Ειδήσεις

Ενισχύουν το πράσινο στο κέντρο της Ιεράπετρας

Η νέα μελέτη που αφορά στη συνέχεια και την ολοκλήρωση της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας Ιεράπετρας, βασίζεται στην εγκεκριμένη κυκλοφοριακή μελέτη και αποτελεί την δεύτερη φάση ενός ευρύτερου σχεδιασμού στο κέντρο της πόλης.

Λειτουργικά και αισθητικά είναι συνέχεια της πεζοδρόμησης της Οδού Μιχαήλ Κοθρή, που ολοκληρώθηκε και λειτούργησε πάρα πολύ καλά μέσα στο 2017.

Όταν αυτό το μικρό αλλά χρήσιμο έργο ολοκληρωθεί θα ενοποιεί την πλατεία Ηρώων με τον κοινόχρηστο χώρο νότια αυτής, ενισχύοντας το πράσινο στο κέντρο της πόλης.

Με αυτήν τη σύνδεση δίνεται η δυνατότητα στη πόλη της Ιεράπετρας να αποκτήσει ένα νέο ενιαίο δημόσιο χώρο, ο οποίος θα ανταποκρίνεται απόλυτα στην πραγματική έννοια της πλατείας, τόσο σε μέγεθος όσο και σε ποιότητα.

«Με τις αλλαγές που έχουν γίνει  στην κυκλοφορία των οχημάτων, δημιουργείται η ανάγκη για τη χάραξη ενός νέου δρόμου με χαρακτηριστικά δρόμου ήπιας κυκλοφορίας ως προέκταση της οδού Δημοκρατίας, που και ιστορικά αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της πόλης από τη ρωμαϊκή εποχή. Κρίθηκε λοιπόν απαραίτητο ο άξονας αυτός να εισχωρήσει μέσα στην πλατεία και να δημιουργήσει μία φυγή προς τη θάλασσα, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα την έξοδο από τον παραλιακό χώρο στάθμευσης και των οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας. Νότια της χάραξης αυτής δημιουργείται ένας ελεύθερος χώρος προσπέλασης προς το παραλιακό μέτωπο, με νέα καθιστικά και δέντρα ενισχύοντας το πράσινο της περιοχής, ενώ βόρεια δημιουργείται ένας εκθεσιακός χώρος όπου τοποθετούνται αρχαία αντικείμενα και κίονες της Ρωμαϊκής περιόδου, αναδεικνύοντας έτσι την ιστορικότητα της πόλης», είπε ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κ. Μάνος Λουτσέτης.

Μ' αυτό τον τρόπο, όπως φαίνεται στο σχέδιο που μας παραχώρησε ο κ. Λουτσέτης, δημιουργείται μια διαδρομή η οποία ενοποιεί σημεία αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, που ξεκινά από τα δυτικά με το ρωμαϊκό θέατρο, συνεχίζει ανατολικά συναντώντας το κτίριο της αρχαιολογικής συλλογής (μικρό μουσείο) και ολοκληρώνεται με ένα υπαίθριο χώρο, ο οποίος θα αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη.

Τον ιδιαίτερο χώρο αυτό πλαισιώνει ένα υπαίθριο θέατρο με αναβαθμούς οι οποίοι χρησιμοποιούνται σαν καθιστικά προς τη σκηνή αλλά και προς το χώρο της πλατείας.

Βόρεια του θεάτρου και δυτικά του κτιρίου που στεγάζει την αστυνομία δημιουργείται μία λωρίδα πρασίνου, καθιστικών και φωτισμού, σε συνέχεια του πεζόδρομου που προηγείται ενοποιώντας λειτουργικά και αισθητικά τους χώρους.

Ο κεντρικός χώρος της πλατείας αφήνεται ελεύθερος έτσι ώστε να μπορεί να υποδέχεται κάθε είδους δραστηριότητα και σηματοδοτείτε με την αλλαγή του υλικού στο δάπεδο έτσι ώστε να τονίζεται η σημασία του χώρου και να αναδεικνύεται το μνημείο του αγνώστου στρατιώτη.

«Πρόκειται για ένα έργο που στοχεύει στην επανάκτηση του δημόσιου χώρου στο κέντρο της πόλης και στην ανάδειξη της ιστορικής της ταυτότητας. Η δημιουργία της νέας πλατείας σηματοδοτεί μία νέα προοπτική στα δεδομένα της πόλης και σε συνδυασμό με την επιβεβλημένη αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου θα της προσδώσει έναν εμφανώς πιο ποιοτικό χαρακτήρα», καταλήγει ο αντιδήμαρχος κ. Μάνος Λουτσέτης.

Το έργο αυτό ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας, ενώ αρνητική ψήφο έδωσε μόνο η δημοτική ομάδα του κ Μιχάλη Μαχαιρά.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

Σχόλια