Ειδήσεις

Από πότε θα δούμε "κουτσουρεμένο" το επίδομα της θέρμανσης

Αυξημένη κίνηση στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης Ικανοποιημένοι από τη ζήτηση οι πρατηριούχοι του Ηρακλείου.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανοίξει η "περίφημη" πλατφόρμα που θα δέχεται τις αιτήσεις του κόσμου για το πολυπόθητο επίδομα θέρμανσης 2017-2018. Το ποσό που θα διατεθεί φέτος, από τη νέα χρονιά πλέον, θα είναι μειωμένο κατά 50% σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Αυτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, ή θα οδηγήσει σε αυστηρότερα κριτήρια χορήγησης (εισοδηματικά και περιουσιακά), άρα λιγότερους δικαιούχους, ή σε μικρότερη για το 2018 επιδότηση στους δικαιούχους που το έλαβαν πέρυσι.

"Τσεκουρεμένο" κατά 50% σε σχέση με πέρυσι

Το πρώτο σενάριο όσον αφορά στο επίδομα θέρμανσης είναι να μοιραστούν οι περίπου 550.000 περσινοί δικαιούχοι το μισό επίδομα, ενδεχομένως με κάποιες ανακατατάξεις στην επιδότηση ανά περιφέρεια, έτσι ώστε η μείωση του επιδόματος να είναι μικρότερη στις περιοχές με χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Το δεύτερο σενάριο είναι να μειωθούν δραστικά οι δικαιούχοι, με αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, προκειμένου να μοιραστεί το ίδιο επίδομα με πέρυσι σε νοικοκυριά που βρίσκονται στα όρια της φτώχιας.

Η απόφαση θα έχει και γι' αυτή τη χρονιά αναδρομική ισχύ και οι αγορές πετρελαίου θέρμανσης θα υπολογιστούν από την έναρξη της διάθεσής του. Όμως το επίδομα θα αρχίσει να καταβάλλεται μετά την 1η Ιανουαρίου και η πρώτη δόση του επιδόματος θα χορηγηθεί εντός του επόμενου μήνα για τις ποσότητες πετρελαίου που θα έχουν αγοραστεί από 15 Οκτωβρίου 2017 μέχρι το τέλος της χειμερινής σεζόν. Η δεύτερη δόση θα καταβληθεί μέχρι τον Ιούνιο, ενώ οι σχετικές αιτήσεις θα μπορούν να υποβληθούν στο Taxis έως και τις 31 Μαΐου.

Η αίτηση υποβάλλεται μέσω Taxisnet, αφού ο χρήστης εισέλθει στο σύστημα με χρήση των κωδικών πρόσβασής του. Σε αυτήν μεταξύ των άλλων αναγράφονται και τα εξής: ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο, αριθμός εξαρτώμενων τέκνων, αριθμός τραπεζικού λογαριασμού ΙΒΑΝ, αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου, καθώς και η επιφάνεια της κύριας κατοικίας.

Στο νησί μας πάντως, την Κρήτη, και ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που ποντάρουν στο επίδομα για να καταφέρουν να ζεσταθούν φέτος το χειμώνα, όπως τονίζει και ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ν. Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης, η κίνηση στην αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε καλύτερα σε σχέση με πέρυσι επίπεδα, με τους πρατηριούχους μέχρι στιγμής να εμφανίζονται σχετικά ικανοποιημένοι.

Να σημειωθεί ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κυμαίνεται από τα 0,97 λεπτά έως και περίπου το 1 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο, φέτος παρατηρείται το εξής: Πέρα από τους επαγγελματίες, που γι' αυτούς η αγορά πετρελαίου θέρμανσης είναι ανάγκη, ώστε να καταφέρουν να διατηρήσουν τη ζεστασιά στα καταστήματά τους, όπως είπε ο κ. Σαμόλης, και τα νοικοκυριά αποφασίζουν φέτος να προμηθευτούν έστω και μικρές ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης - όσο δηλαδή τους επιτρέπει το πορτοφόλι τους - μιας και η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας τις τελευταίες ημέρες πάγωσε το κοκκαλάκι τους. Ωστόσο, το σίγουρο είναι πως, πέρα από τους τυχερούς που θα καταφέρουν φέτος να ζεσταθούν, δε θα λείψουν και τα νοικοκυριά εκείνα που θα τη βγάλουν με κουβέρτες, παπλώματα, ξυλόσομπες και φορώντας ζακέτες μέσα στα σπίτια τους, αδυνατώντας για μια ακόμη φορά να προχωρήσουν στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης.

Τι λένε οι πρατηριούχοι

Πάντως, αυτή τη στιγμή και ενόψει των εορτών, όπως μας λέει ο κ. Σαμόλης, «σημειώνεται μια κάποια κίνηση στα πρατήρια. Ο κόσμος λαμβάνει τα μέτρα του και έτσι μπορούμε να πούμε ότι σε σχέση με πέρυσι υπάρχει μια κινητικότητα. Το πετρέλαιο θέρμανσης είναι από τους καλύτερους τρόπους θέρμανσης. Με καλή διαχείριση, επειδή δεν έχουμε και τόσο πολύ κρύο στην Κρήτη, τα νοικοκυριά μπορούν να προμηθευτούν κάποια ποσότητα και να βγάλουν το χειμώνα.

Όσον αφορά στην τιμή, μπήκε μια μικρή αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά στο νησί μας κρατιέται ακόμα κάτω από το 1 ευρώ το λίτρο και μπορούμε να πούμε πως, σε σχέση με πέρυσι, η καταναλωτική κίνηση έχει εμφανίσει μια αύξηση. Ο κόσμος κατάλαβε ότι το πετρέλαιο είναι από τους καλύτερους τρόπους θέρμανσης και σιγά-σιγά προετοιμάζεται. Σαν ξεκίνημα έχουμε καλές παραγγελίες. Κατά μέσο όρο δεχόμαστε παραγγελίες για 500 λίτρα, ενώ δε λείπουν και εκείνες που αφορούν και τον ένα τόνο», μας είπε ο κ. Σαμόλης.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια