρούχα τους έξω από το δωμάτιο που κοιμούνται, ειδικά όταν λείπουν για μεγάλο χρονικό διάστημα από το σπίτι.

Πηγή: iatropedia.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News