Ειδήσεις

Έρχονται προσλήψεις στους Δήμους - Ποιοι κερδίζουν μόρια;

Θέμα ημερών φαίνεται ότι είναι η δημοσίευση των σχετικών προκηρύξεων για τις 8.845 μόνιμες προσλήψεις στους Δήμους της χώρας.

Θέμα ημερών φαίνεται ότι είναι η δημοσίευση των σχετικών προκηρύξεων για τις 8.845 μόνιμες προσλήψεις στους Δήμους της χώρας, με το ενδιαφέρον και σε τοπικό επίπεδο να έχει χτυπήσει «κόκκινο», αφού μιλάμε για 576 θέσεις μόνιμου προσωπικού και όχι συμβασιούχους!

Δεδομένου ότι αναμένεται πραγματική «σφαγή» για τις 576 μόνιμες προσλήψεις που θα γίνουν προσεχώς στους Δήμους της Κρήτης, αλλά και τις σχετικές ερωτήσεις που έχει δεχτεί στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» από ενδιαφερόμενους για τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων, θα επιχειρήσουμε σήμερα να ξεδιαλύνουμε το τοπίο ως προς το κομμάτι της μοριοδότησης...

Ένα ερώτημα που έχουμε δεχτεί από συμβασιούχους της Καθαριότητας που έχουν εργαστεί στους ΟΤΑ της Κρήτης είναι αν οι ίδιοι έχουν όντως ισχυρό προβάδισμα για τις θέσεις έναντι άλλων υποψηφίων που δεν έχουν προϋπηρεσία.

Η ερώτηση και η σχετική αγωνία των συμβασιούχων έρχεται πολύ εύλογα, διότι η «πριμοδότηση» των συμβασιούχων στον επικείμενο διαγωνισμό ήταν ένα επιτακτικό αίτημά τους που είχε κάνει αποδεκτό η κυβέρνηση κατά τις θυελλώδεις ημέρες του καλοκαιριού, λίγο μετά τις πολυήμερες κινητοποιήσεις των συμβασιούχων στην Καθαριότητα.

Η κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει τότε πως δεν είναι δυνατόν να πάει στη μονιμοποίηση των εν ενεργεία συμβασιούχων στους ΟΤΑ, αλλά βάσει νομοθεσίας, όπως και κοινωνικού δικαίου, ήταν υποχρεωμένη να πάει σε διαγωνισμό. Είχε όμως δεσμευτεί ότι οι υπάρχοντες συμβασιούχοι στους Δήμους θα έχουν σχετικό προβάδισμα στην «κούρσα» των προσλήψεων, λόγω πρόσθετης μοριοδότησης που θα λάβουν για την εργασιακή τους εμπειρία.

Πράγματι λοιπόν υπάρχει μια μέριμνα προς αυτή την κατεύθυνση. Με το άρθρο 24 του Ν. 4479/2017, τη γνωστή ρύθμιση Σκουρλέτη, προβλέφθηκε ειδική μοριοδότηση με 17 μόρια ανά μήνα και με ανώτατο όριο τους 24 μήνες για όσους απασχολήθηκαν κατά το παρελθόν ως συμβασιούχοι στις ανταποδοτικές υπηρεσίες Καθαριότητας.

Η πρόβλεψη, αυτή δηλαδή η πριμοδότηση με τα συγκεκριμένα μόρια, γέννησε προσδοκίες στους συμβασιούχους της Καθαριότητας στο Δήμο Ηρακλείου και στους υπόλοιπους Δήμους της Κρήτης, πως οι ίδιοι θα πάρουν εισιτήρια μόνιμης εργασίας με τον προσεχή διαγωνισμό.

Είναι όμως ακριβώς έτσι; Όχι! Η ειδική μοριοδότηση τούς δίνει ένα μικρό και διόλου σαφές προβάδισμα έναντι άλλων υποψηφίων, που μπορούν να αντλήσουν περισσότερα μόρια λόγω άλλων κριτηρίων, όπως π.χ. η μακροχρόνια ανεργία ή η οικογενειακή κατάσταση!

Αναλυτικότερα, ένας υποψήφιος που ήταν είτε «παρατασιούχος» είτε εργαζόμενος στην Καθαριότητα Δήμου παλιότερα, για διάστημα δύο ετών, που είναι και το όριο της πριμοδότησης, έχει προβάδισμα 408 μορίων, έναντι άλλων συνυποψηφίων του. Προσοχή, όμως, σε μια κρίσιμη λεπτομέρεια. Δε θα υπάρξει μοριοδότηση για τις συμβάσεις που παρατάθηκαν υπό το καθεστώς του Ν. 4479/2017. Με άλλα λόγια, δε θα μοριοδοτηθούν για τους μήνες εργασίας μετά τον Ιούλιο του 2017 οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις παρατάθηκαν με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων τον Ιούλιο του 2017 κατ' εφαρμογή του άνω νόμου. Συνεπώς, για να συγκεντρώσει κάποιος τον ανώτατο αριθμό μορίων, θα πρέπει να έχει συνάψει συμβάσεις με αντικείμενο την παροχή εργασίας σε ανταποδοτικές υπηρεσίες Καθαριότητας συνολικού χρόνου 24 μηνών, συμπληρωμένων ήδη πριν τον Ιούλιο του 2017!

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με το Νόμο 2190/1994, βάσει του οποίου διενεργούνται και οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ, πέρα από την προϋπηρεσία, θα μοριοδοτηθούν:

- Ο αριθμός των ανήλικων τέκνων που έχει ο υποψήφιος.

- Ο χρόνος ανεργίας, ο οποίος υπολογίζεται σε εξάμηνα και δεν ξεπερνά τα 400 μόρια.

- Επίσης στο διαγωνισμό για πρώτη φορά προβλέπεται ειδική μοριοδότηση, με έξτρα 100 μόρια, για παιδιά που έχουν μεγαλώσει σε ορφανοτροφεία ή ανάλογες δομές.

Οι έχοντες παιδιά κερδίζουν την προϋπηρεσία!

Η βαθμολόγηση της εμπειρίας με περισσότερα μόρια για όσους έχουν απασχοληθεί στις ανταποδοτικές υπηρεσίες Καθαριότητας των Δήμων δεν τους δίνει ισχυρό προβάδισμα έναντι άλλων υποψηφίων. Για να γίνει περισσότερο κατανοητό αυτό, παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό πρακτικό παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι για μια μόνιμη θέση στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου διαγωνίζονται δύο υποψήφιοι.

Ο 1ος έχει προϋπηρεσία, έχοντας εργαστεί για 35 μήνες στην Καθαριότητα ως συμβασιούχος προτού παραταθεί το καλοκαίρι η σύμβασή του, αλλά δεν έχει παιδιά. Ο 2ος  δεν έχει εργαστεί ποτέ ως συμβασιούχος στην Καθαριότητα, είναι όμως μακροχρόνια άνεργος, π.χ. για δυόμισι χρόνια, ενώ έχει και δύο ανήλικα παιδιά. Ο 1ος υποψήφιος θα μοριοδοτηθεί με 408 μόρια (24 μήνες επί 17 μονάδες) για την 24ετή εργασία του ως συμβασιούχος και άλλα 77 μόρια (11 μήνες επί 7 μονάδες) για τους υπόλοιπους 11 μήνες της προϋπηρεσίας του, που ξεπερνούν το πλαφόν των 24 μηνών. Σύνολο δηλαδή για τον 1ο  υποψήφιο 485 μόρια. Ο 2ος υποψήφιος θα λάβει 200 μονάδες για τα δύο ανήλικα τέκνα, 250 μονάδες για την ανεργία και 75 μονάδες για την ηλικία, δηλαδή συνολικά 525 μόρια. Άρα θα προσληφθεί ο 2ος υποψήφιος και όχι ο 1ος που ανήκει στην κατηγορία των συμβασιούχων-παρατασιούχων!

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια