Ειδήσεις

Φτωχότερη η Κρήτη από τον χαμό ενός αγωνιστή της

Φτωχότερο είναι πλέον το Καστέλι καθώς έφυγε" από τη ζωή μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της νεότερης ιστορίας του τόπου μας.

Φτωχότερο είναι πλέον το Καστέλι καθώς έφυγε" από τη ζωή μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της νεότερης ιστορίας του τόπου μας, ο Γιάννης Γ.Μαυραντωνακης.

Γεννημένος το 1923, σε ηλικία 18 χρονών παίρνει μέρος στη Μάχη της Κρήτης και μετά τη κατάληψη του νησιού από τους Γερμανούς, ανεβαίνει στο βουνό ως αντάρτης δίπλα στον καπετάν Μανόλη Μπαντουβά.

Συμμετέχει στη παράδοση του Ιταλού αιχμάλωτου στρατηγού Κάρτα και φυγαδεύεται στη Μέση Ανατολή. Εκπαιδεύεται πιλότος, αλλά λόγω του ατίθασου χαρακτήρα του, δεν ολοκληρώνει την εκπαίδευση και εκπαιδεύεται ως αεροναυτίλος, πραγματοποιώντας δεκάδες πτήσεις, βομβαρδίζοντας Γερμανικές θέσεις στη Μέση Ανατολή!

Το 1954, συμμετέχει στο πόλεμο της Κορέας, συνεχίζοντας τους βομβαρδισμούς, για λογαριασμό των Συμμάχων!

Το 1967, ενώ είναι διοικητής του αεροδρομίου Καστελλίου, αρνείται να ψηφίσει "ΝΑΙ" στο δημοψήφισμα της Χούντας, ψηφίζοντας φανερά "ΟΧΙ", με αποτέλεσμα την απόταξη του από την Αεροπορία!

Εκατοντάδες άνθρωποι ωφελήθηκαν από τις γνωριμίες και τις διασυνδέσεις του και δεν αρνήθηκε πότε να προσφέρει τη βοήθεια του ακόμα και σε ανθρώπους που δε συμφωνούσε πολιτικά μαζί τους!

Ο Γιάννης Μαυραντωνακης, τίμησε την οικογένεια των Μαυραντώνηδων, μια από τις ιστορικότερες οικογένειες του Καστελλίου, που πολλά μέλη της διαδραμάτισαν σπουδαίους ρόλους και καθόρισαν την Ιστορία του τόπου, σύμφωνα με τον Ιστορικό και συγγραφέα Γιώργο Καλογεράκη!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια