default-image

Η διαφορά του να βάλεις πετρέλαιο το 2017... και όχι το 2018

Κρήτη
Η διαφορά του να βάλεις πετρέλαιο το 2017... και όχι το 2018

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα ύψη και ακριβότερα από χώρες πλουσιότερες, όπως το Λουξεμβούργο ή η Γερμανία και η Αγγλία, κυμαίνονται οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης, με τους Έλληνες καταναλωτές να το πληρώνουν "χρυσό".

Σημειώνεται πως στο Ηράκλειο η τιμή του κυμαίνεται από 0,96 έως περίπου 1 ευρώ το λίτρο. Και όλα αυτά την ώρα που οδεύει προς μείωση κατά το ήμισυ, σε σχέση με πέρυσι, το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης...

Οι προϋποθέσεις: Οι αιτήσεις και η καταβολή του επιδόματος

Όσοι αγοράσουν πετρέλαιο έως τα τέλη του 2017 και κάνουν αίτηση, θα λάβουν το επίδομα που τους αναλογεί στα τέλη Ιανουαρίου 2018. Όμως, όσοι βάλουν πετρέλαιο από 1η Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου 2018, τότε θα λάβουν το επίδομα στα τέλη Ιουνίου.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέσω του TAXISnet για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης, όταν ανοίξει η πλατφόρμα. Η αίτηση θα υποβληθεί στη σχετική ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αφού ο χρήστης εισέλθει στο σύστημα με χρήση των κωδικών πρόσβασης του στο TΑΧΙSnet.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων-Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), ενόψει της μείωσης του επιδόματος θέρμανσης και δεδομένου ότι η τιμή διάθεσης του πετρελαίου είναι αυξημένη κατά 4% σε σχέση με πέρυσι, επαναλαμβάνει το αίτημα για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, που επιβαρύνει το πετρέλαιο θέρμανσης, στο επίπεδο που ίσχυε το 2011, δηλαδή στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο από 280 που ισχύει τώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΠΕΚ, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στις 15 Δεκεμβρίου ήταν 0,987 ευρώ το λίτρο, έναντι 0,95 ευρώ την αντίστοιχη ημερομηνία πέρυσι.

Το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης στη χώρα μας είναι αντίστοιχο με αυτό της Βουλγαρίας (0,95 ευρώ) και της Ρουμανίας (0,962 ευρώ), ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα διαμορφώνεται η τιμή σε Βέλγιο (0,595 ευρώ), Αυστρία (0,721 ευρώ), Τσεχία (0,688 ευρώ), Γαλλία (0,786 ευρώ), Γερμανία (0,639 ευρώ), Ιρλανδία (0,656 ευρώ), Λουξεμβούργο (0,574 ευρώ) και Αγγλία (0,602 ευρώ).

Τα κριτήρια για το επίδομα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο σενάριο που προκρίνεται από το υπουργείο Οικονομικών είναι ο περιορισμός στο μισό του ποσού της επιδότησης ανά λίτρο για το επίδομα θέρμανσης.

Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τα μέχρι χθες πιθανά σενάρια, θα λάβουν το επίδομα όλοι οι φορολογούμενοι που πληρούν τα περυσινά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αλλά το ποσό που θα λάβουν θα είναι κατά 50% μειωμένο σε σχέση με όσα έλαβαν πέρυσι. Σημειώνεται πως πέρυσι έλαβαν το επίδομα περίπου 550.000 νοικοκυριά.

Με βάση την παραπάνω αλλαγή, δηλαδή τη μείωση του ποσού της επιδότησης ανά λίτρο, τα πιο σημαντικά στοιχεία για το φετινό επίδομα θέρμανσης θα είναι τα εξής:

Το ποσό της ανά λίτρο επιδότησης μειώνεται από τα 0,25 ευρώ σε 0,125 ευρώ. Το επίδομα δικαιούνται τα νοικοκυριά με συνολικό ετήσιο εισόδημα το οποίο λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της εισφοράς αλληλεγγύης έως 12.000 ευρώ για τον άγαμο φορολογούμενο, έως 20.000 ευρώ για τον έγγαμο φορολογούμενο ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης, και έως 22.000 ευρώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Για τις οικογένειες με προστατευόμενα μέλη το εισοδηματικό όριο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Το όριο ακίνητης περιουσίας για τη λήψη του επιδόματος είναι έως 100.000 ευρώ αντικειμενική αξία για τον άγαμο φορολογούμενο και έως 200.000 ευρώ για τον έγγαμο ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης. Το συνολικό ετήσιο επίδομα διαμορφώνεται με βάση το νομό που διαμένει το νοικοκυριό, το μέγεθος του νοικοκυριού και την επιφάνεια της κατοικίας.

Πιο συγκεκριμένα, η χώρα χωρίζεται σε τέσσερις γεωγραφικές ζώνες ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες, στις οποίες διαφέρει η επιδοτούμενη ποσότητα ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας κατοικίας.

Για παράδειγμα, στην Κρήτη επιδοτούνται 5 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας, ενώ στη Φλώρινα επιδοτούνται 25 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας κατοικίας.

Για παράδειγμα, το ποσό του επιδόματος κυμαίνεται από 50 ευρώ για ένα νοικοκυριό άγαμου φορολογούμενου που διαμένει στην Κρήτη σε κατοικία 80 τετραγωνικών (επιδοτούνται 5 λίτρα ανά τετραγωνικό) έως και 312,5 ευρώ για ένα νοικοκυριό έγγαμων που διαμένει σε κατοικία 100 τετραγωνικών στη Φλώρινα (25 λίτρα ανά τετραγωνικό).

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News