default-image

Διώκονται γιατροί επειδή εξέτασαν ασθενείς στην Κρήτη

Κρήτη
Διώκονται γιατροί επειδή εξέτασαν ασθενείς στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε απολογία καλείται ομάδα γιατρών και εθελοντών από το νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός της Αθήνας οι οποίοι συμμετείχαν σε εθελοντική δράση στην Κρήτη.

Ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Ευθύμιος Γεωργόπουλος με έγγραφο που έστειλε στην ομάδα τους καλεί σε απολογία μετά από την εθελοντική δράση κατά την οποία εξέτασαν δωρεάν ασθενείς στα Ανώγεια και το Μεσοχωριό.

Δείτε το έγγραφο που έστειλε, ζητώντας τους απολογία, ο διοικητής του Ερυθρού Σταυρού στο κλιμάκιο των γιατρών που συμμετείχαν στην αποστολή στην Κρήτη, πατώντας ΕΔΩ

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, η Σταυρούλα Γεωργάκη, νοσηλεύτρια του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός και απόφοιτη και εθελόντρια της διεθνούς οργάνωσης με την ίδια επωνυμία, οργανώνει τα τελευταία δέκα χρόνια ανάλογες εθελοντικές δράσεις στην Κρήτη.

Οι δράσεις προγραμματίζονται να γίνουν στον ελεύθερο χρόνο των γιατρών με άδεια που εξασφάλιζαν κάθε φορά από τη ΥΠΕ. Η άδεια ήταν απαραίτητη καθώς οι εξετάσεις πραγματοποιούνταν σε Κέντρα Υγείας.

Για τη φετινή δράση, δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν άδεια ώστε να γίνουν οι εξετάσεις σε Κέντρο Υγείας. Έτσι, αποφασίστηκε να μην αναβληθεί η δράση αλλά να πραγματοποιηθεί σε Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Η απόφαση αυτή της ομάδας των γιατρών στάθηκε αφορμή ώστε να τους ζητηθούν εξηγήσεις από τη διοίκηση του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός μόλις επέστρεψαν στην Αθήνα μετά την αποστολή τους στην Κρήτη.

Ο Νίκος Βρέντζος, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων, ο οποίος κάλεσε τους γιατρούς αλλά και κανόνισε τις λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή της δράσης δηλώνει ότι πρώτη φορά, στα δέκα χρόνια που διοργανώνεται η συγκεκριμένη εθελοντική δράση στην Κρήτη, προέκυψε πρόβλημα.

Εξηγεί δε ότι σε αυτά τα δέκα χρόνια εθελοντικής προσφοράς των γιατρών έχουν εξεταστεί πάνω από 2.500 άτομα από τα κλιμάκια των γιατρών που έρχονται στο νησί μας. «Η φροντίδα είναι απίστευτη με πολλά διαγνωσμένα περιστατικά και ζωές να έχουν σωθεί», τονίζει χαρακτηριστικά ο Νίκος Βρέντζος.

Το έγγραφο με το οποίο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων ενημερώνει αναφορικά με το θέμα.

«Πατρίδα της καρδιάς μου είναι η Κρήτη»

?Από την πλευρά της η νοσηλεύτρια και οργανώτρια του όλου εγχειρήματος Βούλα Γεωργάκη αναφέρει ότι «εδώ και δέκα χρόνια μετά από προσκλήσεις φορέων - είτε από δήμους, είτε από πολιτιστικούς συλλόγους- κατεβαίνουμε Κρήτη με κλιμάκιο 10 με 12 ατόμων και 7 με 8 ειδικότητες γιατρών αλλά και κλιμάκιο εθελοντικής αιμοδοσίας από τον Ερυθρό Σταυρό».

Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι η Βούλα (Σταυρούλα) Γεωργάκη κρατά την καταγωγή της από την Άρτα της Ηπείρου. Με την Κρήτη όμως την δένουν δεσμοί βαθιάς αγάπης καθώς δηλώνει «πατρίδα της καρδιάς μου είναι η Κρήτη».

Η κα. Γεωργάκη περιγράφει στο neakriti.gr το χρονικό των δράσεων όλα αυτά τα χρόνια. Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Νοσηλευτών κληθήκαμε για πρώτη φορά από την Αντιπεριφερειάρχη κα. Βρέντζου, η οποία γνώριζε την δράση μας. Η πρώτη εθελοντική δράση εξετάσεων έγινε στο Ηράκλειο και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Στα επόμενα χρόνια πραγματοποιήσαμε εξετάσεις στο Μονοφάτσι, στα Ανώγεια, στο Αμάρι, στον δήμο Αρχανών - Αστερουσίων, στην Βιάννο και άλλες περιοχές της Κρήτης.

Αρχικά είχαν ξεκινήσει με μικρό κλιμάκιο τριών μόνο ατόμων, αλλά καθώς τα χρόνια περνούσαν και η ανταπόκριση του κόσμου της Κρήτης μεγάλωνε, αντίστοιχα μεγάλωσε και η αποστολή των γιατρών. Η αποστολή της φετινής χρονιάς, που έγινε αφορμή να ζητηθούν εξηγήσεις από τον Διοικητή του Ερυθρού Σταυρού, περιελάμβανε κλιμάκιο 8 ατόμων με τρεις διαφορετικές ειδικότητες γιατρών και τέσσερις νοσηλευτές.

«Από τον Ερυθρό Σταυρό δεν είχαμε κανένα θέμα ποτέ, ούτε φέτος. Ο εθελοντισμός στον ελεύθερο χρόνο μας είναι αναφαίρετο δικαίωμα», δηλώνει η Βούλα Γεωργάκη και καταλήγει λέγοντας «καταθέτουμε τη ζωή μας, τη ψυχή μας, είναι στάση ζωής και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Έχουμε δει πάνω από 2.500 ανθρώπους και έχουμε σώσει ζωές. Το μόνο κέρδος είναι το βλέμμα ευγνωμοσύνης των ασθενών γιατί έχουμε διαγνώσει σοβαρά περιστατικά».

Αντίθετη προς τη συγκεκριμένη εθελοντική δράση η ΔΥΠΕ

Από την πλευρά της, η κα. Ελένη Μαυρομμάτη, Διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης εμφανίζεται κατηγορηματικά αντίθετη προς τη συγκεκριμένη εθελοντική δράση. Εξηγεί δε τη στάση σας λέγοντας πως "δεν είναι όλοι γιατροί του Ερυθρού Σταυρού, ήταν και ελεύθεροι επαγγελματίες ανάμεσα τους".

Σύμφωνα με τη Διοικήτρια, Ελένης Μαυρομμάτη:

"Δεν ήμουνα εγώ αυτή που δεν έδωσα άδεια. Οι συγκεκριμένοι δεν είναι γιατροί του Ερυθρού Σταυρού. Ήταν και ελεύθεροι επαγγελματίες ανάμεσα τους. Οποιαδήποτε εθελοντική ομάδα, όπως π.χ. οι Γιατροί του Αιγαίου, ζητά και παίρνει άδεια τόσο από την οικεία όσο και από τη ΔΥΠΕ στην οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί η δράση. Σε αγροτικά ιατρεία και Κέντρα Υγεία πρέπει να δώσουμε εμείς την άδεια διότι δεν είναι ξέφραγο αμπέλι να κάνει καθένας ό,τι θέλει. Οφείλει κάθε εθελοντική ομάδα να καταθέτει πρόγραμμα και ιδιότητα. Οι νοσοκομειακοί γιατροί παίρνουν άδεια, οι μη νοσοκομειακοί γιατροί δηλώνονται. Έπειτα με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή του τόπου; Είναι απομονωμένα τα Ανώγεια; Η ΔΥΠΕ έχει γιατρούς στα Ανώγεια. Γιατί δεν πήγαν σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Σητείας ή στη Γαύδο; Εμείς ως ΔΥΠΕ όπου στέλνουμε κλιμάκια γιατρών ενημερώνουμε τα Κέντρα Υγείας για την αποστολή. Τέλος, που παραπέμπουν αυτοί οι άνθρωποι αν διαγνώσουν κάτι. Κι εγώ γιατρός είμαι, όσο καλή πρόθεση κι αν έχω, όταν σας εξετάσω και ανακαλύψω κάτι σοβαρό, δεν αρκεί."

Ρεπορτάζ: Μαρία Αγαπάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News