default-image

Δικάζονται 12 φοιτητές που απέκλεισαν καθηγητές σε αίθουσα

Κρήτη
Δικάζονται 12 φοιτητές που απέκλεισαν καθηγητές σε αίθουσα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Aντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εκδίκαση της υπόθεσης των 12 φοιτητών του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι οποίοι κατηγορούνται για τον πολύωρο αποκλεισμό καθηγητών του Τμήματος εντός της αίθουσας της Συγκλήτου, στο Ηράκλειο, πριν από περίπου έξι χρόνια. Η δίκη έχει προσδιοριστεί να διεξαχθεί, μετά από τρεις αναβολές, την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου.

Η υπόθεση είχε διαδραματιστεί τον Οκτώβριο του 2011, λίγο διάστημα μετά τις μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο-πλαίσιο της Άννας Διαμαντοπούλου. Το Σεπτέμβριο του 2011, σε εκατοντάδες ΑΕΙ και ΤΕΙ σε όλη την Ελλάδα - και στην Κρήτη - πραγματοποιήθηκαν πολυήμερες καταλήψεις ενάντια στο Νόμο 4009/2011, με αποτέλεσμα να μη διεξαχθούν οι εξεταστικές περίοδοι του Σεπτεμβρίου.

Κάτι ανάλογο έγινε και στο Φυσικό του Ηρακλείου. Σε αντίθεση, ωστόσο, με τη συντριπτική πλειονότητα των σχολών όλης της χώρας, μετά το τέλος των κινητοποιήσεων οι καθηγητές του Φυσικού αρνήθηκαν τη διεξαγωγή εξεταστικής. Τον Οκτώβριο του 2011, δεκάδες φοιτητές του Φυσικού αλλά και άλλων σχολών του Πανεπιστημίου Κρήτης παρέστησαν στη συνέλευση Τμήματος, προκειμένου να διεκδικήσουν τη διεξαγωγή της εξεταστικής. Οι καθηγητές που συμμετείχαν στην επίμαχη συνεδρίαση φέρονται να αρνήθηκαν να συζητηθεί το θέμα. Ως αντίδραση στην καταγγελλόμενη ως εκδικητική στάση των καθηγητών, οι φοιτητές φέρονται να απέκλεισαν επί ώρες τους ακαδημαϊκούς εντός της αίθουσας που λάμβανε χώρα η συνεδρίαση.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη 12/12, στις 9 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί party οικονομικής ενίσχυσης των 12 φοιτητών σε μπαρ-καφέ στο κέντρο του Ηρακλείου. Εξάλλου, έχει ήδη προγραμματιστεί παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, για την ημέρα της δίκης. Ειδικότερα, οι αλληλέγγυοι καλούν σε συγκέντρωση στις 8 το πρωί της 19ης Δεκέμβρη, έξω από τα δικαστήρια.

Ρεπορτάζ : Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News