default-image

Τότε που οι εκλογές... γίνονταν με σφαιρίδια

Τότε που οι εκλογές... γίνονταν με σφαιρίδια

Σαν σήμερα, στις 16 Δεκεμβρίου του 1923, λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα βουλευτικές εκλογές.

Η εκλογική διαδικασία εξελίχθηκε σε θρίαμβο του Ελευθέριου Βενιζέλου λόγω - και - της αποχής των αντιβενιζελικών δυνάμεων. Οι εκλογές του 1923 ήταν οι τελευταίες στη χώρα που διεξήχθησαν με σφαιρίδιο.

Ωστόσο, σαν σήμερα πολλά γεγονότα έλαβαν χώρα και «γράφτηκαν» στην εγχώρια ή και παγκόσμια ιστορία.

Βίος και Πολιτεία του ποιητή Κώστα Βάρναλη

Σαν σήμερα πριν από 43 χρόνια αφήνει την τελευταία του πνοή ο μεγάλος ποιητής, λογοτέχνης, παιδαγωγός και δημοσιογράφος Κώστας Βάρναλης. Γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου του 1884 στον Πύργο της Ανατολικής Ρωμυλίας, το σημερινό Μπουργκάς της Βουλγαρίας. Το επίθετο του πατέρα του ήταν Μπουμπούς, ωστόσο ο ποιητής υιοθέτησε το «Βάρναλης» λόγω της Βάρνας, όπου έμεναν πολλοί Έλληνες.

Νεαρός, έφτασε στην Αθήνα για να σπουδάσει Φιλολογία και συμμετείχε στη διαμάχη για το γλωσσικό ζήτημα ως υποστηρικτής των δημοτικιστών. Το 1908 πήρε το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα επόμενα χρόνια εργάστηκε ως καθηγητής μέσης εκπαίδευσης. Ο Βάρναλης δούλεψε, ωστόσο, και ως δημοσιογράφος για βιοποριστικούς λόγους. Το 1919 μεταβαίνει στο Παρίσι με υποτροφία. Εκεί παρακολούθησε μαθήματα Φιλοσοφίας, Φιλολογίας και Κοινωνιολογίας και μυήθηκε στις ιδέες του μαρξισμού και του διαλεκτικού υλισμού.

Η επαφή του με το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη αναθεώρηση των απόψεών του για την ποίηση. Το καλοκαίρι του 1921 ο Βάρναλης γράφει "Το φως που καίει", το οποίο εξέδωσε ένα χρόνο μετά με το ψευδώνυμο "Δήμος Τανάλιας". Το 1922 δημοσιεύονται οι "Μοιραίοι" και η "Λευτεριά", ενώ το 1926 ο Βάρναλης διεγράφη από την Παιδαγωγική Ακαδημία, έπειτα από τη δημοσίευση αποσπάσματος του "Φως που καίει" στην "Εστία". Το 1927 εκδίδονται οι "Σκλάβοι Πολιορκημένοι" και το 1932 η "Αληθινή Απολογία του Σωκράτη". Στα μέσα της δεκαετίας του '30 εξορίζεται στη Λέσβο και τον Αϊ Στράτη λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση ως μέλος του ΕΑΜ. Το 1956 τιμήθηκε από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και το 1959 με το βραβείο Λένιν. Το 1965, ο Βάρναλης εκδίδει την τελευταία του ποιητική συλλογή με τίτλο "Ελεύθερος Κόσμος" και το 1972 το θεατρικό έργο "Άτταλος ο Γ'".

Ο Βάρναλης εργάστηκε ως συνεργάτης σε πολλά περιοδικά και εγκυκλοπαίδειες, ανάμεσα στις οποίες και τη Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια. Πέθανε στις 16 Δεκεμβρίου του 1974 και τάφηκε στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Ο άνθρωπος που γλίτωσε από 368 απόπειρες δολοφονίας

Το ημερολόγιο έδειχνε 16 Δεκεμβρίου του 2011, όταν ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο κερδίζει μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, ως ο άνθρωπος με τις περισσότερες απόπειρες δολοφονίας εναντίον του. Από το 1959 και την επικράτηση της Επανάστασης στην Κούβα μέχρι το 2006, οπότε και αποσύρθηκε από την εξουσία, παραδίδοντάς τη στον αδελφό του, Ραούλ, προσπάθησαν να τον εξοντώσουν συνολικά 368 φορές!

Πηγή φωτογραφίας: karditsalive.net

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News