Ειδήσεις

Διασκεδάστε με "Το άτακτο αστεράκι με το κόκκινο σκουφάκι"

Μια μοναδική παρουσίαση παραμυθιού θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μικροί και μεγάλοι σε εκδήλωση στο Ηράκλειο.

Μια μοναδική παρουσίαση παραμυθιού θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μικροί και μεγάλοι σε εκδήλωση στο Ηράκλειο.

Το παραμύθι "Το άτακτο αστεράκι με το κόκκινο σκουφάκι" σε εικονογράφηση της Άννας και του Σταύρου, μελών της ομάδας ζωγραφικής της Κλινικής Ψυχικής Υγείας "Άγιος Χαράλαμπος" παρουσιάζεται από το Σωματείο Ενάντια στην Προκατάληψη για τις Ψυχικές Διαταραχές "ΥΠΕΡΒΑΣΗ".

Η εκδήλωση έχει οργανωθεί για την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα "Μανόλης Καρέλης" του δημοτικού κτιρίου της οδού Ανδρόγεω 2 στο Ηράκλειο.

Για το παραμύθι θα μιλήσουν:

Παναγιώτης Χρυσός, ψυχίατρος - συστημικός ψυχοθεραπευτής

Έυα Μαρία Τσαπάκη, ψυχίατρος

Ελένη Μπετεινάκη, νηπιαγωγός.

Θα μας ταξιδέψει μουσικά η Πόπη Λασηθιωτάκη.

Το παραμύθι θα παρουσιάσουν  οι ερασιτέχνες ηθοποιοί Πόπη Καλογεράκη και Δήμητρα Οικονόμου, μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου Δήμου Αρχανών Αστερουσίων.

Παρουσιάζει η Έυη Γαρεδάκη, αντιπρόεδρος ΔΣ ΚΟΙΣΠΕ Ηρακλείου Μίτος.

Λίγα λόγια για το παραμύθι από την ομάδα Προσωπικής Ανάπτυξης με εργαλείο το παραμύθι

«Το παραμύθι «Το άτακτο αστεράκι με το κόκκινο σκουφάκι» της Προέδρου του Δ.Σ. του Σωματείου μας Βαγγελιώς Καρακατσάνη το συζητήσαμε στην ομάδα Προσωπικής Ανάπτυξης με εργαλείο το Παραμύθι όπου το παρουσίασε η Κοινωνική Λειτουργός Μαριλένα Μητράκη και όλα τα μέλη εστίασαν στα διαχρονικά μηνύματα της αγάπης, της κατανόησης και ενσυναίσθησης που περνάει.  Αποτελεί ένα άριστο εργαλείο ψυχοθεραπείας καθώς επενεργεί στην υγιή διαπαιδαγώγηση μικρών και μεγάλων.

Το άτακτο αστεράκι μιλά μέσα από την καρδιά του και μεταμορφώνεται άλλοτε σε κίσσα,  για να επικοινωνήσει με τους άλλους κι άλλοτε σε τίγρη που  όλοι την φοβούνται, εκτός από ένα μικρό παιδί… Ποιος άλλος άλλωστε έχει την τόλμη και την αφοβία να πλησιάσει μια τίγρη;

Οι μικροί μας φίλοι θα ταυτιστούν αμέσως με το άτακτο αστεράκι. Θα μάθουν μέσα από τις περιπέτειές του να διαχειρίζονται καλύτερα τα συναισθήματά τους, το φόβο και το θυμό, την απόγνωση και απογοήτευση και θα αναζητήσουν μαζί με την οικογένεια τους λύση στα προβλήματα που τους απασχολούν.

Τα μεγάλα παιδιά από την άλλη, και ιδιαίτερα εκείνοι που πλήττονται από την κρίση, η μεγάλη πλειοψηφία δηλαδή του κόσμου και ειδικά όσοι ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως εμείς, θα τοποθετήσουν στη θέση της μάγισσας το πρόβλημα που τους έχει σοκάρει ή τους ταλανίζει για πολύ καιρό και θα αναζητήσουν πλάι στο μικρό μας ήρωα διέξοδο.»

Λίγα λόγια για τη Βαγγελιώ Καρακατσάνη

Η Βαγγελιώ Καρακατσάνη κατάγεται από το Μοχό, σήμερα ζει στο Αστρίτσι Ηρακλείου και είναι παντρεμένη με το Νίκο Λουτράρη από τις Αρχάνες, με τον οποίο περιμένει σύντομα μια κόρη.

Έχει σπουδάσει Αρχιτεκτονική Τοπίου και εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε διάφορα έντυπα, ενώ συνεργάζεται σήμερα με έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες αλλά διατηρεί και δικά της μπλοκ στο ίντερνετ απ' όπου παρουσιάζει τη δουλειά της.

Το 2015 βοήθησε καθοριστικά στην δημιουργία της εφημερίδας ΥΠΕΡΒΑΣΗ που τυπώνονταν σε 5.000 φύλλα και η έκδοσή της σταμάτησε ένα χρόνο μετά για οικονομικούς λόγους.

Στο Σωματείο μας είναι Πρόεδρος τα τρία τελευταία χρόνια και έχει συμβάλει καθοριστικά τόσο στην ανάπτυξη της δράσης μας, όσο και στην ανάπτυξη των μελών μας.

Το 2015 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Στη ρίζα του αετού» που πραγματεύεται το κοινωνικό στίγμα για την ψυχική νόσο και «Το Άτακτο αστεράκι με το κόκκινο σκουφάκι» είναι το δεύτερο έργο της που εκδίδεται. Αυτήν την περίοδο εργάζεται πάνω στην ποιητική συλλογή Τα αναγκαία.

Λίγα λόγια για την  εικονογράφηση από την ομάδα Έργου της Κλινικής Ψυχικής Υγείας «Άγιος Χαράλαμπος»

«Η θεραπεία μέσω εικαστικών τεχνών χρησιμοποιείται σε όλες τις ηλικίες ατόμων και ανεξάρτητα από το ψυχικό νόσημα. Αποτελεί διαδικασία ενσυναίσθησης και επικοινωνίας ανάμεσα στον δημιουργό-θεραπευόμενο και στο δημιούργημά του. Είναι, θα λέγαμε, ένας θεραπευτικός διάλογος χωρίς λόγια, αλλά με εικόνα, υλικά, χρώματα και σχήματα, με ρυθμό, μήνυμα, πομπό και δέκτες. Μέσω της σχέσης του δημιουργού-θεραπευόμενου με το εικαστικό δημιούργημα, απελευθερώνονται συναισθήματα, φόβοι, άγχη και σκέψεις, εκφορτίζονται ψυχικές εντάσεις και τελικά το άτομο ανακουφίζεται, νιώθει δημιουργικό, βελτιώνει γνωστικές και κινητικές ικανότητες και γίνεται θεραπευτής του ίδιου του εαυτού του.

Όλα τα παραπάνω, όταν επιτελούνται στο πλαίσιο μιας θεραπευτικής ομάδας, τότε προσφέρουν στον δημιουργό-θεραπευόμενο ένα ασφαλές και αξιόπιστο περιβάλλον μέσα στο οποίο μπορεί να δημιουργήσει και να εξερευνήσει την σχέση του με τον εαυτό του, με την Τέχνη, αλλά και με τα άλλα μέλη της ομάδας.

Στην Κλινική Ψυχικής Υγείας «Άγιος Χαράλαμπος» διεξάγεται 2 φορές την εβδομάδα ομάδα έργου με εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς και υπό την δημιουργική καθοδήγηση εξειδικευμένου εργοθεραπευτή. Η Κλινική έχει πραγματοποιήσει σειρά από επιτυχημένες εκθέσεις ζωγραφικής με έργα μελών της ομάδας, καθώς και συμμετοχές με έργα σε τοπικά και διεθνή φεστιβάλ.

Τα μέλη της ομάδας έργου με χαρά ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Βαγγελιώς Καρακατσάνη να εικονογραφήσουν το παραμύθι της «Το άτακτο αστεράκι με το κόκκινο σκουφάκι». Της ευχόμαστε κάθε επιτυχία!».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια