default-image

Αλλαγές στις Περιφέρειες,"σπάσιμο" ψηφοδελτίων στους Δήμους

Κρήτη
Αλλαγές στις Περιφέρειες,"σπάσιμο" ψηφοδελτίων στους Δήμους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για «τουφεκιές», «πυροτεχνήματα» και αντιφατικά σχέδια επί χάρτου κάνουν λόγο οι αιρετοί της Κρήτης, με φόντο τα όσα προανήγγειλε σε επίπεδο αλλαγών σε Δήμους και Περιφέρειες ο υπουργός Εσωτερικών από το βήμα των συνεδρίων της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ...

Οι εξαγγελίες έχουν προκαλέσει θυμηδία και έντονο "πονοκέφαλο", αφού, πίσω από τα ωραία στο άκουσμα λόγια περί ενίσχυσης της δημοκρατικής λειτουργίας μέσω της απλής αναλογικής ή της διενέργειας τοπικών δημοψηφισμάτων κατόπιν λαϊκής πρωτοβουλίας, οι αυτοδιοικητικοί της Κρήτης "βλέπουν" κινδύνους όχι απλά δυσλειτουργίες, αλλά ακόμα και... μπαχαλοποίησης των ΟΤΑ!

Ας δούμε αναλυτικά κάποιες επιμέρους ανακοινώσεις του υπουργού Εσωτερικών στα δύο συνέδρια της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, οι οποίες πυροδοτούν έντονο προβληματισμό και ανησυχίες στις τάξεις των αυτοδιοικητικών της Κρήτης...

Απλή αναλογική

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σκουρλέτης, καθιερώνεται ως εκλογικό σύστημα και για τους δύο βαθμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης η απλή αναλογική για το σύνολο των εδρών των οικείων Συμβουλίων.

Ακούγεται ωραίο στη θεωρία, τι όμως σηματοδοτεί η αλλαγή αυτή στην πράξη; Όπως μας τόνισαν χαρακτηριστικά αυτοδιοικητικοί, σε μια άποψη μάλιστα που σύμφωνα με πληροφορίες έχει τεθεί στον υπουργό και από αιρετούς προσκείμενους στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το Μαξίμου, εφόσον πάμε σε απλή αναλογική χωρίς αντίστοιχη αλλαγή του Κώδικα Δήμων - κάτι το οποίο, σημειωτέον, δεν είναι διόλου εύκολη υπόθεση - θα δημιουργηθούν σοβαρά φαινόμενα και παρατράγουδα ακυβερνησίας στους ΟΤΑ!

"Σπάσιμο" ψηφοδελτίων στους Δήμους

Από το συνέδριο της ΚΕΔΕ ο Πάνος Σκουρλέτης προανήγγειλε ένα περίεργο σύστημα "σπασμένων" ψηφοδελτίων στους Δήμους! Ειδικότερα, διευκολύνεται η συμμετοχή μικρών παρατάξεων, ομάδων πολιτών και τοπικών κινημάτων, καθώς η ανάδειξη των οργάνων των Κοινοτήτων (Συμβούλια) αποσυνδέεται από την ανάδειξη του κεντρικού Δημοτικού Συμβουλίου, με την έννοια ότι ένας συνδυασμός μπορεί να κατέλθει και αυτοτελώς σε μία μόνο Κοινότητα και, αντίστροφα, ένας συνδυασμός υποψηφίων για το κεντρικό Δημοτικό Συμβούλιο δεν απαιτείται να καταρτίζει ψηφοδέλτιο και για τις Κοινότητες.

Τι σημαίνει πρακτικά το παραπάνω; Αν και η αναφορά είναι "θολή", χρήζοντας διαφόρων ερμηνειών, ως "ταμπακιέρα" αυτό που αντιλαμβάνονται οι αιρετοί είναι ότι θα υπάρχει η δυνατότητα για κάθε ομάδα πολιτών να συγκροτήσει συνδυασμό που θα κατέβει σε μία μόνο δημοτική Κοινότητα και όχι στο σύνολο του Δήμου! Το τι βεβαίως περίεργα διασπαστικά, αποσχιστικά φαινόμενα - ένα παραπάνω μάλιστα στην Κρήτη - μπορεί να δημιουργήσει κάτι τέτοιο, είναι μάλλον ηλίου φαεινότερων. Αρκεί να φανταστεί κανείς ένα Δήμο όπου άλλος συνδυασμός θα είναι πλειοψηφία κεντρικά, άλλος στη μία Δημοτική Κοινότητα και άλλος σε μια άλλη!

Δημοψηφίσματα

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, θεσμοθετείται η διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων (και σε Δημοτικές Ενότητες) όχι μόνο μετά από πρωτοβουλία των οργάνων του Δήμου, αλλά και κατόπιν λαϊκής πρωτοβουλίας.

Και εδώ ελλοχεύουν κίνδυνοι διάσπασης και αποσύνθεσης των Δήμων. Ας φανταστεί κανείς ένα μόνο απλό σενάριο: Σε δυο-τρεις Τοπικές Κοινότητες ενός Δήμου να γίνουν δημοψηφίσματα και να αποφασιστεί μονομερώς αλλαγή στη διαχείριση γεωτρήσεων και στην παροχή νερού. Αλλαγή κόντρα π.χ. στην απόφαση της δημοτικής Αρχής που θα "τινάξει στον αέρα" τον όλο σχεδιασμό του Δήμου για το νερό!

Οι δήμαρχοι της Κρήτης ζητούν... σοβαρότητα και μεθοδικότητα!

«Απαιτείται πλέον να υπάρξει μια συγκεκριμένη, σφαιρική, στοχευμένη πρόταση-σχέδιο για την αναμόρφωση του "Καλλικράτη" και του εκλογικού συστήματος. Δεν μπορεί να ακούμε π.χ. για σαρωτική αλλαγή στο εκλογικό σύστημα και την ίδια ώρα να μη γίνεται καμία κουβέντα για αλλαγή στον Κώδικα Δήμων που βασίζεται στο υπάρχον εκλογικό σύστημα!

Περιέργως πώς, εδώ γίνεται το αντίθετο από το φυσιολογικό. Πρώτα προτάσσει η κυβέρνηση την αλλαγή στο εκλογικό σύστημα και μετά βάζει το πώς θα λειτουργούν οι Δήμοι! Λοιπόν συζήτηση σοβαρή έτσι δε γίνεται. Ούτε να πετάμε "πυροτεχνήματα" που έρχονται να ανοίξουν και άλλα εσωτερικά, τοπικιστικά μέτωπα στους Δήμους, πάνω που έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια να αμβλυνθούν», τόνισε καυστικά στη "Ν.Κ." ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης.

«Ακούμε από εδώ και από εκεί περίεργες εξαγγελίες. Ένα μόνο παράδειγμα: να επιτρέπεται, λέει, να κατεβάσει κανείς ψηφοδέλτιο αυτόνομα σε μια μόνο δημοτική Κοινότητα! Έχουν αναρωτηθεί τις πρακτικές συνέπειες στην κυβέρνηση; Άντε μετά να παλέψεις τοπικισμούς, διασπάσεις και αντιθέσεις, που θα αναζωπυρωθούν σίγουρα. Με τα δημοψηφίσματα θα πρέπει να μπουν ασφαλιστικές δικλίδες, διότι μπορεί να "τιναχτεί στον αέρα" η λειτουργία όλου του Δήμου», σημείωσε ο δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης.

Μέσα σε όλα αυτά, κάποιοι αναρωτιούνται με νόημα: Μήπως οι περίεργες αυτές προβλέψεις, που στην πράξη μπορεί να επιφέρουν μπάχαλο στους Δήμους, υποκρύπτουν κάποια στόχευση; Το να μην υπάρξει έντονη γκρίνια σε περιοχές ανά τη χώρα και εδώ στην Κρήτη, όπου η κυβέρνηση είχε τάξει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επαναφορά στο παλιό αυτόνομο καθεστώς, προ καλλικρατικής συνένωσης Δήμων, αλλά δεν μπορεί να το κάνει επειδή δε θέλει να μπει στη μέγγενη της αλλαγής του χωροταξικού;

Τι αλλάζει στις Περιφέρειες

Την ίδια ώρα, ξενίζουν τα όσα αντιφατικά εξήγγειλε ο Πάνος Σκουρλέτης για τις αιρετές Περιφέρειες. Από τη μια η κυβέρνηση σχεδιάζει να διατηρήσει τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες βάζοντάς τους στη μάχη του σταυρού, αλλά την ίδια ώρα προωθεί την επιλογή-διορισμό τους από τον κάθε περιφερειάρχη, ο οποίος δε θα ορίζει αντιπεριφερειάρχη τον πρώτο σε σταυρούς, αλλά το πρόσωπο της αρεσκείας του μέσα από τους εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους της παράταξής του στην κάθε Περιφερειακή Ενότητα!

Οι Περιφερειακές Ενότητες διατηρούνται ως εκλογικές περιφέρειες, με δικαίωμα όμως "επικοινωνίας" των ψηφοδελτίων, δηλαδή δικαίωμα του εκλογέα μίας Περιφερειακής Ενότητας να βάλει έναν σταυρό και σε υποψήφιο άλλης Περιφερειακής Ενότητας.

Παράλληλα, την ώρα που δίνει στον περιφερειάρχη τον έλεγχο των αντιπεριφερειαρχών, το ΥΠ.ΕΣ. προωθεί συμβούλια ανά νομό υπό το χωρικό αντιπεριφερειάρχη, επαναφέροντας δηλαδή τρόπον τινά τον καταργημένο θεσμό των πρώην νομαρχιών, και βάζοντας έτσι δύσκολα στον κάθε αιρετό περιφερειάρχη!

Ένα «μπερδεμένο "κουβάρι"», όπως μας είπε χαρακτηριστικά η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, η οποία δεν έκρυψε την απογοήτευση και τον προβληματισμό της για τα όσα είπε ο Πάνος Σκουρλέτης στο συνέδριο της ΕΝΠΕ.

«Ένιωσα απογοητευμένη στο συνέδριο. Είναι απαράδεκτο καταρχάς το ότι δεν είχαμε στα χέρια μας ένα έγγραφο υπόμνημα, μια βάση νομοσχεδίου, αλλά ακούγαμε "τουφεκιές" στον αέρα! Η απλή αναλογική, π.χ., ως γενική ιδέα είναι καλή και δημοκρατική. Ποιες είναι όμως οι δικλίδες που θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια στις συνεργασίες των συνδυασμών; Πώς θα αποτρέπονται τα αλισβερίσια κάτω από το τραπέζι;

Για τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες - και το λέω χωρίς καμία προσωπική χροιά ή αναφορά εδώ στα δικά μας - υπάρχει μια περίεργη αντίθεση στα όσα είπε ο υπουργός. Επίσης, η νέα παράμετρος με τη δυνατότητα να ψηφίζει ο ψηφοφόρος ενός νομού υποψήφιο και σε άλλο νομό αλλάζει άρδην την ανθρωπογεωγραφία και τα δεδομένα, ανοίγοντας όμως το δρόμο και για σημαντικές αδικίες», ανέφερε η κ. Λιονή...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News