default-image

Αντιδράσεις Μητσοτάκη για τη δήλωση Τουσκ για το προσφυγικό

Ελλάδα
Αντιδράσεις Μητσοτάκη για τη δήλωση Τουσκ για το προσφυγικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολική επαναφορά στο προσφυγικό σήμερα για την Πειραιώς, με αφορμή την πρόταση του Ντόναλντ Τουσκ για την κατάργηση των ποσοστώσεων στα κράτη-μέλη όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων, που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Κομισιόν, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης -εν μέσω της τελικής προετοιμασίας για το 11ο Συνέδριο της Ν.Δ.- αποφάσισε να παραστεί τελικά στη σημερινή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες για να παρέμβει προσωπικά στο θέμα.

Η μετάβαση του προέδρου της Ν.Δ. στη βελγική πρωτεύουσα εκκρεμούσε μέχρι την τελευταία στιγμή λόγω του συνεδρίου που αρχίζει το Σάββατο, καθώς στην Πειραιώς επικρατεί πυρετός προετοιμασιών.

Τελικά, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να μεταβεί αυθημερόν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εκφράσει τη ριζική διαφωνία του με τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς θεωρεί ότι υπονομεύουν ευθέως τις αρχές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει ότι αλληλεγγύη α λα καρτ δεν υπάρχει.

Σύμφωνα με την Πειραιώς, θα επαναλάβει την ανάγκη για δίκαιη κατανομή των προσφύγων ανάλογα με το μέγεθος και τις οικονομικές δυνατότητες κάθε χώρας, ενώ θα τονίσει ότι απαιτείται η αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, ώστε να μην επιστρέφονται στην Ελλάδα όσοι εντοπίζονται σε κάποιο ευρωπαϊκό κράτος-μέλος, αλλά έχουν προηγουμένως περάσει από τη χώρα μας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ν.Δ. είναι ικανοποιημένη από τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίζεται το πρόβλημα, καθώς η Πειραιώς επιμένει ότι ο Γιάννης Μουζάλας «παρακολουθεί άβουλος το διαρκώς διογκούμενο πρόβλημα στα νησιά του Αιγαίου».

Eκλογικός συναγερμός

Την ίδια ώρα και ενόψει της έναρξης του συνεδρίου που αναμένεται να σημάνει και νέο εκλογικό συναγερμό στον κομματικό μηχανισμό, καθώς στον τρίτο όροφο της Πειραιώς δεν αποκλείουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις εντός του 2018 -το επανέλαβε χθες και ο συντονιστής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Ν.Δ. Τάκης Θεοδωρικάκος (ρ/σ ΣΚΑΪ)- στην Πειραιώς διαβάζουν με ικανοποίηση την τελευταία δημοσκόπηση της MRB (η Ν.Δ. καταγράφει προβάδισμα 9,4% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ).

Πηγές της Πειραιώς έλεγαν ότι η Ν.Δ. με το ποσοστό που συγκεντρώνει φτάνει στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος σε ποσοστά που «της διασφαλίζουν απόλυτη πολιτική κυριαρχία».

Ιδιαίτερα, όμως, μένουν στην εικόνα που αποτυπώνει ότι, όπως έλεγαν, «το κυβερνητικό αφήγημα περί του τέλους των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018 ελάχιστοι το πιστεύουν», την ώρα που από την Πειραιώς σχολίαζαν ότι και το αφήγημα περί κοινωνικού μερίσματος «δεν βγαίνει» στην κυβέρνηση, καθώς οι πολίτες εκτιμούν ότι ήταν αποτέλεσμα υπερφορολόγησης.

Χθες το απόγευμα στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος στο Μοσχάτο, εγκρίθηκε και τυπικά ο κανονισμός του συνεδρίου, ενώ συζητήθηκαν όλες οι τελευταίες λεπτομέρειες ενόψει της έναρξης του Σαββάτου, όπου φαίνεται ότι τελικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα απευθύνει σύντομο καλωσόρισμα.

Και από τη συνεδρίαση προκύπτει ότι η Ν.Δ. χρησιμοποιεί το συνέδριο ως εφαλτήριο για την επόμενη μέρα, ενώ μετά την ολοκλήρωσή του προτίθεται να παρουσιάσει το πρόγραμμα ανά την Ελλάδα.

Μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον βουλευτών που έχουν δηλώσει συμμετοχή ως ομιλητές στο συνέδριο, όπου θα μπορούν, βέβαια, να μιλήσουν και οι σύνεδροι (περίπου 3.800) εφόσον το δηλώσουν.

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News