Ειδήσεις

"Καμπανάκι" για λύματα στα ρέματα

Ένα μεγάλο μέρος των λυμάτων στην ευρύτερη περιοχή Αυγενικής, Βενεράτου και Δαφνών χύνεται χωρίς καμία επεξεργασία σε ρέματα, στα οποία επίσης πέφτουν λύματα από τους υπερχειλισμένους συχνά-πυκνά αποχετευτικούς αγωγούς!

Ένα μεγάλο μέρος των λυμάτων στην ευρύτερη περιοχή Αυγενικής, Βενεράτου και Δαφνών χύνεται χωρίς καμία επεξεργασία σε ρέματα, στα οποία επίσης πέφτουν λύματα από τους υπερχειλισμένους συχνά-πυκνά αποχετευτικούς αγωγούς!

Σαν να μη φτάνει αυτό, οι βιολογικοί καθαρισμοί τίθενται συχνά εκτός λειτουργίας είτε λόγω έλλειψης συντήρησης από την υποστελεχωμένη ΔΕΥΑΗ, είτε λόγω του μεγάλου όγκου των στέμφυλων από τα πολλά καζάνια που λειτουργούν στην περιοχή.

Την παραπάνω αντιπεριβαλλοντική, τριτοκοσμική κατάσταση, που βεβαίως δεν είναι τωρινή, ανάδειξε η πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπίας της "Ήράκλειας Πρωτοβουλίας" στο Βενεράτο, καθώς και η συνάντηση που έγινε με εκπροσώπους του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο ο πρόεδρος κ. Ευάγγελος Μαραγκάκης και το μέλος κ. Σταύρος Ξενάκης και από την "Ηράκλεια Πρωτοβουλία" η πρόεδρος κ. Άννα Παπαχρονάκη και οι κ.κ. Κώστας Βαρβεράκης, Μανόλης Βασιλάκης, Γιώργος Μαυρογιάννης και Γρηγόρης Σηφάκης.

Κατά την επίσκεψη σε διάφορα σημεία του ρέματος Απόλλων, το οποίο διασχίζει το Βενεράτο, ενώνεται με τα ρέματα του Καλού και του Αγίου Θωμά και χύνεται μαζί με αυτά στο Γιόφυρο, διαπιστώθηκε ότι:

- Μεγάλο μέρος των λυμάτων Αυγενικής, Βενεράτου και Δαφνών χύνεται χωρίς επεξεργασία στο ρέμα Απόλλων.

- Αγωγοί του αποχετευτικού δικτύου υπερχειλίζουν και λύματα χύνονται ακατέργαστα στο ρέμα.

- Κατά την ώρα της αυτοψίας δεν έτρεχαν υγρά από τη σωλήνα του βιολογικού καθαρισμού, που σημαίνει ότι εκείνη την ώρα δε λειτουργούσε.

- Το προσωπικό της ΔΕΥΑΗ έχει μειωθεί λόγω συνταξιοδοτήσεων και απαγόρευσης προσλήψεων από 250 εργαζόμενους σε 125, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα ικανοποιητικής συντήρησης των βιολογικών καθαρισμών. Η συντήρηση θα ανατεθεί με διαγωνισμό σε ιδιωτική εταιρεία και αναμένεται οι βιολογικοί καθαρισμοί να λειτουργούν κανονικά την προσεχή άνοιξη.

- Είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός για την ανάθεση εργολαβίας για τη σύνδεση όλων των λυμάτων της Αυγενικής με το βιολογικό καθαρισμό. Σύμφωνα με το διευθυντή της ΔΕΥΑΗ, στο Βενεράτο όλα τα λύματα οδηγούνται σήμερα στο βιολογικό καθαρισμό (γεγονός που αμφισβητείται από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου) και τα προβλήματα οφείλονται στην ελλιπή συντήρηση.

- Στις Δαφνές, λόγω του μεγάλου αριθμού των καζανιών, το βιολογικό φορτίο των λυμάτων είναι ισοδύναμο με εκείνο μιας πόλης 50.000-60.000 κατοίκων! Τα στέμφυλα κατακλύζουν και θέτουν εκτός λειτουργίας το βιολογικό καθαρισμό, αν και οι καζανάρηδες των Δαφνών δηλώνουν ότι έχουν τοποθετήσει σήτες, που συγκρατούν τα στέμφυλα.

Η αντιπροσωπία της "Ηράκλειας Πρωτοβουλίας" έθεσε αναλυτικά τα προβλήματα στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ Γιάννη Ρασούλη και το γενικό διευθυντή Χαρίλαο Παπαματθαιάκη.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια