Ειδήσεις

Αδέσποτα: Η πρωτιά της ντροπής για την Κρήτη

Πολύ συχνά στην Κρήτη, δυστυχώς, γινόμαστε θεατές απίστευτων περιστατικών κακοποίησης ζώων, τα οποία αποτυπώνουν σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό το πόσο πίσω βρισκόμαστε ως χώρα στο κομμάτι της ενημέρωσης.

Πολύ συχνά στην Κρήτη, δυστυχώς, γινόμαστε θεατές απίστευτων περιστατικών κακοποίησης ζώων, τα οποία αποτυπώνουν σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό το πόσο πίσω βρισκόμαστε ως χώρα στο κομμάτι της ενημέρωσης.

Στο πλαίσιο της εκπομπής "Ώρα Αιχμής" της "ΚΡΗΤΗ TV" μπήκε στο μικροσκόπιο το σοβαρό αυτό κοινωνικό πρόβλημα που ταλανίζει αρκετά την καθημερινότητά μας, σε συνδυασμό και με το θέμα τον αδέσποτων.

Ωστόσο υπάρχει και η θετική πλευρά, μιας και την τελευταία δεκαετία και, παρά την κρίση, έχουν αυξηθεί οι οικογένειες που φιλοξενούν κατοικίδια στα σπίτια τους, χωρίς όμως να λείπουν και οι περιπτώσεις της εγκατάλειψης. Τα κρούσματα κακοποίησης ζώων στην Κρήτη δυστυχώς δεν είναι λίγα, με το νησί κατά καιρούς να απασχολεί την επικαιρότητα με περιπτώσεις που μόνο κακό κάνουν σε όλους μας.

Η δικαιοσύνη, ωστόσο, παρεμβαίνει όπου υπάρχει καταγγελία, με πρόσφατη περίπτωση την καταδικαστική απόφαση για νεαρό που είχε πνίξει ένα γατάκι και είχε το θράσος να αναρτήσει φωτογραφία και στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Σύμφωνα με το φιλοζωικό Σωματείο "Ζωόφιλη Δράση", πριν από δύο χρόνια, και συγκεκριμένα στις 13 Νοεμβρίου του 2015, ένας 18χρονος ανάρτησε στο προφίλ στο Facebook - όπου... "καμάρωσε" - μια φωτογραφία που έδειχνε πώς μπορεί κάποιος να πνίξει γατάκι με το ένα του χέρι.

Η φωτογραφία "συνοδεύτηκε" με... θριαμβευτικά σχόλια από τον ίδιο και την παρέα του, ενώ, μόλις αντιλήφθηκαν τη δυσαρέσκεια του κόσμου για τη διαδικτυακή προβολή του γεγονότος, "κατέβασαν" τη φωτογραφία και τα σχόλια.

Ωστόσο, όμως, όσοι είδαν την επίμαχη φωτογραφία έσπευσαν να ενημερώσουν τη "Ζωόφιλη Δράση", η οποία και ξεκίνησε καταγγελία, με κατεπείγουσα παρέμβαση της Εισαγγελίας Ηρακλείου και σχηματισμό δικογραφίας από την Ελληνική Αστυνομία. Έτσι, βρέθηκαν τόσο ο 18χρονος που στραγγάλισε το μικρό γατάκι, αλλά και ο 20χρονος φίλος του που τον φωτογράφισε.

Το Β' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, συνεδριάζοντας υπό την προεδρία του πρωτοδίκη κ. Ρόκου και του προϊσταμένου της Εισαγγελίας κ. Γαληνά, καταδίκασε τον πρώτο κατηγορούμενο για το στραγγαλισμό του μικρού γατιού και για την ανάρτηση, στη συνέχεια, της φωτογραφίας του στο ιντερνέτ, σε ποινή φυλάκισης δύο ετών και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ (21.000 ευρώ, δηλαδή, κατά την πληρωμή στην εφορία).

Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι ζωοφιλικών σωματείων που συμμετείχαν στο πάνελ της εκπομπής "Ώρα Αιχμής", αυτές οι ποινές μπορούν να προλάβουν άλλα βάναυσα περιστατικά, όχι όμως και να επιλύσουν το πρόβλημα επί της ουσίας...

"Πρωταθλητές"

Δυστυχώς, με βάση τα στοιχεία, η Κρήτη μαζί με την Αττική "φιγουράρουν" στις πρώτες θέσεις όσον αφορά στην κακοποίηση των ζώων. Το 2015 στο νησί είχαν καταγγελθεί 109 περιστατικά και το 2016 οι καταγγελίες ήταν 79. Αν κανείς μελετήσει με προσοχή τους αριθμούς, αντιλαμβάνεται ότι οι περιπτώσεις σίγουρα είναι περισσότερες από αυτές που έχουν καταγγελθεί.

Περιστατικά φρίκης στην Κρήτη: Σκότωσε κουτάβια μπροστά στα μάτια του παιδιού του

Στη διάρκεια του τηλεοπτικού αέρα της εκπομπής "Ώρα Αιχμής" παρουσιάστηκαν σοκαριστικά βίντεο κακοποίησης ζώων που έχουν καταγραφεί στον ελλαδικό χώρο, τα οποία αποτυπώνουν και το μέγεθος του προβλήματος στη χώρα μας.

Μάλιστα, σοκ και οργή έχει προκαλέσει η φρικιαστική πράξη ενός αδίστακτου πατέρα, ο οποίος σκότωσε με φρικτό τρόπο τέσσερα νεογέννητα κουτάβια και τα πέταξε στα σκουπίδια.

Το περιστατικό έγινε στην περιοχή Ελιά του Ηρακλείου, ενώ, σύμφωνα με περαστικούς, ο πατέρας έφτασε με ένα αγροτικό στο σημείο όπου άφησε τα κουτάβια και έβαλε το μικρό γιο του να πλησιάσει εκείνος τον κάδο και να τα πετάξει. Στη σακούλα οι περαστικοί βρήκαν τέσσερα νεογέννητα κουταβάκια, που τα κεφάλια τους είχαν πολτοποιηθεί με φρικιαστικό και αποτρόπαιο τρόπο μόλις ήρθαν στον κόσμο, μετά από αλλεπάλληλα χτυπήματα.

Οι αυτόπτες μάρτυρες κάλεσαν την Αστυνομία, που κατέγραψε το συμβάν και αναζητά τα στοιχεία πατέρα και γιου, έχοντας ως μοναδικό στοιχείο ένα πλαστικό γάντι μιας χρήσης, από το οποίο προσπαθούν να βγάλουν δακτυλικά αποτυπώματα.

Περιστατικά κακοποίησης ανά περιοχή

Περιοχή      2015      2016

Αττική      99      107

Θεσσαλονίκη      29      23

Ανατολική Μακεδονία-Θράκη      32      23

Βόρειο Αιγαίο      17      14

Δυτική Μακεδονία      12      10

Ήπειρος      12      17

Θεσσαλία      24      26

Κεντρική Μακεδονία      53      55

Δυτική Ελλάδα      45      29

Ιόνια Νησιά      21      20

Κρήτη      102      79

Νότιο Αιγαίο      19      21

Πελοπόννησος      39      39

Στερεά Ελλάδα      26      32

Παιδιά και ζώα

* Τα παιδιά με σκυλιά γίνονται πιο υπεύθυνα.

* Τα σκυλιά βοηθούν στην καλύτερη ανατροφή των παιδιών.

* Το σκυλί γεννά θετικά συναισθήματα στην ψυχή του παιδιού, που το συνοδεύουν σε όλη του τη ζωή.

Επίσης, ένας σκύλος:

* Βοηθά τόσο το σώμα όσο και τον ψυχικό κόσμο των ανθρώπων οποιασδήποτε ηλικίας.

* Βοηθά στην αντιμετώπιση της μοναξιάς και στα καταθλιπτικά σύνδρομα.

Γιατί να υιοθετήσω ένα αδέσποτο;

* Είναι δωρεάν. Σε αντίθεση με την αγορά των ζώων που μπορεί να στοιχίσει αρκετά χρήματα, η υιοθεσία των αδέσποτων ζώων είναι δωρεάν.

* Θα δώσετε σπίτι σε ένα ζώο που το έχει ανάγκη.

* Θα κάνετε διπλό καλό, αφού αφενός θα δώσετε σπίτι σε ένα αδέσποτο ζωάκι και αφετέρου τη θέση του στο καταφύγιο ή στο χώρο φιλοξενίας που βρισκόταν θα πάρει ένα άλλο ζώο που βρίσκεται στο δρόμο.

* Μέσα από την υιοθεσία, καταγγέλλετε έμμεσα το εμπόριο, το λαθρεμπόριο και την παράνομη αναπαραγωγή ζώων.

* Η αγάπη και η ευγνωμοσύνη που θα λάβετε από ένα αδέσποτο ζώο δεν περιγράφεται με λόγια.

* Θα δώσετε το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας.

Ρεπορτάζ: Μάνος Δασκαλάκης

Σχόλια