Ειδήσεις

25 Τοπικές Μονάδες Υγείας στην Κρήτη & καμία στο Λασίθι -vid

Χωρίς ΤΟΜΥ μένει ο Νομός Λασιθίου, με τις αντιδράσεις κατά του Υπουργείου Υγείας να είναι οξύτατες

Ξέσπασμα οργής από φορείς της αυτοδιοίκησης του Ν. Λασιθίου, που διαπιστώνουν πως για μία ακόμα φορά ο νομός μένει ορφανός, όχι μόνο από ιατρικό προσωπικό αλλά και από βασικές μονάδες υγείας.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν η απουσία του Νομού Λασιθίου από το κάδρο της δημιουργίας Τοπικών Μονάδων Υγείας, των λεγόμενων ΤΟΜΥ, που σκοπό έχουν να αμβλύνουν τις ελλείψεις και τις παθογένειες στο εθνικό σύστημα υγείας.

Μπορεί οι κορδέλες των εγκαινίων κόβονται η μία μετά την άλλη σε ολόκληρο το νησί, το Λασίθι για μία ακόμα φορά μένει εκτός κάδρου, αφού βάσει του υγειονομικού χάρτη της χώρας, καμία Τοπική Μονάδα Υγείας σαν και αυτή που δημιουργήθηκε στο Ηράκλειο, δεν προβλέπεται λόγω ελλείψεις ενδιαφέροντος όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.

Οι αντιδράσεις οξύτατες, που δεν άργησαν να εκδηλωθούν από πλευράς αυτοδιοικητικών του Ν. Λασιθίου, που βλέπουν να νοσοκομεία του Νομού να αργοσβήνουν λόγω σοβαρών ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό  προσωπικό  τα τελευταία χρόνια.

Θ. Πατεράκης: «Πάλι εκτός το Λασίθι»

«Μπορεί οι ΤΟΜΥ να είναι ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της αποσυμφόρησης των κέντρων υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων, ωστόσο για άλλη μια φορά ο νομός Λασιθίου μένει εκτός. Πώς όμως έχει μείνει εκτός σχεδιασμών και ΤΟΜΥ ένας δήμος όπως είναι αυτός της Σητείας, που, εκτός από απομακρυσμένος, έχει και τεράστιες ανάγκες να αντιμετωπίσει σε αυτόν τον τόσο ευαίσθητο τομέα;

Είχε έρθει στη Σητεία ο υποδιοικητής της ΔΥΠΕ κ. Δημητρακόπουλος. Κάναμε μια επιτόπια έρευνα και τους συνέστησα κάποιους δημοτικούς χώρους. Και τους ρώτησα αν ήθελαν να βοηθήσουμε κι εμείς ως Δήμος να τους διαμορφώσουμε και να τους αξιοποιήσουμε κατάλληλα, αλλά δε φάνηκε να τους ικανοποιούν αυτοί οι χώροι. Οπότε πήγαμε στην άλλη λύση, που μας πρότεινε η κ. Μαυρομμάτη, να ενοικιάσουμε έναν χώρο.

Όμως η δαπάνη ενοικίασης χώρου για χρήση από τρίτους δεν είναι επιλέξιμη για μας. Οπότε σκεφτήκαμε να γίνει μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου και του Δήμου, που αυτή να δίνει τη δυνατότητα να χρηματοδοτούμε τη λειτουργία αυτής της δομής. Αυτή, όμως, η προγραμματική σύμβαση για κάποιους λόγους ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Π

εριμέναμε ένα κείμενο το οποίο ποτέ δεν ήρθε. Οπότε μείναμε σε αυτό. Αλλά εγώ πιστεύω ότι δεν "περπάτησε" αυτή η διαδικασία γιατί σε πρώτη φάση ο αριθμός των γιατρών που διορίστηκε για να στελεχώσει αυτές τις μονάδες δεν έφτανε για να πάει και αλλού πέρα από τις ΤΟΜΥ του Ηρακλείου και των Χανίων», ανέφερε ο Δήμαρχος Σητείας, κ. Πατεράκης.

«Κάποιοι θέλουν να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες των πολιτών του Λασιθίου», δηλώνει ο κ. Κλώντζας, εντεταλμένος σύμβουλος δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, την ώρα που 25 τέτοιου είδους μονάδες εγκαινιάζονται σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο.

Πάντως, καταλήγοντας, ο δήμαρχος Σητείας ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα για το Δήμο του παραμένει ανοιχτό και το αίτημα συνεχίζει να το υποβάλει στην κυβέρνηση και να διεκδικεί ικανοποίηση.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ:

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Κουμαντάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια