Ειδήσεις

Οργή για την περιοχή της Κρήτης που μένει εκτός ΤΟΜΥ

Εν μέσω αντιδράσεων και σχολιασμών για τη γενικότερη κατάσταση στον τομέα της Υγείας, πραγματοποιήθηκαν χθες, στην οδό Σπιναλόγκας στο Ηράκλειο, τα εγκαίνια της πρώτης Τοπικής Μονάδας Υγείας της Κρήτης.

Εν μέσω αντιδράσεων και σχολιασμών για τη γενικότερη κατάσταση στον τομέα της Υγείας, πραγματοποιήθηκαν χθες, στην οδό Σπιναλόγκας στο Ηράκλειο, τα εγκαίνια της πρώτης Τοπικής Μονάδας Υγείας της Κρήτης.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και, σύμφωνα με δήλωση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη, «οι ΤΟΜΥ αποτελούν την τομή της Αριστεράς στο δημόσιο σύστημα Υγείας».

Την ίδια ώρα όμως, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία καταγγέλλουν ότι δε βιώνουν και την καλύτερη κατάσταση στο χώρο της δημόσιας Υγείας, ενώ, από την άλλη, οι νομοί Ρεθύμνου και Λασιθίου έχουν μείνει χωρίς ΤΟΜΥ, γεγονός που καταγγέλλει στην εφημερίδα μας ο δήμαρχος Σητείας Θεόδωρος Πατεράκης, αποκαλύπτοντας όλο το παρασκήνιο!

Αναλυτικότερα, σε δήλωσή του χθες, στη διάρκεια των εγκαινίων της ΤΟΜΥ Ηρακλείου, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε ότι «υπάρχει αναμφίβολα σήμερα μια έκδηλη ικανοποίηση. Είναι η στιγμή που σημεία της στρατηγικής και του σχεδιασμού μας γίνονται πράξη. Είναι η στιγμή που τα νομοσχέδια από νόμοι περνούν στην πράξη. Οι ΤΟΜΥ αποτελούν την τομή της Αριστεράς στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

»Όπως είχα σημειώσει στη Βουλή και στην επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αν δεν πιστεύεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, δεν μπορείς να επεξεργαστείς προτάσεις για τη δημιουργία ενός πραγματικού συστήματος που να "στέκεται στα πόδια του" και να προσφέρει περίθαλψη στο λαό. Η σημερινή κυβέρνηση πιστεύει από θέση αρχής στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

»Σήμερα αυτές οι προτάσεις γίνονται χειροπιαστά δείγματα γραφής στην κατεύθυνση της οικοδόμησης ενός δημόσιου συστήματος Υγείας, με δωρεάν και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών που το έχουν ανάγκη, με καθολική κάλυψη του πληθυσμού της χώρας μας και με υψηλή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών. Αυτός είναι και ο στόχος της μεγάλης προσπάθειας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που βλέπει τον άνθρωπο όχι ως μια μηχανή που χαλά, αλλά ως μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης, και με την προηγούμενη ιδιότητά του ως διοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και ως βουλευτής-μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, συμμετείχε και συμμετέχει ενεργά με παρεμβάσεις και προτάσεις στο σχεδιασμό και την προώθηση-υλοποίηση της ΠΦΥ.

«Απλήρωτοι οι γιατροί»

«Την ίδια στιγμή που στο Ηράκλειο ράβονται ταγιέρ και κουστούμια για τα εγκαίνια της πρώτης ΤΟΜΥ, στο νοσοκομείο μας υπάρχουν συνάδελφοι που είναι απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες, το κράτος χρωστάει τις υπερωρίες στο προσωπικό από το 2012-2013, τις εφημερίες παρελθόντων ετών, οι μισθοί μας έχουν καταρρακωθεί, πολλοί συμβασιούχοι αγωνιούν για το εργασιακό τους μέλλον, οι συνθήκες εργασίας διαρκώς εντείνονται και το νοσοκομείο στενάζει από προσωπικό», καταγγέλλει η διοίκηση της Ένωσης Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου.

«Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να στηθούν οι ΤΟΜΥ αλλά καμία για να ικανοποιηθούν οι οικονομικές αδικίες εις βάρος του προσωπικού μας. Γι' αυτές πρέπει να περιμένουμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Τελικά τι σημαίνουν τα αρχικά ΤΟΜΥ; Μήπως Το Οικονομικό Μας Υστέρημα;», καταλήγει η ανακοίνωση.

Θ. Πατεράκης: «Πάλι εκτός το Λασίθι»

«Για άλλη μια φορά ο νομός Λασιθίου μένει εκτός», όπως καταγγέλλει στη "Νέα Κρήτη" ο δήμαρχος Σητείας Θεόδωρος Πατεράκης. Και μάλιστα ξεκαθαρίζει ότι με το θεσμό αυτό ο ίδιος δηλώνει κάτι παραπάνω από σύμφωνος, καθώς θεωρεί ότι οι ΤΟΜΥ έρχονται να αποσυμφορήσουν τα Κέντρα Υγείας και τα δημόσια νοσοκομεία και να στηρίξουν τον τομέα της Υγείας στις τοπικές κοινωνίες. Πώς όμως έχει μείνει εκτός σχεδιασμών και... ΤΟΜΥ ένας δήμος όπως είναι αυτός της Σητείας, που, εκτός από απομακρυσμένος, έχει και τεράστιες ανάγκες να αντιμετωπίσει σε αυτόν τον τόσο ευαίσθητο τομέα;

Ο Θεόδωρος Πατεράκης αποκαλύπτει στη "Νέα Κρήτη" το εξής παρασκήνιο:

«Είχε έρθει στη Σητεία ο υποδιοικητής της ΔΥΠΕ κ. Δημητρακόπουλος. Κάναμε μια επιτόπια έρευνα και τους συνέστησα κάποιους δημοτικούς χώρους. Και τους ρώτησα αν ήθελαν να βοηθήσουμε κι εμείς ως Δήμος να τους διαμορφώσουμε και να τους αξιοποιήσουμε κατάλληλα, αλλά δε φάνηκε να τους ικανοποιούν αυτοί οι χώροι. Οπότε πήγαμε στην άλλη λύση, που μας πρότεινε η κ. Μαυρομμάτη, να ενοικιάσουμε έναν χώρο. Όμως η δαπάνη ενοικίασης χώρου για χρήση από τρίτους δεν είναι επιλέξιμη για μας. Οπότε σκεφτήκαμε να γίνει μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου και του Δήμου, που αυτή να δίνει τη δυνατότητα να χρηματοδοτούμε τη λειτουργία αυτής της δομής. Αυτή, όμως, η προγραμματική σύμβαση για κάποιους λόγους ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Περιμέναμε ένα κείμενο το οποίο ποτέ δεν ήρθε. Οπότε μείναμε σε αυτό. Αλλά εγώ πιστεύω ότι δεν "περπάτησε" αυτή η διαδικασία γιατί σε πρώτη φάση ο αριθμός των γιατρών που διορίστηκε για να στελεχώσει αυτές τις μονάδες δεν έφτανε για να πάει και αλλού πέρα από τις ΤΟΜΥ του Ηρακλείου και των Χανίων»...

Καταλήγοντας, ο δήμαρχος Σητείας ξεκαθαρίζει ότι το ζήτημα για το Δήμο του παραμένει ανοιχτό και το αίτημα συνεχίζει να το υποβάλει στην κυβέρνηση και να διεκδικεί ικανοποίηση.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια