default-image

Άλλο αστραφτερά λευκά δόντια, άλλο υγιή

Υγεία
Άλλο αστραφτερά λευκά δόντια, άλλο υγιή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι περισσότεροι από εμάς θα θέλαμε να έχουμε ένα αστραφτερό χαμόγελο, με λευκά δόντια που θα έκαναν και έναν αστέρα του Χόλιγουντ να ζηλέψει. Μελέτες δείχνουν πως περίπου το 35% των αθρώπων δεν είναι ικανοποιημένοι με το χρώμα των δοντιών τους.

Σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η λεύκανση των δοντιών είναι μια από τις συνηθέστερες οδοντιατρικές διαδικασίες, ενώ οι Βρετανοί γίνονται το αντικείμενο πολλών αστείων με αφορμή τα κιτρινισμένα δόντια τους. Επιπλέον, διαφημιστικά σε τηλεόραση και περιοδικά επιδεικνύουν μοντέλα με άψογα, γυαλιστερά δόντια.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, δεν προκαλεί καμία έκπληξη πως έχουμε σχετίσει τα λευκά δόντια, όχι μόνο με την ομορφιά, αλλά και με την υγεία.

Η απόχρωση των δοντιών εξαρτάται από το εγγενή χρώμα τους, το οποίο επηρεάζεται μερικώς από παράγοντες. όπως τα γονίδια, η ηλικία, συνήθειες σαν το κάπνισμα, τη διατροφή και τις φαρμακευτικές αγωγές. Καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει, τα δόντια του γίνονται πιο κίτρινα αφού το σμάλτο ξεθωριάζει και εκθέτει την οδοντίνη που έκρυβε από κάτω του.

Οδοντικές κηλίδες

Τα στίγματα τότε επικαλύπτουν τα κιτρινισμένα δόντια. Τα φαγητά που βασίζονται σε σάλτσα ντομάτας και η καφεΐνη αφήνουν πίσω τους χρωματιστές, χημικές ενώσεις που ονομάζονται χρωμογόνα, ενώ τα βακτήρια ή οι μύκητες ενδεχομένως να προκαλέσουν πράσινες και γκρίζες κηλίδες.

Πολλά από τα πειράματα πάνω στο χρώμα των δοντιών διεξήχθησαν σε δοκιμαστικούς σωλήνες εργαστηρίων και όχι σε στόματα ζωντανών ανθρώπων. Πολύ συχνά οι επιστήμονες προτιμούσαν να κάνουν έρευνα σε δόντια αγελάδων, καθώς έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια, άρα η έρευνα γίνεται πιο εύκολη. Βέβαια, υπήρξαν και φορές που έγιναν πειράματα σε ανθρώπινα εξαγόμενα δόντια.

Σε μια μελέτη που διεξήχθη από τον Μαρκ Γουλφ από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, τα δόντια μιας αγελάδας βυθίστηκαν για μία ώρα σε μαύρο τσάι, κόκκινο ή λευκό κρασί, σε διαφορετικούς πιθανούς συνδυασμούς.

Παραδόξως, το μαύρο τσάι δε στιγμάτιζε τα δόντια, παρά μόνο αν το δόντι είχε εκτεθεί πρώτα στο λευκό κρασί. Φαίνεται πως η οξύτητα του κρασιού έκανε το σμάλτο ελάχιστα πιο πορώδες, αρκετά όμως ώστε να μπορεί το τσάι να αφήσει σημάδι.

Αυτές οι κηλίδες μπορεί να χαλάσουν το χρώμα των δοντιών, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τα δόντια δεν είναι υγιή. Μπορεί κάποιος να έχει δόντια λευκά σαν μαργαριτάρι και παρόλα αυτά να έχει ουλίτιδα ή τερηδόνα. Αντίστοιχα, μπορεί κάποιος να έχει απολύτως υγιή δόντια, τα οποία όμως είναι κιτρινισμένα ή ακόμα και καφέ.

Μαύρη κηλίδα

Η μαύρη κηλίδα είναι ένας τύπος κηλίδα που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί ακόμα και να προστατέψει τα δόντια από την τερηδόνα. Είναι η μαύρη άκρη που μερικές φορές σχηματίζεται κατά μήκος των δοντιών στα κενά της γραμμής των ούλων. Συνήθως μοιάζει με μια σειρά από μαύρες κουκκίδες.

Ενώ τα αίτια δημιουργίας της μαύρης κηλίδας υπήρξαν το αντικείμενο αντιπαράθεσης για περισσότερο από έναν αιώνα, τον τελευταίο καιρό εικάζεται πως πρόκειται για ένα ξεχωριστό είδος οδοντικής πλάκας που αποτελείται από ασβέστιο, φωσφορικό άλας, διάφορα είδη βακτηρίων και κάποιου είδους χημική ένωση σιδήρου ή χαλκού, το οποίο και προκαλεί το μαύρο χρώμα.

Περιέργως, κάποιες μελέτες ανακάλυψαν ότι τα παιδιά με μαύρες κηλίδες έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν τερηδόνα. Εικάζεται πως με κάποιο τρόπο τα μικρόβια στην κηλίδα προστατεύουν τα δόντια.

Φυσικά, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ο αποχρωματισμός μπορεί πράγματι να είναι σημάδι τερηδόνας ή κάποιας άλλης ασθένειας , επομένως όποιος έχει κηλίδες, καλό είναι να πηγαίνει στον οδοντίατρο να τον εξετάσει. Αλλά ακριβώς όπως τα λευκά δόντια δε φανερώνουν απαραίτητα υγεία, έτσι και τα δόντια άλλου χρώματος δεν ισοδυναμούν οπωσδήποτε με κακά νέα.

Λεύκανση με όλους τους τρόπους

Άρα, τι γίνεται αν κάποιος θέλει αστραφτερά λευκά δόντια, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι αυτό δεν επηρεάζει την υγεία του; Υπάρχει μια ευρεία γκάμα λευκαντικών, από οδοντόπαστες, οδοντικά νήματα, τζελ, αλλά και ειδικές λευκαντικές μασέλες που μπορείτε να φοράτε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα περιέχουν ουσίες λείανσης που αφαιρούν της κηλίδες και λευκαίνουν τα δόντια. Κάποια από αυτά περιέχουν μια ουσία που προσθέτει μια μπλε απόχρωση στα δόντια, ώστε να εξουδετερωθεί το κίτρινό τους, με αποτέλεσμα τα δόντια να μοιάζουν ακόμα πιο λευκά.

Οι ειδικοί τείνουν να χρησιμοποιούν θεραπείες που βασίζονται σε ισχυρότερα λευκαντικά από αυτά που μπορούμε να προμηθευτούμε στα φαρμακεία.

Πάντως, οι κριτικές αυτών των προϊόντων δείχνουν πως η αποτελεσματικότητά τους έχει μεγάλη διαφορά από ασθενή σε ασθενή. Επιπρόσθετα, η διαδικασία της λεύκανσης μπορεί να προκαλέσει προσωρινή ευαισθησία στα δόντια ή στα ούλα.

Και βέβαια, μόλις σταματήσετε τις συνεδρίες λεύκανσης, τα αποτελέσματα θα εξαφανιστούν μόλις αρχίσετε πάλι τα φαγητά και τα ποτά που αλλάζουν το χρώμα των δοντιών.

Τουλάχιστον όμως, τώρα ξέρετε πως ακόμα και αν δεν έχετε ολόλευκο χαμόγελο σαν τους αστέρες του Χόλιγουντ, αυτό δε σημαίνει ότι τα δόντια σας δεν είναι υγιή.

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News