default-image

«Παραλύει» σήμερα ο ιδιωτικός & δημόσιος τομέας στην Κρήτη

Κρήτη
«Παραλύει» σήμερα ο ιδιωτικός & δημόσιος τομέας στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε απεργιακό κλοιό σήμερα Πέμπτη η χώρα... «Φτώχια, φόροι, ανεργία... το τερματίσατε» είναι το κεντρικό σύνθημα της ΓΣΕΕ, που καλεί σε 24ωρο απεργιακό «μπλακ-άουτ», μαζί με την ΑΔΕΔΥ.

Στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης πανελλαδικής απεργίας θα πραγματοποιηθούν δύο συγκεντρώσεις στις 10 το πρωί, οι οποίες θα κορυφωθούν με πορείες διαμαρτυρίας μέσω των κεντρικών δρόμων της πόλης. Οι απεργοί θα συγκεντρωθούν έξω από το ΕΚΗ για τα σωματεία της δύναμης ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και στην πλατεία Ελευθερίας, για τα σωματεία και τις συλλογικότητες του ΠΑΜΕ.

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια της χώρας λόγω της συμμετοχής της ΠΝΟ στην 24ωρη απεργία. Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους τουριστικά πρακτορεία, προκειμένου να ενημερώνονται για τροποποιήσεις και αλλαγές δρομολογίων των εταιρειών.

«Η διάλυση του ΝΑΤ και η αρπαγή κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας του, η αποψίλωση των οργανικών συνθέσεων των επιβατηγών πλοίων, ο ευτελισμός των συντάξεων και η οξυνόμενη και διογκούμενη συνεχώς ανεργία του κλάδου δεν μπορούν και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία των ναυτικών με αφορμή τη σημερινή κινητοποίηση.

Σε όλα τα λιμάνια της χώρας θα υπάρχει περιφρούρηση της απεργίας από ομάδες ναυτεργατών. Τροποποιήσεις θα υπάρξουν και στις πτήσεις της Olympic Air λόγω 4ωρης στάσης εργασίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων ΥΠΑ. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται οι επιβάτες να επισκέπτονται το site της Olympic Air ή να καλούν στα κάτωθι τηλέφωνα: 801 801 0101 (από σταθερό), 210/35.50.500 (από κινητό).

Ποιοι συμμετέχουν

Σε ρυθμούς κινητοποιήσεων βρίσκονται οι αγρότες, καθώς ήδη με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων τούς καλεί να συμμετέχουν στις κατά τόπους απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Βασικά αιτήματα που προβάλλονται αφορούν στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, τον ΕΝΦΙΑ, όπως επίσης το κόστος παραγωγής και τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Συμμετοχή έχουν δηλώσει και οι Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, ενώ αναμένεται να υπολειτουργήσει συνολικά ο δημόσιος τομέας.

«Ο αγώνας για να διεκδικήσουμε μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας, για την αντιμετώπιση της ανεργίας, για την προαγωγή της Παιδείας είναι τώρα περισσότερο αναγκαίος από ποτέ», τονίζει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Νομού Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», που καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν δυναμικά στην απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, στις 10 σήμερα το πρωί.

Ερευνητές

Κάλεσμα για συμμετοχή στην πανεργατική (ραντεβού στο άγαλμα του Βενιζέλου στις 9:30 π.μ.) απευθύνει και ο Σύλλογος Ερευνητών\Ερευνητριών και Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου.

«Στηρίζουμε και καλούμε στην απεργία με την Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για συντονισμό στο Ηράκλειο! Στηρίζουμε κάθε επιμέρους αγώνα: τους αγώνες ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, τους αγώνες των εργαζομένων στον ΟΤΕ, τις αντιρατσιστικές και αντιπολεμικές κινητοποιήσεις! Στεκόμαστε στο πλευρό όλων των αγωνιζόμενων χώρων και στηρίζουμε τις δράσεις τους. Κάθε απόπειρα της εργοδοσίας ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων θα μας βρίσκει απέναντί της!», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους η διοίκηση και τα μέλη του Συλλόγου.

Χωρίς ειδήσεις

Στην 24ωρη απεργία θα συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στον Τύπο και τα ΜΜΕ, καθώς επίσης η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, αντιδρώντας στην πώληση λιγνιτικών μονάδων. Τα συνδικάτα αντιδρούν «στην αντεργατική και φορομπηχτική πολιτική, η οποία συνεχίζεται και αποτυπώνεται και στο νέο προϋπολογισμό, αλλά και σε κάθε μέτρο και στόχευση που οδηγεί σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, σε ανακύκλωση της ύφεσης, σε κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών τους δικαιωμάτων».

Στην ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για αδιέξοδες και ανάλγητες κυβερνητικές πολιτικές, που έχουν «στραγγαλίσει» ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, και προειδοποιεί ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις της στο πλαίσιο της πανεθνικής δράσης που θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα, σε συντονισμό με επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς της χώρας.

«Όσο συνεχίζονται οι ίδιες καταστροφικές και μνημονιακές πολιτικές, τόσο θα συνεχίζεται ο αγώνας, με κάθε μέσο και τρόπο», καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Οικοδόμοι

Τη συμμετοχή τους στη σημερινή 24ωρη απεργία έχουν ανακοινώσει, μεταξύ άλλων, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ηρακλείου, που διεκδικούν «να μην ψηφιστούν οι αντεργατικές αλλαγές που αλυσοδένουν τη λειτουργία των συνδικάτων, που εμποδίζουν την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζομένων, τις εργατικές διεκδικήσεις, την υπογραφή εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με 751 ευρώ κατώτερο μισθό κ.ά.».

Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ εξέδωσε, επίσης, η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών, με όλο και περισσότερους συλλογικούς φορείς στην Κρήτη, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα να καταγγέλλουν την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης στο όνομα των δανειστών και των μνημονιακών τους απαιτήσεων, καλώντας τους εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους να κατέβουν μαζικά στους δρόμους, για να αντιδράσουν στο νέο προϋπολογισμό που προσανατολίζεται να καταθέσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. στη Βουλή για το 2018.

Στην Αθήνα, στις 11 σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμόνος, με βασικό σύνθημα "Το τερματίσατε". Νωρίτερα, στις 10:30 π.μ., θα συγκεντρωθούν στην Ομόνοια τα μέλη του ΠΑΜΕ, ενώ αντίστοιχα συλλαλητήρια-πορείες έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Προσωπικό ασφαλείας στα νοσοκομεία ζητούν οι γιατροί

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα οι δημόσιες δομές Υγείας και θα εξυπηρετούν μόνο επείγοντα περιστατικά, καθώς οι ομοσπονδίες γιατρών και νοσηλευτών έχουν προκηρύξει 24ωρες απεργίες, συμμετέχοντας στην απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Στην 24ωρη απεργία θα λάβει μέρος και το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.

Οι γιατροί διεκδικούν, μεταξύ άλλων, υπογραφή νέας κλαδικής συμφωνίας, σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, 5νθήμερο, 6ωρο, 30ωρο, με μια ενεργή εφημερία την εβδομάδα και ρεπό την επόμενη μέρα, αποκατάσταση των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών απωλειών, πρόσφατων και παλιότερων, να μην απολυθεί κανένας επικουρικός επιμελητής και κανείς συμβασιούχος, να πληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, και αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία-πρόνοια για όλο το λαό.

(φωτογραφία αρχείου)      

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News