default-image

Πληρώθηκαν οι επιδοτήσεις - "στο περίμενε" δικαιούχοι

Κρήτη
Πληρώθηκαν οι επιδοτήσεις - "στο περίμενε" δικαιούχοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα βιβλιάρια των παραγωγών βρίσκεται από την Πέμπτη το βράδυ το 50% της ενιαίας ενίσχυσης για το 2017, ενώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώθηκαν αναλυτικά τα στοιχεία πληρωμών και οι επόμενες ενέργειες. Έπεσαν δηλαδή "μέσα" τελικά στις προβλέψεις τους ο πρόεδρος Ανδρέας Στρατάκης και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, που από την πρώτη στιγμή τοποθετούσαν την πίστωση των λογαριασμών στις 14 ή το αργότερο στις 15 Δεκεμβρίου.

Μόνο η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" είχε γράψει για το ενδεχόμενο αυτό και ήρθε και η επιβεβαίωση, ενώ το αργότερο ως την Τρίτη - οπότε και θα έχει λήξει το βαλέρ των τραπεζών, με εξαίρεση την Τράπεζα Πειραιώς που δεν έχει βαλέρ - θα μπορούν όλοι οι δικαιούχοι να κάνουν αναλήψεις από τα ΑΤΜ και από τα κατά τόπους καταστήματα. Οι πληρωμές, συγκεκριμένα, αφορούσαν στο υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης και στο 100% του "πρασινίσματος".

Αναλυτικότερα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι πλήρωσε το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης ύψους 359.662.350 ευρώ σε 608.884 δικαιούχους. Μαζί με την προκαταβολή που δόθηκε τον Οκτώβριο, το σύνολο της βασικής ενίσχυσης που έχει καταβληθεί στους Έλληνες γεωργούς για την ενιαία αίτηση ενίσχυσης έτους 2017 ανέρχεται στο ποσό των 1.061.578.262 ευρώ.

Η διαφορά στις πληρωμές

Αμέσως παρακάτω, ο ΟΠΕΚΕΠΕ διευκρινίζει ότι υπάρχει διαφορά με το εθνικό πλαφόν για τη βασική ενίσχυση (1.129.245.000 ευρώ), που οφείλεται στις εξής παραμέτρους:

- Στη μη υποβολή ενιαίας αίτησης ενίσχυσης το 2017 από γεωργούς που κατείχαν δικαιώματα.

- Στη μη πλήρη ενεργοποίηση των δικαιωμάτων που κατείχαν γεωργοί που υπέβαλαν ενιαία αίτηση ενίσχυσης 2017 και στη μη καταβολή ενισχύσεων μικρότερων των 250 ευρώ.

«Το ποσό των 1.061.578.262 ευρώ αντιστοιχεί στο 99,60% της αιτηθείσας ενίσχυσης. Στο ανωτέρω χορηγούμενο ποσό της βασικής ενίσχυσης συμπεριλαμβάνεται και το ποσό των 28,5 εκατ. ευρώ της αξίας των χορηγούμενων δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα έτους 2017. Αναφέρεται ότι για τη χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης εθνικού αποθέματος 2017, το ποσοστό γραμμικής μείωσης το οποίο απαιτείται τελικώς ανέρχεται σε 2,5%, ενώ στην πληρωμή της προκαταβολής είχε καταρχήν υπολογιστεί σε 4,5%. Ως εκ τούτου, το υπόλοιπο ποσό επιστρέφεται στους δικαιούχους γεωργούς, με αύξηση της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων τους κατά 2%, κατά τη χορήγηση της εκκαθάρισης της βασικής ενίσχυσης».

Υπάρχουν εκκρεμότητες

Όμως υπήρξαν και εκκρεμότητες στις πληρωμές πολλών δικαιούχων. Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, 51 αιτούντες δεν πληρούν το κριτήριο του ενεργού γεωργού. Για τον έλεγχο του κριτηρίου των εν λόγω γεωργών χρησιμοποιούνται τόσο τα δικαιούμενα ποσά των άμεσων ενισχύσεων έτους αιτήσεων 2016, όσο και τα οικονομικά στοιχεία του φορολογικού έτους 2016. Ο εν λόγω έλεγχος διενεργείται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) του υπουργείου Οικονομικών.

Για 457 αιτούντες εκκρεμεί το αποτέλεσμα ελέγχου του κριτηρίου του ενεργού γεωργού, καθόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εκκαθάρισης φορολογίας εισοδήματος από το υπουργείο Οικονομικών, από το σύνολο των 2.016 που εκκρεμούσαν κατά τη χορήγηση της προκαταβολής.

Επίσης, 4.592 αιτούντες βρέθηκαν με δικαιούμενο ποσό βασικής ενίσχυσης μικρότερο των 250 ευρώ από το σύνολο των 51.469 που εκκρεμούσαν κατά τη χορήγηση της προκαταβολής.

Για 547 αιτούντες βρέθηκε ότι τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού που δηλώθηκαν στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης 2017 δεν ταυτοποιήθηκαν με τα αντίστοιχα του τραπεζικού ιδρύματος. Οι δικαιούχοι που εμπίπτουν στην περίπτωση αυτή μπορούν να προβούν άμεσα στις προβλεπόμενες ενέργειες, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα της μη ταυτοποίησης και να χορηγηθεί το δικαιούμενο ποσό σε επόμενες πληρωμές.

Για τον έλεγχο του κριτηρίου του ενεργού γεωργού (αφορά στους αιτούντες της περίπτωσης 2) θα αποσταλεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ νεότερη επεξεργασία από το υπουργείο Οικονομικών για να ληφθεί υπόψη στην επόμενη πληρωμή.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News