default-image

Τι λέει μια από τους 12 φοιτητές για την "ομηρία" καθηγητών

Κρήτη
Τι λέει μια από τους 12 φοιτητές για την "ομηρία" καθηγητών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου αναμένεται να καθίσουν 12 -πρώην και νυν- φοιτητές του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι οποίοι κατηγορούνται για τον πολύωρο αποκλεισμό καθηγητών του Τμήματος εντός της αίθουσας της Συγκλήτου, στο Ηράκλειο, πριν από περίπου έξι χρόνια.

Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει αναβληθεί ουκ ολίγες φορές. Τον περασμένο Φεβρουάριο, -οπότε και επρόκειτο να εκδικαστεί η υπόθεση, πριν αναβληθεί τελικά για την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου- το neakriti.gr είχε συνομιλήσει με την Έλενα Τζίγκα, που είναι ένα από τα συνολικά 12 άτομα που διώκονται ποινικά. 

"Πολιτική η στοχοποίησή μας"

Η 27χρονη απόφοιτη πλέον του Φυσικού Κρήτης χαρακτήρισε τη δίωξη εναντίον της ίδιας και των υπόλοιπων 11 ως ξεκάθαρα πολιτική. «Το Σεπτέμβριο του 2011 είχε ξεσπάσει μαζικό κίνημα καταλήψεων σε όλη τη χώρα κόντρα στο νόμο πλαίσιο της Άννας Διαμαντοπούλου. Εκείνες τις μέρες έγιναν καταλήψεις σε εκατοντάδες τμήματα σε όλη την Ελλάδα. Οι κινητοποιήσεις αυτές συνέπεσαν με την εξεταστική περίοδο.  Στο Φυσικό του Ηρακλείου κάναμε μόνο τέσσερις ημέρες κατάληψη. Μετά το τέλος των κινητοποιήσεων, όλες οι σχολές πανελλαδικά πήραν την απόφαση οι φοιτητές να δώσουν κανονικά εξεταστική» μας λέει αρχικά η Έλενα.«Στο τμήμα μας, ωστόσο, δεν ελήφθη ανάλογη απόφαση. Εκείνο το διάστημα έγιναν διάφορες ενέργειες από το Σύλλογο Φοιτητών του Φυσικού, προκειμένου να υπάρξει εξέταση στα 4 βασικά μαθήματα που "χάθηκαν" τις ημέρες της κατάληψης. Κι έτσι φτάνουμε στην 10η Οκτωβρίου του 2011, με τον Φοιτητικό Σύλλογο να προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Συνέλευση του Τμήματος, η οποία θα συζητούσε εκείνη τη μέρα -μεταξύ άλλων- και το θέμα της εξεταστικής. Ήταν μια τεράστια κινητοποίηση στην οποία μετείχαν οι σύλλογοι από όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Εκεί έδωσαν το παρών περίπου 200 άτομα που ζητούσαν να επιτραπεί στους φοιτητές του Φυσικού να δώσουν εξεταστική» ανέφερε η Έλενα Τζίγκα.

Η 27χρονη κάνει λόγο για πολιτική στοχοποίηση της ίδιας και των υπόλοιπων 11. «Εμείς πήγαμε στη Συνέλευση Τμήματος, εκτελώντας απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας. Οι 12 φοιτητές ήταν γνωστοί για τη συνδικαλιστική - πολιτική τους δράση στο Φυσικό. Αυτός είναι ο λόγος που στοχοποιήθηκαν από τους καθηγητές τα συγκεκριμένα άτομα» επισημαίνει η κ. Τζίγκα, η οποία καταλήγει λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατό μια πολιτική αντιπαράθεση εντός του Τμήματος να μεταφέρεται στα ποινικά δικαστήρια! Πρόκειται για πολιτική δίωξη που στρέφεται ενάντια στο δικαίωμα των φοιτητών να συνδικαλίζονται.»

Το χρονικό

Η υπόθεση είχε διαδραματιστεί τον Οκτώβριο του 2011, λίγο διάστημα μετά τις μεγαλειώδεις φοιτητικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνταν για εβδομάδες ολόκληρες στις τριτοβάθμιες σχολές όλης της χώρας, κόντρα στον περιβόητο νόμο-πλαίσιο της Άννας Διαμαντοπούλου.  

Το Σεπτέμβριο του 2011, σε εκατοντάδες ΑΕΙ και ΤΕΙ σε όλη την Ελλάδα - και στην Κρήτη - πραγματοποιήθηκαν πολυήμερες καταλήψεις ενάντια στο Νόμο 4009-2011, με αποτέλεσμα να μη διεξαχθούν οι εξεταστικές περίοδοι του Σεπτεμβρίου.

Κάτι ανάλογο συνέβη και στο Φυσικό του Ηρακλείου. Σε αντίθεση, ωστόσο, με τη συντριπτική πλειονότητα των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, μετά το πέρας των κινητοποιήσεων, οι καθηγητές του Φυσικού αρνήθηκαν τη διεξαγωγή εξεταστικής. Τον Οκτώβριο του 2011, δεκάδες φοιτητές του Φυσικού αλλά και άλλων σχολών του Πανεπιστημίου Κρήτης παρέστησαν στη Συνέλευση Τμήματος, προκειμένου να διεκδικήσουν τη διεξαγωγή της εξεταστικής.

Οι καθηγητές που συμμετείχαν στην επίμαχη συνεδρίαση φέρονται να αρνήθηκαν να συζητηθεί το θέμα. Ως αντίδραση στην καταγγελλόμενη ως εκδικητική στάση των καθηγητών, οι φοιτητές φέρονται να απέκλεισαν επί ώρες τους ακαδημαϊκούς εντός της αίθουσας που λάμβανε χώρα η συνεδρίαση.

Σημειώνεται, πάντως, ότι εκ μέρους κάποιων εκ των φοιτητών επισημαίνεται ότι η "ποινική δίωξη αυτή, αποτελεί την πρώτη δίωξη σε Διοικητικό Συμβούλιο Συλλόγου φοιτητών στη Μεταπολιτευτική Ελλάδα και τυχόν καταδίκη τους θα αποτελέσει αρνητική παρακαταθήκη για τις ενδοπανεπιστημιακές συνδικαλιστικές ελευθερίες".

Εξάλλου, σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει τον περασμένο Φεβρουάριο η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, αναφέρονται τα εξής:

«Πριν πέντε περίπου έτη το Πανεπιστήμιο Κρήτης έζησε μια δύσκολη μέρα. Μια ομάδα φοιτητών χρησιμοποίησε βία εναντίον των καθηγητών τους επιβάλλοντάς τους μια κατάσταση ομηρείας που κράτησε 12 ώρες.

Οι καθηγητές του Τμήματος Φυσικής, απειλούμενοι, υβριζόμενοι και υπό περιορισμό μέχρι τα ξημερώματα της επόμενης μέρας, έκαναν ότι αρμόζει σε αξιοπρεπείς ανθρώπους και ακαδημαϊκούς δασκάλους: δεν έσκυψαν το κεφάλι. Στο Πανεπιστήμιο μίας δημοκρατικής χώρας όλες οι απόψεις είναι θεμιτές αλλά όχι και όλες οι πράξεις.

Η παραβίαση των νόμων και των αρχών της επιστημονικής δεοντολογίας δεν έχουν θέση σε ένα Ίδρυμα που έχει ως στόχο την γνώση.

Οι αρχές του διαλόγου, του σεβασμού της άλλης άποψης και φυσικά των ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι αναπόσπαστο μέρος της λειτουργίας των Πανεπιστημίων.

Το ΠΚ δεν έμεινε αδρανές απέναντι στην συμπεριφορά αυτή. Το Πειθαρχικό συμβούλιο επέβαλε τις ποινές που θεώρησε ότι άρμοζαν στις πράξεις αυτές σε 11 από τους 12 φοιτητές που αναγνωρίστηκαν σε αυτά τα επεισόδια, παρουσία των ιδίων και των συνηγόρων τους.

Το ΠΚ εξάντλησε τα όρια της δικαιοδοσίας του σε ότι αφορά το ακαδημαϊκό μέρος αυτής της υπόθεσης. Από εκεί και πέρα ούτε προσέφυγε στην Δικαιοσύνη, ούτε ζήτησε εκδίκηση.

Η Δικαιοσύνη κινήθηκε αυτεπάγγελτα και δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε ή να σχολιάσουμε τις προθέσεις ή την κρίση της.  Ωστόσο, είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα εξαντλήσει την αυστηρότητά της.

Νομίζουμε όμως ότι η υπόθεση αυτή θα πρέπει να μας κάνει πιο σοφούς ως ακαδημαϊκή κοινότητα. Ως δάσκαλοι οφείλουμε να εξηγήσουμε στους φοιτητές μας ακόμη καλύτερα καταβάλλοντας όση ενέργεια και δαπανώντας όσο χρόνο χρειάζονται τι είναι συμβατό και τι ασύμβατο με τις ακαδημαϊκές αξίες αλλά και οι φοιτητές μας οφείλουν να περιφρουρήσουν το Πανεπιστήμιο από την ρητορική και την πρακτική της βίας και της μισαλλοδοξίας φυλετικής, θρησκευτικής, σεξουαλικής ή πολιτικής που απαξιώνουν και ευτελίζουν την ανθρώπινη ζωή.»

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News