default-image

Με "γλυκόπικρη" γεύση οδεύουν προς το 2018 οι έμποροι

Κρήτη
Με "γλυκόπικρη" γεύση οδεύουν προς το 2018 οι έμποροι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χωρίς την ελπίδα να δοθεί τέλος στο "θάνατο του εμποράκου" από το 2018 και μετά, οδεύουν προς τη λήξη και τούτης της χρονιάς οι έμποροι της Κρήτης, με τους εκπροσώπους τους να καλούν την κυβέρνηση να αλλάξει την πολιτική της μέσα από ουσιαστικά μέτρα τόνωσης της αγοράς και κυρίως μέσα από μέτρα φοροελάφρυνσης των μικρομεσαίων.

Για να ξαναγεννηθεί η ελπίδα στο χώρο της αγοράς, όχι μόνο για τους μικρομεσαίους αλλά και για τους καταναλωτές, στο βαθμό που αυτοί θα μπορούν να τροφοδοτούν τα νοικοκυριά με τα αναγκαία αγαθά χωρίς να αναγκάζονται να κάνουν αιματηρές οικονομίες στα όρια της στέρησης, οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών και των καταναλωτών ζητούν διαφορετικές πολιτικές στη χώρα μας!

«Δεν ήταν και αυτή η χρονιά καλή για τους μικρομεσαίους», είπε στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Μανόλης Κουμαντάκης.

«Οι φορολογίες, άμεσες και έμμεσες, επιβάρυναν πάρα πολύ την κατάσταση. Υπάρχει μια αβεβαιότητα, πολιτική και οικονομική. Αν εξαιρέσουμε τον τουρισμό, που κι εκεί φαίνεται να υπάρχει κορεσμός από πλευράς επενδύσεων, υπάρχει μια κακή επενδυτική διάθεση. Υπάρχει γενικότερα μια κακή κατάσταση, που μας έχει επηρεάσει πάρα πολύ. Συν του ότι οι σκληρές φορολογίες και η σκληρή εισοδηματική πολιτική έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στα νοικοκυριά και τους καταναλωτές, με συνέπεια να έχει επηρεαστεί αρνητικά η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα»...

Σε ό,τι αφορά την αγοραστική κίνηση των τελευταίων ημερών, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου ξεκαθαρίζει ότι «από την εορταστική περίοδο δεν πρέπει να περιμένουμε να βγάλουμε συμπεράσματα για όλη τη χρονιά. Οι μέρες αυτές είναι τέτοιες που θα υπάρξει κάποια κίνηση. Και ελπίζουμε ότι την εβδομάδα αυτή τα πράγματα θα είναι κάπως καλύτερα»...

«Χωρίς ελπίδα»

«Η κατάσταση, δυστυχώς, δε δείχνει να βελτιώνεται στο ζήτημα της επιχειρηματικότητας», λέει από την πλευρά του στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Μπάμπης Λεκάκης.

«Οι φορολογικές υποχρεώσεις των επαγγελματιών και των εμπόρων, δυστυχώς, είναι σε υψηλά επίπεδα. Δεν έχει αλλάξει κάτι ώστε να πούμε ότι έχει βελτιωθεί το κλίμα. Αυτό που φαίνεται μόνο είναι ότι, λόγω της μεγάλης τουριστικής κίνησης που είχαμε φέτος, δείχνει να βελτιώνεται το κλίμα στην αγοραστική κίνηση γενικώς, αλλά δεν ξέρουμε αν αυτό θα κρατήσει. Από 'κει και πέρα, οι επαγγελματικές υποχρεώσεις των επαγγελματιών είναι τεράστιες. Τα χρέη συνεχίζουν να συσσωρεύονται. Και δεν ξέρουμε πώς θα είναι το κλίμα στο άνοιγμα και το κλείσιμο των επιχειρήσεων στο τέλος της χρονιάς, που έδειχνε να ισοσκελίζει περίπου όσες επιχειρήσεις έκλειναν και άνοιγαν το προηγούμενο διάστημα. Θα έχουμε στο τέλος της εβδομάδας πιο συγκεκριμένα στοιχεία», σύμφωνα με τον ίδιο.

Στο ερώτημά μας αν ο ίδιος εκτιμά ότι η κατάσταση φέτος σε σχέση με πέρυσι εμφανίζεται βελτιωμένη, μας είπε ότι «σίγουρα σε σχέση με πέρυσι το κλίμα βελτιώνεται. Αλλά αυτό δε φαίνεται όμως σε επίπεδο ανοίγματος επιχειρήσεων. Βλέπουμε να βελτιώνεται η καταναλωτική κίνηση, αλλά ως προς τη λειτουργία των επιχειρήσεων δεν υπάρχει βελτίωση, όταν έχουν κλείσει από την αρχή της κρίσης πάνω από 280.000 επιχειρήσεις»...

Τι περιμένουμε όμως με το νέο έτος; Ο Μπάμπης Λεκάκης απαντά: «Σίγουρα θα έχουμε τα ίδια. Από τη στιγμή όμως που από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχει κάποια εξαγγελία σε ό,τι έχει να κάνει με τη μείωση της φορολογίας, και την ίδια ώρα για τις ασφαλιστικές εισφορές υπάρχει μια αύξηση μετά και το νόμο που προβλέπει ότι από το 2018 δε θα αφαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές από το εισόδημα των επιχειρηματιών, δε νομίζουμε ότι θα βελτιωθεί το κλίμα από ένα σημείο και μετά. Εμείς συνεχίζουμε να ζητάμε τη μείωση των ασφαλιστικών συντελεστών, γιατί δυστυχώς οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να επενδύσουν από τη στιγμή που δεν τους μένουν χρήματα στο ταμείο λόγω της μεγάλης φορολογίας»...

«Κάθε χρόνο και... χειρότερα»

Για τους καταναλωτές το 2018 μπορεί να είναι ακόμα χειρότερο λόγω των περικοπών των συντάξεων και της συσσώρευσης νέων δόσεων, όπως εξηγεί στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ηρακλείου κ. Νίκος Τζανάκης.

Για τη λήξη της χρονιάς αυτής ο Νίκος Τζανάκης είναι κατηγορηματικός: «Η οικονομική κατάσταση των περισσότερων καταναλωτών, ειδικά των ανθρώπων που έχουν ένα ή δύο άνεργους στην οικογένειά τους, είναι πολύ κακή, δεδομένου ότι συσσωρεύονται στο τέλος της χρονιάς πάρα πολλές υποχρεώσεις. Ένα τυπικό νοικοκυριό της Ελλάδος, με ένα μέσο εισόδημα της τάξεως των 20.000-25.000 ευρώ, είναι αντιμέτωπο με ένα στεγαστικό δάνειο, το οποίο είτε είναι διαμαρτυρημένο είτε εξυπηρετείται με "αίμα" και πολύ κόπο.

Παράλληλα είναι παγιδευμένο με μία ή δύο φορολογικές ρυθμίσεις δόσεων. Όλα αυτά δημιουργούν μια ασφυκτική κατάσταση, με συνέπεια αυτό το νοικοκυριό να μην έχει ούτε το 50% του ανεχτού επιπέδου διαβίωσης που πρέπει να έχει ένα νοικοκυριό τριμελές ή τετραμελές»...

Ο Νίκος Τζανάκης εκτιμά, εξάλλου, ότι μπορεί αυτή την τελευταία εβδομάδα να υπάρξει μια ανάκαμψη στην αγορά, αλλά αυτή θα έχει σχέση μόνο με το μέρισμα της φτώχιας που δόθηκε το τελευταίο διάστημα και όχι με ουσιαστική ανάκαμψη και ανάπτυξη στην οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.

Τι έχουμε να πληρώσουμε μέχρι τέλος του έτους

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ν. Ηρακλείου κ. Παύλος Μπαριτάκης υπενθυμίζει στους φορολογούμενους πολίτες ότι μέχρι να λήξει η χρονιά, δηλαδή σε λίγες μόνο μέρες από σήμερα, θα πρέπει να πληρώσουν την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας για το 2018.

«Τα τέλη κυκλοφορίας είναι όπως και πέρυσι. Μπαίνει ο φορολογούμενος στο σύστημα του TAXISnet, τυπώνει έντυπο με τον αριθμό κυκλοφορίας και πηγαίνει στην τράπεζα και πληρώνει με τη φυσική του παρουσία, ή πληρώνει ηλεκτρονικά μέσω e-banking».

Εξάλλου, όσοι έχουν ρυθμίσεις χρεών γνωρίζουν ότι θα πρέπει να πληρώσουν την τρέχουσα δόση μέχρι το τέλος του μήνα. Σε ό,τι αφορά το νέο έτος, επίσης, ο Παύλος Μπαριτάκης ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει κάποια αλλαγή.

«Για όσα έχουν ακουστεί σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, όλα είναι πληροφορίες και σενάρια. Φτάνει να δούμε τι καθεστώς θα ισχύσει, αν θα αλλάξουν οι αντικειμενικές και όλα αυτά. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι, με βάση τον προϋπολογισμό, προβλέπεται και φέτος να εισπραχτούν από τον ΕΝΦΙΑ 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ»...

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News