default-image

Το λουλούδι των Χριστουγέννων με την άγνωστη ιστορία

Κρήτη
Το λουλούδι των Χριστουγέννων με την άγνωστη ιστορία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπάρχει ένα άνθος που αποτελεί το σύμβολο των Χριστουγέννων σε ολόκληρο τον κόσμο, στολίζοντας σπίτια, δρόμους και καταστήματα με τη λαμπερή του παρουσία.

Το όνομά του είναι ποϊνσέτια, αλλά επίσης είναι γνωστό ως αλεξανδρινό ή αστέρι της Βηθλεέμ. Όσο για το επιστημονικό του όνομα, αυτό είναι pulcherrima.

Πασίγνωστο εδώ και πολλές δεκαετίες στην Ευρώπη και φυσικά λόγω χρώματος, σχήματος, αλλά και του γεγονότος ότι αυτή η περίοδος είναι η κορύφωση της ανθοφορίας του, απόλυτα συνδεδεμένο με τα Χριστούγεννα, η ποϊνσέτια βρίσκεται πια και στις καρδιές των Ελλήνων, κοσμώντας τα σπίτια μας αυτές τις μέρες.

Το άνθος με τη μοναδική ομορφιά έχει πολλά μυστικά, άγνωστα για τους περισσότερους. Το αρχικό του όνομα ήταν cuetlaxochitl, αυτό που του έδωσαν οι Αζτέκοι, και το οποίο σημαίνει "άνθος με πέταλα ανθεκτικά σαν δέρμα...".

Φυσικά ήταν ένα φυτό με ιδιαίτερη σημασία και το χρησιμοποιούσαν για τις τελετουργίες που σχετίζονταν με τη φύση. Και η αναφορά στους Αζτέκους δεν είναι φυσικά τυχαία, αφού η ποϊνσέτια έλκει την καταγωγή της από το Μεξικό. Μια χώρα που συνεχίζει να τροφοδοτεί ολόκληρο τον κόσμο, με την παραγωγή να φτάνει τα 16 εκατομμύρια φυτά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Για τους Μεξικανούς, η ποϊνσέτια είναι η nochebuena, "η ωραία νύχτα" ή αλλιώς η νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων, και δεν κοσμεί μονάδα σπίτια, δρόμους, πλατείες και μαγαζιά, αλλά ακόμα και εκκλησίες.

Το όνομα με το οποίο το φυτό είναι γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο, το ποϊνσέτια, ανακαλεί στην ιστορική μνήμη, εκείνο του Τζοέλ Ρόμπερτς Ποϊνσέτ, του πρώτου Αμερικανού πρεσβευτή στο Μεξικό, ο οποίος επισκέφτηκε την Τάξκο στην πολιτεία Γκουερέρο του Μεξικού, στα πλαίσια μιας διπλωματικής αποστολής στα 1830, και αμέσως μαγεύτηκε από την ομορφιά του φυτού.

Μη μπορώντας να ξεφύγει από τη... γοητεία του, πήρε μαζί του στη γενέτειρά του, τη νότια Καλιφόρνια, μερικά φυτά, όπου άρχισε να τα καλλιεργεί. Και κάπως έτσι η cuetlaxochitl των Αζτέκων ή η nochebuena των Μεξικανών έγινε η ποϊνσέτια του Τζοέλ Ρόμπερτς Ποϊνσέτ και ολόκληρου του κόσμου.

Η ποϊνσέτια έχει πολλές ποικιλίες, και συγκεκριμένα πάνω από 150, που ξεχωρίζουν από το μέγεθος και το χρώμα, και καλλιεργείται σε πολλές πολιτείες του Μεξικού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με το "Ρόιτερς", το 2014 οι εξαγωγές του φυτού έφτασαν τα 1,2 εκατομμύρια δολάρια κυρίως προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Νικαράγουα και τη Νότια Κορέα.

Ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News