default-image

Τα συνέδρια της ΝΔ από το 1979 έως σήμερα

Τα συνέδρια της ΝΔ από το 1979 έως σήμερα

Τριάντα οκτώ χρόνια μετά το πρώτο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, το "γαλάζιο" στρατόπεδο έχει μπει στην τελική ευθεία για την πραγματοποίηση του 11ου Τακτικού Συνεδρίου του κόμματος. Εσωκομματικά το ενδιαφέρον δεν επικεντρώνεται, όμως, στην εκλογή οργάνων, καθώς αποτελεί ένα συνέδριο αρχών και θέσεων.

Στην οδό Πειραιώς οι προετοιμασίες έχουν πάρει "φωτιά", ούτως ώστε οργανωτικά να είναι τα πάντα έτοιμα. Ωστόσο, επί ποδός βρίσκεται και το επικοινωνιακό επιτελείο, μιας και είναι ξεκάθαρο για όλους πως σε αυτό το συνέδριο η Ν.Δ. πρέπει να δείξει προς τον κόσμο πως έχει ξεκάθαρο κυβερνητικό πρόγραμμα και μία εναλλακτική η οποία θα είναι πειστική για τη βάση. Εναλλακτική εξόδου από την κρίση και δημιουργίας προϋποθέσεων ουσιαστικής ανάπτυξης για τη χώρα. Το κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου "έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα" αποτυπώνει την όλη προσπάθεια του επικοινωνιακού επιτελείου.

Το συνέδριο αυτό είναι το δεύτερο υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο στενός πυρήνας των συνεργατών του γνωρίζει ότι το στοίχημα και αυτή τη φορά είναι μεγάλο. «Είναι μια διαδικασία, για να φτάσουμε στο 11ο Τακτικό Συνέδριο, δύο περίπου μηνών. Επτά προσυνέδρια στις έδρες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και δύο ημερίδες, μία για το προσφυγικό και μία για το περιβάλλον, με τα οποία οδηγούμαστε στο 11ο Συνέδριο. Βασικό μήνυμα και σύνθημα του συνεδρίου είναι ότι είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα. Αξίζουν καλύτερα οι Έλληνες και εμείς ως κυβέρνηση αύριο θα μπορέσουμε να κάνουμε πράγματα που θα οδηγήσουν τη χώρα στην έξοδο από την κρίση», σχολιάζει ο σύμβουλος Επικοινωνίας του προέδρου της Ν.Δ. Μακάριος Λαζαρίδης.

Ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζει μάλιστα πως «το 11ο Συνέδριο είναι πάρα πολύ κρίσιμο όχι μόνο για το κόμμα μας, με την έννοια δηλαδή ότι θα παρουσιάσουμε το όραμά μας και τις προοπτικές που θέλουμε και μπορούμε να έχουμε για την επόμενη μέρα, αλλά και για την πατρίδα μας. Το προσεχές σαββατοκύριακο (σ.σ. αύριο και μεθαύριο) θα παρουσιάσουμε, με πρώτο τον πρόεδρο του κόμματός μας Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τους ομιλητές, το πρόγραμμά μας για την επόμενη μέρα. Θα παρουσιάσουμε, δηλαδή, τα βασικά συμπεράσματα και τον προγραμματικό μας λόγο μόλις γίνουμε κυβέρνηση. Όλους αυτούς τους μήνες υπήρχε μια αδιαμεσολάβητη επαφή, μια αδιαμεσολάβητη συζήτηση των πολιτών από όλα τα κόμματα με τον πρόεδρο του κόμματος και όχι μόνο. Τους ακούσαμε, ακούσαμε τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες, τις προτάσεις... Όλα αυτά καταγράφηκαν και αυτές οι προτάσεις εν πολλοίς θα παρουσιαστούν στο συνέδριό μας και θα είναι το όραμά μας για την επόμενη μέρα».

ΤΑ 10 ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΗΣ Ν.Δ. (πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)

1ο Συνέδριο - Χαλκιδική, Απρίλιος 1979

Ενάμιση χρόνο μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας με 42%, ο τότε πρωθυπουργός και ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, αποφασίζει να διοργανώσει, στη Χαλκιδική, τον Απρίλιο του 1979, το 1o Τακτικό Συνέδριο του κόμματος, στο οποίο, για πρώτη φορά στην ιστορία ελληνικού κόμματος, εξαιρουμένου του ΚΚΕ, οι σύνεδροι εξελέγησαν από τα μέλη και εγκρίθηκε από το Σώμα του συνεδρίου το καταστατικό του κόμματος, καθώς και οι κανονισμοί λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων.

2o Συνέδριο - Θεσσαλονίκη, Φεβρουάριος 1986

Δύο χρόνια μετά την εκλογή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ. και πέντε χρόνια μετά τη διεξαγωγή ενός έκτακτου συνεδρίου (τον Ιούνιο του 1981, υπό την ηγεσία του Γεωργίου Ράλλη, όπου και εγκρίθηκε το νέο πρόγραμμα του κόμματος ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών), διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη το 2o Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, στο οποίο, για πρώτη φορά, το κόμμα κάνει "άνοιγμα" στο φιλελεύθερο χώρο και στο Κέντρο.

3o Τακτικό Συνέδριο - Χαλκιδική, Απρίλιος 1994

Ένα χρόνο μετά την ήττα της Ν.Δ. και έχοντας εκλεγεί στην ηγεσία ο Μιλτιάδης Έβερτ, διεξάγεται το 3o Τακτικό Συνέδριο του κόμματος, από τις 22 έως τις 24 Απριλίου του 1994, στη Χαλκιδική, με τη συμμετοχή 1.300 συνέδρων.

Η Ν.Δ. είχε ήδη "νωπή" την εκλογική ήττα, καθώς και μία ακόμη διάσπαση, αυτή τη φορά από τον Αντώνη Σαμαρά, που είχε ιδρύσει την Πολιτική Άνοιξη, με την οποία κατέβηκε στις εκλογές του 1993 πετυχαίνοντας την είσοδο του κόμματός του στη Βουλή.

4o Τακτικό Συνέδριο - Αθήνα, Μάρτιος 1997

Το 4o συνέδριο της Ν.Δ. ήταν το πρώτο συνέδριο από την ίδρυσή της που εξέλεξε πρόεδρο του κόμματος. Σε αυτό εξελέγη ο Κώστας Καραμανλής, επικρατώντας στο β' γύρο του Γιώργου Σουφλιά με 69,16% έναντι 30,84%.

Το συνέδριο αυτό ήταν το πρώτο με διευρυμένη σύνθεση, στο οποίο συμμετείχαν, πέραν των βουλευτών-ευρωβουλευτών και αιρετών από τις κομματικές οργανώσεις, τα μέλη του κόμματος που είχαν εκλεγεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (δήμαρχοι, νομάρχες, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι), καθώς και αιρετοί στα ανώτερα και ανώτατα συνδικαλιστικά όργανα. Το 4o συνέδριο έβαλε τις βάσεις για τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος.

5o Τακτικό Συνέδριο - Αθήνα, Μάρτιος 2001

Ένα χρόνο μετά την εκλογική ήττα της Ν.Δ. το 2000 και έχοντας μεσολαβήσει ένα έκτακτο συνέδριο από τις 9 έως τις 11 Ιουνίου του ίδιου έτους, με στόχο τη συσπείρωση της βάσης μετά την εκλογική ήττα, διεξάγεται στην Αθήνα, το Μάρτιο του 2001, το 5o Τακτικό Συνέδριο, στο οποίο ο πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής, είπε την περίφημη φράση «Γιώργο, καλωσόρισες σπίτι σου», χαιρετίζοντας την επιστροφή του Γιώργου Σουφλιά στη Ν.Δ., τον οποίο, μαζί με τους Στέφανο Μάνο, Ανδρέα Ανδριανόπουλο, Πέτρο Τατούλη και Νίκο Κάκκαλο, είχε διαγράψει το 1997.

6o Τακτικό Συνέδριο - Αθήνα, Ιούλιος 2004

Λίγους μήνες μετά την εκλογική νίκη της Ν.Δ. με 45% και την επικράτηση της Ν.Δ. και στις ευρωεκλογές, διεξάγεται στην Αθήνα, από τις 23 έως τις 25 Ιουλίου του 2004, το 6o Τακτικό Συνέδριο του κόμματος, υπό την ηγεσία του Κώστα Καραμανλή ως πρωθυπουργού και πρόεδρο του συνεδρίου τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Σε αυτό το συνέδριο καθιερώθηκε για πρώτη φορά η εκλογή γραμματέα του κόμματος από την Κεντρική Επιτροπή (πρώτος γραμματέας εξελέγη ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης).

7o Τακτικό Συνέδριο - Αθήνα, Ιούλιος 2007

Δύο μήνες πριν τις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα και τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, στις 7 Ιουλίου διεξάγεται, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το 7ο Τακτικό Συνέδριο της Ν.Δ. με τη συμμετοχή 4.500 συνέδρων. Στο συνέδριο αυτό επαναβεβαιώθηκε η στήριξη στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. και εξελέγη η νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Το 7o Τακτικό Συνέδριο του 2007 επιβεβαίωσε, επί της ουσίας, τη δέσμευση του Κώστα Καραμανλή για την απόλυτη τήρηση του καταστατικού και διεξαγωγή, στην ώρα τους, των τακτικών συνεδρίων, καθώς τη διεξαγωγή εκλογών στις κομματικές οργανώσεις που προηγούνταν του συνεδρίου.

8o Τακτικό Συνέδριο - Αθήνα, Ιούνιος 2010

Ένα χρόνο μετά την εκλογική ήττα της Ν.Δ. στις εκλογές του 2009 και ενώ είχε προηγηθεί ένα έκτακτο συνέδριο στις 7 Νοεμβρίου του 2009, όπου αποφασίστηκε αποκλειστικά και μόνο η τροποποίηση καταστατικού ώστε ο αρχηγός να εκλέγεται από τη βάση, ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, οργανώνει στην Αθήνα από τις 25 έως τις 27 Ιουνίου του 2010 το 8o Τακτικό Συνέδριο, όπου ενισχύεται, μετά από δική του εισήγηση, ο «κοινωνικός φιλελευθερισμός».

9o Τακτικό Συνέδριο της Ν.Δ. - Αθήνα, Απρίλιος 2013

Στις 28-30 Ιουνίου 2013 διεξάγεται στην Αθήνας το 8o Τακτικό Συνέδριο της Ν.Δ., με κεντρικό σύνθημα "Νέα Δημοκρατία-Νέα Ελλάδα". Στο συνέδριο αυτό έγιναν βελτιώσεις στο καταστατικό του κόμματος με τη σφραγίδα του Αντώνη Σαμαρά, ενώ εξελέγη και η νέα Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ.

10o Τακτικό Συνέδριο - Αθήνα, Απρίλιος 2016

Στις 22-24 Απριλίου του 2016 διεξάγεται στην Αθήνα το 10o Τακτικό Συνέδριο της Ν.Δ., υπό την ηγεσία του νέου προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τρεις μήνες πριν είχε εκλεγεί από τη βάση επικρατώντας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο β' γύρο. Το συνέδριο αυτό, που ήρθε μετά από δύο εκλογικές ήττες, τον Ιανουάριο και το Σεπτέμβριο του 2015, και μετά από μακρά πορεία εσωκομματικής διαδικασίας για την εκλογή νέου αρχηγού, ενέκρινε σημαντικές αλλαγές στο καταστατικό της Ν.Δ., όπως η ετήσια διεξαγωγή συνεδρίου και η χρονικά περιορισμένη θητεία του προέδρου, ενώ κυριάρχησε το σύνθημα "Οξυγόνο για την Ελλάδα".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News