default-image

Έτοιμες οι μπουλντόζες για νέες κατεδαφίσεις στην Κρήτη

Κρήτη
Έτοιμες οι μπουλντόζες για νέες κατεδαφίσεις στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να μην κοιμούνται ήσυχοι όσοι έχουν καταπατήσει δημόσια περιουσία, όποιοι κι αν είναι και όσο ψηλά και αν βρίσκονται, γιατί αν έχουν συμπεριληφθεί στη σχετική λίστα, θα έρθει και η σειρά τους», ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση σε δηλώσεις της στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και δασολόγος, με ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα αυτά, κ. Μαρία Κοζυράκη.

Μετά τις τελευταίες κατεδαφίσεις στο νομό Χανίων, ακολουθεί το ανατολικό παραλιακό μέτωπο στο νομό Ηρακλείου και ο Άγιος Νικόλαος στο νομό Λασιθίου, ενώ οι διαδικασίες είναι τέτοιες, που στα πρωτόκολλα κατεδαφίσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο κόσμος να έρθει ανάποδα, οι εργασίες θα εκτελεστούν στις περιπτώσεις που έχουν δρομολογηθεί σε βάθος αρκετών χρόνων. Και έχουν εξεταστεί και φυσικά αποκλειστεί όλα τα ενδεχόμενα νομιμοποίησης και διευθέτησής τους!

«Οι κατεδαφίσεις είναι πάντα το έσχατο μέτρο που παίρνει η Πολιτεία έναντι των καταπατήσεων και των αυθαιρεσιών. Με τις κατεδαφίσεις εκτελούνται πρωτόκολλα κατεδάφισης, τα οποία δεν επιδέχονται πλέον καμίας, ούτε δικαστικής ούτε διοικητικής, θεραπείας. Δηλαδή οφείλουν να εκτελεστούν και δε θεραπεύονται με κανέναν τρόπο, ούτε με επανακαθορισμό αιγιαλού, ούτε με δικαστικές προσφυγές. Αυτά όλα έχουν κλείσει», ξεκαθάρισε στην εφημερίδα η Μαρία Κοζυράκη.

«Συνήθως δημιουργούνται παράλληλες δίκες, όπως ονομάζονται. Δηλαδή βρίσκονται άλλοι τρόποι, έτσι ώστε να καθυστερήσουν την εκτέλεση», είπε η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

«Συνήθως δε γίνονται κατεδαφίσεις σε περίοδο καλοκαιρινή. Οι κατεδαφίσεις εκτελούνται μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου συνήθως, με μια κατανόηση απέναντι στο τουριστικό προϊόν της Ελλάδας, ώστε να μη βλαφτούν και θιχτούν τουρίστες και επιχειρηματίες γύρω από αυτές τις καταπατήσεις, και γίνονται έτσι»...

Μεγάλη η λίστα

Στο σημείο αυτό, η κ. Κοζυράκη αναφέρεται στη λίστα των πρωτοκόλλων κατεδάφισης, λέγοντας ότι «δεν έγκειται στην Κρήτη και πουθενά στην Ελλάδα ανά Περιφερειακή Ενότητα. Είναι ενιαίες οι λίστες αυτές σε κάθε Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Δηλαδή εδώ υπάρχει μια λίστα που αφορά όλη τη γεωγραφική ενότητα της Κρήτης. Αυτά τα πρωτόκολλα γίνονται από τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ελέγχονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, γιατί συντάσσεται αυτή η λίστα βάσει ορισμένων κριτηρίων. Άρα η εντολή δίνεται από πάνω, γιατί πρέπει να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση σε όλη την Ελλάδα. Πρέπει τα κριτήρια και οι όροι να είναι ομοιογενείς και ίδιοι για όλη την ελληνική περιφέρεια».

Η κ. Κοζυράκη μάς αποκάλυψε τα εξής στοιχεία: «Περίπου από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν εκτελεστεί 50 πρωτόκολλα κατεδάφισης. Η λίστα αυτή αφορά σε περίπου 300 αποφάσεις κατεδάφισης στην Κρήτη! Από αυτές κάποιες είναι αμετάκλητες και η λίστα αυτή είναι διαχρονική. Εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα πρωτόκολλα».

Για τη σημερινή κυβέρνηση, σύμφωνα με τη Μαρία Κοζυράκη, η υπόθεση αυτή αποτελεί σημαντική προτεραιότητα. «Κι αυτό διότι πρέπει να διασφαλιστεί το δίκαιο και η ισονομία από τους πολίτες. Είναι ένα σημαντικό γεγονός η παρουσία εδώ διοικητικού και όχι πολιτικού προσώπου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Οπότε δεν υπάρχει αναλγησία απέναντι σε ένα τέτοιο γεγονός. Είμαστε σε θέση η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης να κάνει και απολογισμό των κατεδαφίσεων μέχρι τώρα, αλλά να κάνει και προγραμματισμό για τις επόμενες. Ξέρουμε ποιο είναι το πρόγραμμά μας. Ξέρουμε ποιες είναι οι διαθέσιμες πιστώσεις. Οπότε μπορούμε να μιλάμε απλά, διοικητικά, νόμιμα και αμετάκλητα γι' αυτά που μπορούμε και ξέρουμε να κάνουμε».

Μήνυμα σε αυθαιρετούχους

Η Μαρία Κοζυράκη στέλνει προς τους αυθαιρετούχους ένα σαφές μήνυμα: «Όλες οι περιπτώσεις των αυθαιρέτων οι οποίες δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν, δεν μπορούν να διευθετηθούν, δεν μπορούν να ρυθμιστούν, γιατί δόθηκαν τρόποι και λύσεις σε άλλες περιπτώσεις, θα περιμένουν να έρθει και η σειρά τους. Και να σας πω βέβαια ότι, σε πολλές περιπτώσεις, μπορούσαν πολλοί να ωφεληθούν από τις ρυθμίσεις που δόθηκαν και τις δυνατότητες νομιμοποίησης για το δομημένο περιβάλλον, υπό προϋποθέσεις και βάσει νόμων. Δε γίνονται αυτά τα πράγματα με πολιτική βούληση. Αυτές λοιπόν είναι περιπτώσεις που δεν μπορούν να υπαχθούν νομοθετικά στις κατηγορίες ρύθμισης και νομιμοποίησης».

Το επόμενο στάδιο: Σειρά το Ηράκλειο και το Λασίθι

Η Μαρία Κοζυράκη, παράλληλα, μίλησε για το επόμενο στάδιο κατεδαφίσεων της παρούσας προγραμματικής περιόδου.

«Αυτές θα γίνουν στην περιοχή του Ηρακλείου και στο νομό Λασιθίου. Είναι ουσιαστικά ανατολικές παραλίες του νομού Ηρακλείου και επίσης παραλιακό μέτωπο του δήμου Αγίου Νικολάου. Και επειδή υπολείπονται ακόμα τρεις με τέσσερις μήνες για την υπόλοιπη περίοδο, θα φτάσουμε δηλαδή στον Απρίλιο. Με βάση τις πιστώσεις που έχουμε και περιμένουμε να πάρουμε, θεωρούμε ότι μπορούμε να εκτελέσουμε το πολύ 10 πρωτόκολλα. Είναι χρονοβόρα η διαδικασία, αλλά ξαναλέω: Στις περιπτώσεις που προγραμματίζουμε να πάμε ως Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την κατεδάφιση, είναι αυτές οι οποίες δεν επιδέχονται καμίας "θεραπείας". Είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να εκτελεστούν. Αν δεν εκτελεστούν, είμαστε εισαγγελικά υπόλογοι εμείς».

Στο ερώτημα για κριτήρια κοινωνικά ή φτώχιας των καταπατητών, η ίδια είναι κατηγορηματική:

«Αυτά τα πρωτόκολλα, για να φτάσουν μέχρι εδώ, θα πει ότι έχουν εξεταστεί διοικητικά όλες οι συνθήκες και όλες οι προϋποθέσεις για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Πολύ συχνά δημιουργούνται εμπράγματα δικαιώματα του ιδιοκτήτη σε μια έκταση, έτσι ώστε οι υπηρεσίες δε θα καταλήξουν στο να εκδώσουν αυτά τα πρωτόκολλα. Δε σημαίνει ότι μια ωραία πρωία βγήκε η Κτηματική Υπηρεσία και η Αποκεντρωμένη και είπε "πάμε να κατεδαφίσουμε ένα κτίσμα"... Αυτές είναι υποθέσεις χρόνων καταγγελιών και ελέγχων για να φτάσουμε εκεί. Και έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια "θεραπείας".

Και στην τελευταία περίπτωση με τις κατεδαφίσεις στα Χανιά, επειδή δυστυχώς συνέπεσαν με τα γεγονότα στη δυτική Αττική, ακούστηκε ότι «η Αποκεντρωμένη Διοίκηση... ξύπνησε και εκδικητικά πήγε να κάνει μια κατεδάφιση»... Φανταστείτε ότι αυτό το πρωτόκολλο, όταν εκδόθηκε, δεν ασκήθηκαν προσφυγές και ήταν αμετάκλητο από το 2009».

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News