Ειδήσεις

Ο Ν.Ξυλούρης να πάρει τη θέση που του αξίζει στο Πολιτιστικό

Μια σημαντική πρόταση απο την παράταξη “Ηράκλειο, Ανοιχτοί Ορίζοντες” με επικεφαλής τον Γ. Κουράκη για τον αρχάγγελο της Κρήτης Ν Ξυλούρη.

Σε μια σημαντική πρόταση, που αναμένεται να έχει πάνδημη αποδοχή από τους Ηρακλειώτες, προχώρησε η παράταξη "Ηράκλειο, Ανοιχτοί Ορίζοντες", με επικεφαλής τον Γιάννη Κουράκη, ζητώντας να ονομαστεί μία εκ των αιθουσών του Πολιτιστικού, Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου (ΠΣΚΗ) με το όνομα του αρχάγγελου της Κρήτης Νίκου Ξυλούρη.

Η πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, που αναμένεται να συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση της Πέμπτης, αναφέρει ότι έτσι αποκαθίσταται μια μεγάλη παράλειψη απέναντι σε ένα σπουδαίο συμπατριώτη και αναφέρει παραδείγματα άλλων ονοματοθεσιών προς τιμήν άξιων τέκνων της Κρήτης, όπως του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, του Νίκου Καζαντζάκη και του Μάνου Χατζιδάκι, σε χώρους πολιτισμού και πύλες εισόδου του νησιού. Συγκεκριμένα, η πρόταση της παράταξης Κουράκη αναφέρει: «Η Κρήτη και το Ηράκλειο τηρούν διαχρονικά μια μακρά παράδοση απόδοσης τιμής στους πολίτες εκείνους που με την προσωπικότητα, το έργο και τη συνολική τους προσφορά έχουν τιμήσει το γενέθλιο τόπο τους και τον έχουν κάνει ευρύτερα γνωστό. Τέτοιας τιμής έχουν τύχει μεγάλοι δημιουργοί, όπως ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Μάνος Χατζιδάκις και άλλοι, τα ονόματα των οποίων έχουν ήδη δοθεί σε χώρους πολιτισμού και πύλες εισόδου του νησιού μας (αεροδρόμια κ.λπ.), προκειμένου να κρατήσουμε εις το διηνεκές ζωντανή τη μνήμη και την προσφορά τους στον τόπο μας.

Κρίνοντας με βάση αυτήν την παράδοση αλλά και τη δικαιοσύνη, η παράταξή μας θεωρεί ότι υπάρχει μια μεγάλη παράλειψη απέναντι σε έναν σπουδαίο συμπατριώτη μας, τον Νίκο Ξυλούρη. Τον άνθρωπο, στο πρόσωπο του οποίου βρήκε την έκφρασή της η Κρήτη, και ο οποίος σε δύσκολους καιρούς τραγούδησε με την αρχαγγελική φωνή του για τη λευτεριά, τη δημοκρατία, τους αγώνες, την αγάπη, τη λεβεντιά. Με μια φράση για την Κρήτη και ό,τι καλό περικλείει η έννοια αυτή.

Του οφείλουμε, λοιπόν, τουλάχιστον ένα μικρό "αντίδωρο" για όσα έχει προσφέρει στον τόπο μας, αλλά και στον καθένα από μας ξεχωριστά. Και ένα τέτοιο "αντίδωρο" θεωρούμε πως είναι η επίδοση του ονόματός του σε μια από τις αίθουσες του Συνεδριακού-Πολιτιστικού Κέντρου, στη μεγάλη αίθουσα του οποίου έχει δοθεί, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, το όνομα του αείμνηστου δωρητή Ανδρέα Καλοκαιρινού.

Ας μη μας διαφεύγει, άλλωστε, ότι "οι άνδρες συγκροτούν τις πόλεις" ("Αι γαρ πόλεις είσ' άνδρες") κατά τον Ευριπίδη».

Λ.Σ.

Σχόλια