Ειδήσεις

Τσίπρας: «Θα αλλάξουμε τον τρόπο εκλογής αρχιμουφτή»

Μία εβδομάδα μετά την αποχώρηση του Ταγίπ Ερντογάν από την Ελλάδα, ορισμένα από τα όσα προκλητικά είπε, μάλλον οδεύουν προς υλοποίηση

Μία εβδομάδα μετά την αποχώρηση του Ταγίπ Ερντογάν από την Ελλάδα, ορισμένα από τα όσα προκλητικά είπε, μάλλον οδεύουν προς υλοποίηση και μάλιστα με κυβερνητική πρωτοβουλία!

Αυτό προκύπτει μετά την παραδοχή του Αλέξη Τσίπρα, κατά την συνέντευξη Τύπου μετά την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει ανοιχτό το ζήτημα της ανάδειξης του αρχιμουφτή στην μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Τσίπρας: Η συζήτηση για τον αρχιμουφτή είναι ανοιχτή

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ανοικτή την συζήτηση για τον τρόπο ανάδειξης του Μουφτή. Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως η συζήτηση έχει ανοίξει προ πολλού στο εσωτερικό της κυβέρνησης και πρέπει να γίνει και δημόσια.

«Πρέπει να κάνουμε συζήτηση για το ότι ένα τμήμα της μειονότητας δεν αναγνωρίζει τον θρησκευτικό ηγέτη που διορίζει το ελληνικό κράτος. Η συζήτηση πρέπει να γίνει με τους πολίτες μουσουλμανικής πίστης και να καταλήξει το συντομότερο δυνατό, ώστε να υπάρξει και η κατάλληλη νομοθέτηση. Δεν αφορά αυτό τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», είπε ο κ. Τσίπρας, για να συμπληρώσει πάντως πως ό,τι είναι να γίνει θα γίνει σε βάθος χρόνου: «Όχι τις αμέσως επόμενες ημέρες» τόνισε.

Τον χορό άνοιξε ο Γαβρόγλου

Η συζήτηση για την Μουφτία ξεκίνησε από το πρωί της Παρασκευής όταν δημοσιοποιήθηκε μέρος της συνέντευξης του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου στο κανάλι της Βουλής. Ο κ. Γαβρόγλου έκανε λόγο για ορθολογικοποίηση της εκλογής των μουφτήδων ενώ έφερε και ως παράδειγμα την εκλογή του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.

«Θα πρέπει να αρχίσει μια πολύ σοβαρή συζήτηση, με την ίδια τη μειονότητα ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων. Το σοβαρό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί και νομίζω πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για συζητήσεις, είναι ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος», είπε.

Στο ίδιο κλίμα συνέχισε λέγοντας: «Τον Πατριάρχη δεν τον εκλέγει η ρωμαίικη κοινότητα στην πόλη, δεν τον εκλέγουν καν ιερείς, τον εκλέγουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Άρα υπάρχει πάντα στην εκλογή των θρησκευτικών ηγετών, ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα».

Κοτζιάς: Δε συζητάμε τέτοια θέματα με την Τουρκία

Μιλώντας σε διπλωματικούς συντάκτες στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σχολίασε πως «δεν συζητάμε τέτοια θέματα», εννοώντας πως δεν μπορεί να είναι αντικείμενο διμερούς διαλόγου με την Άγκυρα. Αργότερα πηγές του ΥΠΕΞ σημείωναν ότι το θέμα είναι «κύριας αρμοδιότητας του Υπ. Παιδείας».

Τι είχε πει ο Ταγίπ Ερντογάν

Θυμίζουμε πως όλα τα παραπάνω τα ζήτησε πριν από μία εβδομάδα επί ελληνικού εδάφους ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

«Υπάρχει, επίσης, το θέμα της Μουφτίας. Ο αρχιμουφτής βλέπουμε ότι είναι ένας διορισμένος δημόσιος υπάλληλος. Η Συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει ότι ο επικεφαλής Μουφτής πρέπει να εκλέγεται. Στην Τουρκία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο. Και η Ιερά Σύνοδος πρέπει να έχει συγκεκριμένο αριθμό μελών για να μπορεί να εκλέξει τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Και όταν υπήρξε μείωση του αριθμού των μελών της Ιεράς Συνόδου, έστειλα μήνυμα προς τον Πατριάρχη και του είπα «υποδείξτε μου ονόματα ιερωμένων, στους οποίους θα δώσουμε την τουρκική ιθαγένεια, ούτως ώστε να αποτελέσουν μέλη της Ιεράς Συνόδου». Από επτά που ήταν, ύστερα από τις υποδείξεις του Οικουμενικού Πατριάρχη, η Ιερά Σύνοδος έχει τώρα 17 μέλη, δηλαδή μπορεί να εκλέξει νέο Πατριάρχη». Και ο κ. Ερντογάν, μετά από γενικότερες επισημάνσεις του κ. Τσίπρα (σχετικές και με ζητήματα βιοτικού επιπέδου της μειονότητας) πως τα θέματα είναι εσωτερικά της χώρας μας, συμπλήρωσε αφήνοντας ευθέως να εννοηθεί ότι ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε αλλαγές του υφιστάμενου πλαισίου, ώστε ο Μουφτής να εκλέγεται:

«Πριν από όλα, στη Δυτική Θράκη, στο ζήτημα του αρχιμουφτή, του αν είναι εκλεγμένος ή διορισμένος. Κατά τη γνώμη μου συνιστά μια σοβαρή πληγή και πιστεύω ότι ο αξιότιμος Πρωθυπουργός θα μεριμνήσει για την επίλυση και τη διευθέτηση του συγκεκριμένου ζητήματος. Βεβαίως αυτό είναι σαφές ότι αποτελεί ένα εσωτερικό θέμα της χώρας, δεν διαφωνούμε. Αλλά αν μας δίνεται η άδεια, προφανώς και μπορούμε να διατυπώσουμε την παράκλησή μας. Διότι εμείς εμπιστευόμαστε τη γείτονα χώρα και γι΄ αυτό δείχνουμε το ενδιαφέρον μας για το εσωτερικό της Δίκαιο».

Πηγή: eleytherostypos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια