default-image

Σήμερα η απόφαση για το μακελειό: Τι λένε οι κατηγορούμενοι

Κρήτη
Σήμερα η απόφαση για το μακελειό: Τι λένε οι κατηγορούμενοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης για το διπλό φονικό που είχε συγκλονίσει τον Ιούνιο του 2012 την τοπική κοινωνία του Προφήτη Ηλία Ηρακλείου.

Μετά από μια μαραθώνια διαδικασία, η οποία διήρκησε ουκ ολίγες εβδομάδες, και κατά την οποία δεν έλειψαν στιγμές μεγάλης έντασης, οι δικαστές θα ανέβουν στην Έδρα στις 12 το μεσημέρι, οπότε και ο πρόεδρος του δικαστηρίου θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας Εφετών Ανατολικής Κρήτης Ζαχαρίας Κοκκινάκης έχει προτείνει την ενοχή του 57χρονου κρεοπώλη και την απαλλαγή του νεαρότερου αδερφού του.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος ο 57χρονος για την πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε βάρος του Πρίαμου Ξυδάκη και για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο σε βάρος του Μανόλη Σταυρουλάκη, ο οποίος καθόταν σε παρακείμενο καφενείο, και ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα από τα σκάγια της καραμπίνας του 57χρονου. Στον αντίποδα, ο κ. Κοκκινάκης πρότεινε την απαλλαγή του νεαρότερου αδερφού τού κρεοπώλη, που κατηγορείται ότι προσπάθησε να σκοτώσει τον πατέρα τού Πρίαμου Ξυδάκη.

Εντάσεις μέχρι το τέλος

Η πολύκροτη δίκη ολοκληρώνεται σήμερα, μετά από μια μαραθώνια διαδικασία, που διήρκεσε περίπου δυόμισι μήνες. Από τις πρώτες συνεδριάσεις του Εφετείου είχε γίνει φανερή η ένταση που υποβόσκει στο ακροατήριο, και όχι μόνο: Καθ' όλη τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις μεταξύ των συνηγόρων των δύο πλευρών. Ωστόσο, δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης μεταξύ δικηγόρων και μαρτύρων. Εξάλλου, εντάσεις υπήρξαν και κατά τις απολογίες των δύο κατηγορουμένων, όταν ο Γιάννης Ξυδάκης, πατέρας του αδικοχαμένου Πρίαμου, δεν άντεξε να κάθεται στο ακροατήριο και φεύγοντας από την αίθουσα, φώναξε στους κατηγορούμενους να πουν την αλήθεια.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΞΑΝΑ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

Ένταση είχαμε, πάντως, και χθες, κατά τη διαδικασία των αγορεύσεων των συνηγόρων της υπόθεσης. Πρωταγωνιστές του χθεσινού μίνι επεισοδίου, που διαδραματίστηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου, ήταν ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης Χρήστος Μαρκογιαννάκης και ο μάρτυρας της υπόθεσης και στενός συγγενής του Πρίαμου Ξυδάκη, Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Η ένταση πυροδοτήθηκε όταν ο κ. Μαρκογιαννάκης αναφέρθηκε στις αγαθοεργίες που φέρεται να έκανε στην τοπική κοινωνία ο βασικός κατηγορούμενος της υπόθεσης. Η εν λόγω αναφορά του γνωστού δικηγόρου προκάλεσε τη μήνη συγγενών των θυμάτων που παρακολουθούσαν τη δίκη. Τις στιγμές που ακολούθησαν, ο κ. Ιερωνυμάκης καταφέρθηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον του Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ωστόσο το έκρυθμο κλίμα ηρέμησε μετά από λίγο.

Τι είπαν οι κατηγορούμενοι;

Πριν από μερικές συνεδριάσεις, κατά την απολογία του ενώπιον της Έδρας και αναφερόμενος στο συμβάν κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους ο Πρίαμος Ξυδάκης και ο Μανόλης Σταυρουλάκης, ο κρεοπώλης είπε ότι είδε τον Πρίαμο να μπαίνει στο κρεοπωλείο κρατώντας ένα λοστό και τότε αναφώνησε στα παιδιά του «Παναγία μου, θα σκοτωθούμε».

Σύμφωνα με τον 57χρονο, ο Πρίαμος τού πέταξε τότε το λοστό, ο οποίος ωστόσο δεν τον πέτυχε. Ο κρεοπώλης είπε ότι έτρεξε εκείνη την ώρα να φύγει, όταν άκουσε το κλείστρο, αναφερόμενος στο όπλο που φέρεται να κρατούσε ο Ξυδάκης. Επίσης, ο 57χρονος ανέφερε ότι ήθελε να πάει στο αυτοκίνητό του για να φύγει. Εν συνεχεία, είπε ότι ο Πρίαμος άρχισε να τον πυροβολεί, πετυχαίνοντάς τον στο πόδι.

«Κάποια στιγμή, περνά ο γιος μου και λέει στον Πρίαμο: "Μη σκοτώσεις τον πατέρα μου". Τότε ο Πρίαμος τον πυροβόλησε και ο μικρός είπε: "Μπαμπά, με σκότωσε". Εγώ είχα πιάσει την καραμπίνα. Είχα τραυματιστεί στα πόδια. Δεν είχα σκοπό να τον σκοτώσω... Νόμιζα ότι το κοπέλι μου ήταν τελειωμένο. Έριξα μία φορά», είπε ο 57χρονος.

Εξάλλου, ο αδερφός του 57χρονου αρνήθηκε την κατηγορία που του αποδίδεται για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του πατέρα του Πρίαμου, Γιάννη Ξυδάκη, χαρακτηρίζοντας «στημένο» το συμβάν.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News