Ειδήσεις

Παρέμβαση Βαρδάκη για το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου

Στην πορεία διαπιστώθηκε ότι το ακίνητο, στο οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί το νέο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου, βρίσκεται οριακά εκτός του κηρυγμένου-οροθετημένου αρχαιολογικού χώρου.

Πού βρισκόμαστε αλήθεια για το πολύπαθο νέο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου; Το ερώτημα αυτό θέτει ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης προς τους αρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Υποδομών και Μεταφορών, Πολιτισμού και Αθλητισμού, και ζητά ενημέρωση για το πολύπαθο έργο, που μοιάζει και πάλι να έχει περάσει στις καλένδες...

Στην ερώτησή του ο κ. Βαρδάκης αναφέρεται στις πρώτες διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει από το 2002, οπότε με Υπουργική Απόφαση είχε ανατεθεί «η μελέτη, δημοπράτηση της κατασκευής, επίβλεψη και παραλαβή του έργου "νέο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου"» στη "ΘΕΜΙΣ Κατασκευαστική Α.Ε.". Μέχρι το 2014 επιχειρήθηκε δύο φορές η προκήρυξη του διαγωνισμού, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Στην πορεία διαπιστώθηκε ότι το ακίνητο, στο οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί το νέο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου, βρίσκεται οριακά εκτός του κηρυγμένου-οροθετημένου αρχαιολογικού χώρου, τμήματος της πόλης Ηρακλείου, στο οποίο μάλιστα έχουν εντοπιστεί τμήματα μινωικού λιμενικού οικισμού και νεκροταφείου, με αποτέλεσμα αυτό να εμπίπτει στις περιπτώσεις που ασκείται αρχαιολογικός έλεγχος, σύμφωνα με το Νόμο 3028/2002.

Ταυτόχρονα, η ΚΓ' Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έχει ενημερώσει από το 2008, ότι απαιτείται σειρά ενεργειών που θα πρέπει να προηγηθούν της κατασκευής του μεγάρου, με στόχο την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως ορίζει ο Νόμος 3028/2002.

Ωστόσο, λόγω της κακής κατάστασης των κτηρίων που στεγάζουν τώρα το Δικαστικό Μέγαρο, υπάρχει άμεση ανάγκη συντήρησής τους, έως και την ολοκλήρωση του νέου δικαστικού μεγάρου, ενώ ταυτόχρονα απαιτείται και η προσωρινή μετεγκατάσταση των υπηρεσιών.

Βάσει των παραπάνω συνθηκών, ο κ. Βαρδάκης καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν αν έχουν προγραμματιστεί οι απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ώστε να πραγματοποιηθεί ο αρχαιολογικός έλεγχος στο ακίνητο, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 3028/2002.

Πέραν του νέου δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου, ο κ. Βαρδάκης ζητά ενημέρωση και χρονοδιαγράμματα για τη συντήρηση των κτηρίων που στεγάζουν σήμερα τις υπηρεσίες των Δικαστηρίων...

Σχόλια