default-image

Ο... άγνωστος θείος του Ευκλείδη Τσακαλώτου και ο εμφύλιος

Ο... άγνωστος θείος του Ευκλείδη Τσακαλώτου και ο εμφύλιος

Η άγνωστη ιστορία του θείου του Υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου, που έγινε σαν σήμερα... Επίσης, σαν σήμερα πριν από 174 χρόνια «γεννάται» η «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία», αλλά και η πασίγνωστη και αγαπημένη Εντίθ Πιάφ.

Ο στρατηγός Τσακαλώτος και το σχέδιο "Περιστερά"

Το ημερολόγιο έδειχνε 19 Δεκεμβρίου του 1948, όταν κατά τη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου, οι κυβερνητικές δυνάμεις θέτουν σε εφαρμογή το σχέδιο «Περιστερά» για την εκκαθάριση της Πελοποννήσου από τους αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού. Στην εν λόγω εκστρατεία παίρνουν μέρος συνολικά 45.000 άνδρες του Ελληνικού Στρατού υπό τον στρατηγό Θρασύβουλο Τσακαλώτο (θείο του νυν υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη).

Όταν ο Ντίκενς εξέδωσε τη "Χριστουγεννιάτικη Ιστορία"

Σαν σήμερα, στις 19 Δεκεμβρίου του 1843, εκδίδεται ένα από τα πιο γνωστά χριστουγεννιάτικα βιβλία. Ο λόγος για τη «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» (A Christmas Carol) του διάσημου Βρετανού συγγραφέα, Κάρολου Ντίκενς.

Βίος και Πολιτεία της μεγάλης Εντίθ Πιάφ

Σαν σήμερα, στις 19 Δεκεμβρίου του 1915, έρχεται στη ζωή, στο Παρίσι, η Εντίθ Ζιοβανά Γκασιόν, η οποία έμελλε να γίνει διάσημη με το όνομα Εντίθ Πιάφ. Ο πατέρας της ήταν ακροβάτης δρόμου, ενώ η μητέρα της τραγουδίστρια σε καφέ. Οι γονείς της εγκατέλειψαν τη μικρή Εντίθ, η οποία μεγάλωσε με τη γιαγιά της, που διατηρούσε οίκο ανοχής στη Νορμανδία. Στα οκτώ της η Εντίθ τυφλώνεται από μηνιγγίτιδα, ωστόσο τέσσερα χρόνια αργότερα ξαναβρίσκει το φως της.

Σαν έφηβη, επιστρέφει στο Παρίσι και ξεκινά να τραγουδά στο τσίρκο όπου δούλευε ο πατέρας της. Εκεί την ανακαλύπτει ο ιδιοκτήτης ενός καμπαρέ, ο οποίος της πρότεινε να τραγουδήσει στο μαγαζί του. Ο ίδιος την παρότρυνε να αλλάξει το επίθετό της σε «Πιαφ», το οποίο στην αργκό του Παρισίου σημαίνει σπουργίτι.  Το 1932 η Πιάφ θα γνωρίσει τον Λουί Ντιπόν, με τον οποίο παντρεύεται και μαζί αποκτούν μια κόρη. Ωστόσο, ο Ντιπόν δεν ήθελε η γυναίκα του να είναι τραγουδίστρια και την πίεζε να βρει άλλη δουλειά. Οι τσακωμοί τους ήταν συχνοί και οδήγησαν τελικά στο χωρισμό του ζευγαριού.

Η κορούλα τους, η μικρή Μαρσέλ έμελλε να αφήσει την τελευταία της πνοή σε ηλικία μόλις δύο ετών… Ήταν η εποχή που η μητέρα της είχε αρχίσει να αποκτά μεγάλη δόξα, τραγουδώντας στα πιο γνωστά μιούζικ χολ του Παρισιού. Έτσι, στο ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Εντίθ Πιάφ ήταν ήδη πασίγνωστη στη Γαλλία.

Η φωνή της αποτέλεσε «βάλσαμο» για τον ταπεινωμένο γαλλικό λαό, ενώ μετά το τέλος του πολέμου, η φήμη της εκτοξεύτηκε στα ύψη, με αποτέλεσμα να πραγματοποιήσει μεγάλες περιοδείες στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική. Η Πιάφ εμφανίστηκε, μάλιστα, και στην Αθήνα: Στις 18 Σεπτεμβρίου του 1946 ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου «Κοτοπούλη». Εκεί θα γνωρίσει το νεαρό τότε Δημήτρη Χορν, τον οποίο ερωτεύεται. Ο τελευταίος πάντως δεν ανταποκρίνεται στον έρωτά της. Ακολουθεί ένας γάμος με τον Γάλλο ηθοποιό και τραγουδιστή Ζακ Πιλς, ωστόσο και αυτός ο γάμος θα οδηγηθεί σε διαζύγιο.

Στις αρχές της δεκαετίας του '60, η Εντίθ Πιάφ γνωρίζει τον Έλληνα, Θεοφάνη Λαμπούκα, ο οποίος ήταν κατά 20 χρόνια νεότερός της. Θα τον ερωτευτεί και θα τον παντρευτεί το 1962. Παρά την αδιαμφισβήτητη επιτυχία που γνώρισε, η Πιάφ έζησε δύσκολο βίο. Τραυματίστηκε ουκ ολίγες φορές σε τροχαία ατυχήματα, είχε κάνει μια απόπειρα αυτοκτονίας, ενώ, ακόμη, έκανε συνολικά στη ζωή της επτά εγχειρήσεις.

Η μεγάλη Εντίθ Πιάφ έφυγε καταπονεμένη από τη ζωή στις 10 Οκτωβρίου του 1963, σε ηλικία μόλις 48 ετών.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News