Ειδήσεις

Αλλάζει ραγδαία ο καιρός - "sos" και από το Λιμεναρχείο

Σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το Σάββατο με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ θυελλώδεις νότιοι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη.

Η ραγδαία αλλαγή του καιρού που έρχεται το Σαββατοκύριακο σύμφωνα και με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, έχει θέσει σε πλήρη ετοιμότητα και το κεντρικό λιμεναρχείο Ηρακλείου καθώς όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων αναμένεται να εκδηλωθούν θυελλώδεις νοτιάδες που θα πλήξουν και τις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης.

Και όλα αυτά εξαιτίας του εκτεταμένου χαμηλού που έρχεται από την Βόρεια Ιταλία και κινείται προς την χώρα μας και αναμένεται να επηρεάσει και τα πελάγη της Κρήτης .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ - ΤΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ

Για τον λόγο αυτό εφιστάται η προσοχή σε όλους τους ιδιοκτήτες ελλιμενιζόμενων σκαφών να αποφύγουν κάθε δραστηριότητα, στην διάρκεια ισχύος των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Ενώ το κεντρικό λιμεναρχείο Ηρακλείου έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα για αντιμετώπιση παροχής βοήθειας.

Αναλυτικά οι καιρικές προβλέψεις

Σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου και από τα δυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ θυελλώδεις νότιοι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη, σύμφωνα με έκτακτη ανακοίνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.  

Τα κύρια χαρακτηριστικά του βαρομετρικού χαμηλού θα είναι η έντονη υγρασία, οι τοπικές ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι ισχυροί νοτιάδες, που τοπικά θα φτάνουν και τα 9 Μποφόρ και η σκόνη από την Αφρική, ωστόσο σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η κακοκαιρία θα είναι εξπρές, αφού μέχρι την Κυριακή τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Οι νότιοι άνεμοι στα πελάγη θα φτάνουν τα 8 και πιθανόν τοπικά τα 9 μποφόρ.

Βαρομετρικό χαμηλό εφοδιασμένο με υγρασία

Το αίτιο της προσεχούς μεταβολής του καιρού είναι ένα βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα έρθει από την Αδριατική και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα περάσει πάνω από τις βόρειες κυρίως περιοχές της χώρας μας όπου στη συνέχεια θα κατευθυνθεί προς τα ανατολικά Βαλκάνια.

Το βαρομετρικό χαμηλό αυτό, θα εφοδιαστεί με μεγάλα ποσά υγρασίας καθώς θα περνά πάνω από την Αδριατική και θα εναποθέσει την υγρασία αυτή με τη μορφή ακόμη και ισχυρών βροχοπτώσεων.

Έναρξη της κακοκαιρίας το Σάββατο το πρωί

Η κακοκαιρία στη χώρα μας θα ξεκινήσει από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και κυρίως από τη δυτική Ελλάδα Ιόνιο, ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος).

Βέβαια θα έχει ξεκινήσει να βρέχει ασθενώς και σε περιοχές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου αλλά και της νότιας Κρήτης, αλλά ο κύριος όγκος των βροχοπτώσεων θα μας έρθει από τα δυτικά.

Γρήγορη επέκταση των φαινομένων

Τα φαινόμενα πολύ γρήγορα θα έχουν την τάση να "προχωρήσουν" ανατολικότερα και έτσι από το μεσημέρι του Σαββάτου θα επεκταθούν οι βροχοπτώσεις και στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές και προς το απόγευμα και στα υπόλοιπα θαλάσσια και νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου.

Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Θα πρέπει να καταστεί σαφές, ότι, κατά τη διάρκεια του Σαββάτου θα βρέξει σε όλη σχεδόν την Ελλάδα (αν διατηρηθούν ασφαλώς τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία). Όμως θα υπάρξουν κάποια διαμερίσματα όπου οι βροχές θα είναι περισσότερες και επομένως εκεί υπάρχει κίνδυνος ακόμη και για πλημμυρικά φαινόμενα (βλ. χάρτη)

Τα διαμερίσματα αυτά θα είναι τα εξής ακόλουθα:

- Κεντρικό και νότιο Ιόνιο

- Ήπειρος

- Δυτική Στερεά

- Δυτική, κεντρική και νότια Πελοπόννησος

- Θράκη

Ισχυροί νοτιάδες μέχρι 9 Μποφόρ

Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου και καθώς το βαρομετρικό θα περνάει πάνω από την Ελλάδα, οι άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά και θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις.

Φαίνεται ότι ειδικά σε περιοχές του κεντρικού και βόρειου Αιγαίου, οι εντάσεις των ανέμων θα φτάσει ακόμη και τα 9 μποφόρ, με αποτέλεσμα να είναι κάπως δύσκολη η κατάσταση ειδικά για τις περιοχές που ήδη θα έχει βρέξει ή θα συνεχίζει να βρέχει κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, όπως για παράδειγμα η Θράκη.

Σκόνη από την Αφρική

Λόγω της σημαντικής ενίσχυσης των νοτιάδων, θα μας επισκεφτούν και ποσότητες σκόνης από την Αφρική (πιο αυξημένες συγκεντρώσεις κυρίως στα κεντρικά και νότια της χώρας), με αποτέλεσμα ορισμένες από τις βροχές που θα εκδηλωθούν διάσπαρτα στη χώρα να είναι και λασποβροχές.

Αναλυτικά το δελτίο από το κεντρικό λιμεναρχείο Ηρακλείου αναφέρει μεταξύ άλλων :

  1. ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ 15-12-17/03 UTC: ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΟ ΧΑΜΗΛΟ ΜΕ ΚΕΝΤΡΟ 998 ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΑΡΓΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ  ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ,ΒΑΘΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΜΕ ΚΕΝΤΡΟ 995 ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ ΣΤΙΣ 15/18 UTC ,ΥΨΗΛΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ 1022 ΣΤΗ ΑΙΓΥΠΤΟ
  2. ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 15/22 UTC  ΝΟΤΙΟΙ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 8
  3. ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ , ΝΟΤΙΑ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 15/22 UTC ΝΟΤΙΟΙ 8 ΚΑΙ ΑΠΟ 15/16 UTC

8 Η 9

4)      ΜΠΟΥΤ ΑΠΟ 15/13 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 15/22 UTC ΝΟΤΙΟΙ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 7 Η 8 ΚΑΙ ΑΠΟ 15/16 UTC 8

5)      ΣΙΔΡΑ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ , ΒΟΡΕΙΟ ΙΟΝΙΟ, ΝΟΤΙΟ ΙΟΝΙΟ, ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟ  ΚΡΗΤΙΚΟ  ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ 21.00 , ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΠΟ 15/16 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 15/22 UTC  ΝΟΤΙΟΙ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΙ  7 Η 8

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΚΑΙΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΜΥ (www.emy.gr).

Σχόλια