default-image

Κόκκινα δάνεια και ανακύκλωση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Κρήτη
Κόκκινα δάνεια και ανακύκλωση στο Δημοτικό Συμβούλιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δυνατότητα προστασίας μερίδας δημοτών (που θα πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια) μέσω εξαγοράς των κόκκινων δανείων τους από το δήμο βρέθηκε στο επίκεντρο του αποψινού δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου. 

Πρόκειται για ένα τολμηρό αλλά δύσκολο από διοικητικής αλλά και νομικής πλευράς εγχείρημα, το οποίο σε πρώτη φάση θα εξεταστεί διερευνητικά, με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να μπαίνουν και αυτές στο ''παιχνίδι''.

Αφενός για να συνδράμουν στο δύσκολο -όπως αποτυπώθηκε χθες- κομμάτι της προετοιμασίας λόγω νομικών κενών. Αφετέρου για να θωρακίσουν τη αναγκαία σε αυτή τη περίπτωση διαφάνεια, συμμετέχοντας σε ειδική διαπαραταξιακή επιτροπή που θα συγκροτηθεί και η οποία θα εξασφαλίσει το ότι η πρωτοβουλία αυτή (αν όντως καρποφορήσει τελικά) θα ωφελήσει αξιοκρατικά και δίκαια δημότες που πραγματικά έχουν ανάγκη τη ''χείρα βοηθείας'' αυτή. 

''Διαφωτιστική'' ως το τί πρέπει να γίνει ήταν η παρέμβαση του Ηλία Λυγερού. Ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών τόνισε πως ο ίδιος και η παράταξη του έχουν ψάξει αρκετά το ζήτημα τις τελευταίες 15 ημέρες και έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως σημείο-''κλειδί'' για να μπορέσει όντως ο δήμος να προχωρήσει στην προστασία κάποιων δημοτών μέσω εξαγοράς των κόκκινων δανείων τους είναι να συσταθεί ένας ειδικός φορέας, μια δημοτική εταιρεία ειδικού σκοπού. Κάτι πάντως όπως επισημάνθηκε που δεν είναι εύκολη υπόθεση αφού απαιτεί χρόνο αλλά και χρήμα...

Αγωνία για την ανακύκλωση 

Εντωμεταξύ σε ''απόβαση'' διαμαρτυρίας στο δημοτικό συμβούλιο προχώρησαν απόψε εργαζόμενοι της ανακύκλωσης στο Ηράκλειο. Οι ίδιοι ύψωσαν κραυγή αγωνίας για το μέλλον τους, δεδομένου όπως είπαν πως σε 18 ημέρες λήγει η σύμβαση ανάμεσα στην Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και στον ανάδοχο εργολάβο που διαχειρίζεται το εργοστάσιο και κανείς δεν τους έχει πει τι μέλει γενέσθαι.

Οι εργαζόμενοι απαίτησαν από τη Λότζια ρητή δέσμευση ότι θα συνεχίσει από την 1η Ιανουαρίου να λειτουργεί η ανακύκλωση και οι ίδιοι να έχουν δουλειά. Ο δήμαρχος Καθαριότητας Χάρης Μαμουλάκης ξεκαθάρισε πως ο δήμος δεν είναι αρμόδιος αλλά θα πιέσει όσο μπορεί στη κατεύθυνση αυτή. Μάλιστα προανήγγειλε μια ευρεία συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. 

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News