Ειδήσεις

Μαρίνα στο Παγκρήτιο Στάδιο!

«Μικρή μπουκιά φάε, μεγάλο λόγο μην πεις», λέει ο σοφός λαός και φαίνεται ότι ταιριάζει “γάντι” στη Λότζια!

«Μικρή μπουκιά φάε, μεγάλο λόγο μην πεις», λέει ο σοφός λαός και φαίνεται ότι ταιριάζει "γάντι" στη Λότζια!

Μπορεί η νυν δημοτική Αρχή να είχε κάνει "σημαία" στην εκλογή της το κάτι το διαφορετικό, μπορεί να "ευαγγελιζόταν" μια άλλη πολιτική σε όλα, "δαιμονοποιώντας" κατά ένα τρόπο πολιτικά την προηγούμενη δημοτική Αρχή, να όμως που στη δημοτική Αρχή γίνονται θερμοί θιασώτες της πολιτικής και του σχεδιασμού της, προωθώντας φιλόδοξα σχέδια που είχε εμπνευστεί ο "δαιμονοποιημένος" Γιάννης Κουράκης!

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το εγχείρημα δημιουργίας μαρίνας, χωρητικότητας 1.000 σκαφών, μπροστά από το Παγκρήτιο Στάδιο. Μια ιδέα που προώθησε ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης, και η οποία βγαίνει τώρα από το "συρτάρι"!

Για του λόγου το αληθές, η δημοτική Αρχή Ηρακλείου καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο να ανάψει στην προσεχή συνεδρίασή του, την ερχόμενη Πέμπτη, το "πράσινο φως" για την προώθηση του εγχειρήματος.

Το σώμα καλείται συγκεκριμένα να πάρει απόφαση για την καταρχήν έγκριση της δημιουργίας μαρίνας λιμενικών και ναυταθλητικών εγκαταστάσεων έμπροσθεν του Παγκρήτιου Σταδίου, ώστε, όπως επισημαίνεται στη σχετική εισήγηση, να μπορέσει ο Δήμος Ηρακλείου να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την ωρίμανση του έργου.

Τη σχετική εισήγηση μάλιστα κάνει όχι ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης (ο οποίος σημειωτέον παλιότερα μας είχε μπερδέψει λιγάκι με κάποιες τοποθετήσεις του περί μαρίνας στο Δερματά), αλλά ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρος Ινιωτάκης.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Ινιωτάκης είχε ανακινήσει το θέμα της μαρίνας στο Παγκρήτιο Στάδιο και κατά το πρόσφατο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Κρήτης, που είχε πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο στο Ηράκλειο.

Ο αντιδήμαρχος είχε θέσει το θέμα στην τοποθέτησή του στη θεματική συνεδρία των υποδομών υπό τον υπουργό Χρήστο Σπίρτζη, κάνοντας λόγο για ένα σπουδαίο έργο, που θα αναβαθμίσει το θαλάσσιο τουρισμό όχι μόνο του Ηρακλείου, αλλά όλου του νησιού.

Ο Πέτρος Ινιωτάκης παρέδωσε μάλιστα τότε σχετικό φάκελο στα χέρια του υπουργού Υποδομών, με βάση την επικαιροποιημένη προμελέτη για τη μαρίνα, που εκπόνησε ο μελετητής Δημήτρης Ρομπογιαννάκης, ο οποίος είχε εμπλακεί και στην παλιά προμελέτη, που είχε αναλάβει το 2003 ο πατέρας του, μελετητής λιμενικών εγκαταστάσεων και πρώην αντιδήμαρχος Ηρακλείου, Βαγγέλης Ρομπογιαννάκης...

Ο Δημήτρης Ρομπογιαννάκης, ο οποίος είχε εμπλακεί πολύ ενεργά στην παλιά προμελέτη του 2003, ανέλαβε με το τεχνικό γραφείο του το 2010 να προχωρήσει στην επικαιροποίηση της παλιάς προκαταρκτικής μελέτης για τη μαρίνα στο Παγκρήτιο. Η ανάθεση έγινε από τον ΟΑΔΥΚ, ενώ η μελέτη παραδόθηκε πριν λίγο καιρό στα χέρια του Δήμου.

Τώρα λοιπόν η δημοτική Αρχή ετοιμάζεται με ζέση να προχωρήσει τις διαδικασίες ωρίμανσης της μαρίνας στο Παγκρήτιο, ένα εγχείρημα που πίστευε και είχε ξεκινήσει να προωθεί ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Κουράκης, θεωρώντας το Παγκρήτιο καλύτερη επιλογή για τη μαρίνα έναντι του Δερματά, όπου είχαν προκληθεί σφοδρές αντιδράσεις από πλευράς αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων κ.λπ...

Στη δημοτική Αρχή βλέπουν με πολλή ζέση την ιδέα Κουράκη για τη μαρίνα και για το λόγο ότι εξυπηρετεί και το σχεδιασμό περαιτέρω ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού, με σημείο αναφοράς το Παγκρήτιο Στάδιο...

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση του κ. Ινιωτάκη και με βάση τη μελέτη Ρομπογιαννάκη, η προωθούμενη μαρίνα θα είναι δυναμικότητας 1.000 σκαφών, με 1.500 θέσεις επισκεπτών. Η μαρίνα θα καλύπτει μια επιφάνεια 390.000 τ.μ., κατασκευασμένη στο μεγαλύτερο μέρος της εντός της θαλάσσιας ζώνης, με χερσαίους χώρους που θα προσεγγίζουν τα 192.500 τ.μ. και λιμνολεκάνη 196.500 τ.μ.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια