Ειδήσεις

Ανοίγουν ένα «παράθυρο» στη ζωή για τους κρατούμενους Αγυιάς

Ένα μεγάλο παράθυρο στην ελευθερία, μέσα από το θέατρο, τη μουσική και το διάβασμα, επιχειρούν να ανοίξουν για τους κρατούμενους του καταστήματος κράτησης Κρήτη 1 στην Αγυιά Χανίων, εθελοντές που προσφέρουν τις γνώσεις τους μέσα από το Σχολείο δεύτερης ευκαιρίας της Φυλακής.

Ηθοποιοί, μουσικοί και εκπαιδευτικοί, μέσω των προγραμμάτων που προωθούν η διεύθυνση της Φυλακής και του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, καλλιεργούν την ψυχή των κρατουμένων. Αυτές τις μέρες, οι κρατούμενοι προετοιμάζουν τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας.

Για δύο ώρες κάθε Πέμπτη, το μυαλό των κρατουμένων παύει να περιορίζεται μέσα στους τοίχους και τα συρματοπλέγματα. Ο ηθοποιός κ. Μιχάλης Αεράκης διδάσκει θέατρο μια ομάδα κρατουμένων που παρακολουθεί τα μαθήματα του Σχολείου δεύτερης ευκαιρίας της Φυλακής. Μαζί, προετοιμάζουν τον μπάρμπα Πανόφ, μια διασκευασμένη χριστουγεννιάτικη ιστορία του Τολστόι. Η παράσταση θα ανέβει στις 21 Δεκεμβρίου στο χώρο του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας , παρουσία συγγενών των κρατουμένων που συμμετέχουν.

Ο κ. Μιχάλης Αεράκης που προσφέρει εθελοντικά τις γνώσεις και την εμπειρία του, βιώνει κάθε φορά μια μοναδική εμπειρία. Είναι δε χαρακτηριστικό, πως αν και ο προγραμματισμός προβλέπει πρόβα για το θεατρικό μια φορά την εβδομάδα, εκείνος επιδιώκει και βρίσκεται κοντά στους κρατούμενους περισσότερες ημέρες. «Κουβεντιάζω με ανθρώπους οι οποίοι κάποια στιγμή στη ζωή τους έκαναν κάτι ,πληρώνουν για αυτό, όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουν την προσοχή εμάς των απ' έξω» τόνισε ο κ. Αεράκης ο οποίος συνηθίζει να λέει στους κρατούμενους ότι «μπορεί το σώμα τους να βρίσκεται εδώ, όμως αυτά που δεν φυλακίζονται ποτέ είναι η ψυχή, το όνειρο, η ελπίδα».

Μιλώντας για τη Χριστουγεννιάτικη ιστορία που θα ανεβάσουν οι κρατούμενοι ,ο κ. Αεράκης ανέφερε ότι «ο μπάρμπα Πανόφ ψάχνει να βρει το Χριστό ο οποίος εμφανίζεται με διάφορες μορφές. Με τη μορφή του οδοκαθαριστή, μιας γυναίκας πεινασμένης, τριών παιδιών. Επειδή οι κρατούμενοι που συμμετέχουν στη θεατρική ομάδα είναι διαφορετικών θρησκειών, Χριστιανοί, μουσουλμάνοι, τους έχω πει ότι ο Χριστός είναι αυτό που ο καθένας πιστεύει. Είναι η ελπίδα».

«Είναι ένα παραθυράκι που μας βγάζει από την πικρή πραγματικότητα»

Οι κρατούμενοι που παρακολουθούν με προσοχή τις οδηγίες του ηθοποιού Μιχάλη Αεράκη, έχουν να προσμένουν τις διαφορετικές εκείνες ημέρες που οι πρόβες για το θεατρικό της Χριστουγεννιάτικης γιορτής, τους βγάζουν από το αυστηρό καθημερινό τους πρόγραμμα. O Φατ από το Μαρόκο, καταδικασμένος για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών και για απόπειρα ανθρωποκτονίας, παρακολουθεί μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Παράλληλα συμμετέχει στη θεατρική ομάδα. «Με έχει βοηθήσει σε πολλά πράγματα και πιστεύω πως θα είμαι διαφορετικός όταν βγω από τη φυλακή ,γιατί οι ευκαιρίες είναι ελάχιστες» είπε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο νεαρός Φατ ο οποίος τόνισε ότι ονειρεύεται να δημιουργήσει τη δική του οικογένεια και να απεξαρτηθεί από τις ουσίες.

Ο Γιάννης, 50 ετών, πατέρας τριών παιδιών εκτίει ποινή για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης. Όπως οι περισσότεροι συγκρατούμενοι του, δεν αποδέχεται το σύστημα σωφρονισμού των ελληνικών φυλακών. Αναγνωρίζει ωστόσο ότι τα προγράμματα που

υλοποιούνται στο Κατάστημα Κράτησης ΚΡΗΤΗ 1 στην Αγυιά Χανίων, συμβάλουν στην ψυχολογική υποστήριξη των κρατουμένων. «Είναι ένα παραθυράκι με το οποίο ξεφεύγουμε από την πικρή πραγματικότητα της φυλακής. Ευχαριστούμε τον κ. Μιχάλη που έρχεται κάθε μέρα και μας βοηθάει. Μας βοηθάνε κι οι δάσκαλοι» είπε στη Ν.Κ.

Ο εθελοντισμός κάνει το θαύμα του στο κατάστημα κράτησης Κρητη 1 στην Αγυιά  

Στο κατάστημα Κράτησης Κρήτη 1 στην Αγυιά Χανίων, παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό, ο εθελοντισμός κάνει το θαύμα του. «Είμαστε ανοιχτοί προς την κοινωνία, δηλαδή οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να επισκεφτεί τη φυλακή και να έρθει σε επαφή με τους κρατουμένους, να μάθει για τα προβλήματα τους ή να συνεισφέρει όπως μπορεί» επεσήμανε ο Διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης κ. Γιάννης Κλαπάκης. «Θεωρώ ότι μπαίνουμε στο σωστό σύστημα σωφρονισμού κρατουμένων. Ελπίζουμε ότι μακροπρόθεσμα αυτά που προσδοκούμε θα τα πετύχουμε μ αυτές τις δράσεις και για το καλό των κρατουμένων και για το καλό των σωφρονιστικών υπαλλήλων» σημείωσε.

Η κ. Αδαμαντία Καστρινάκη, κοινωνική λειτουργός στη Φυλακή Αγυιάς επεσήμανε τη σπουδαιότητα της δημιουργικής απασχόλησης των κρατουμένων και της συναναστροφής τους με τους εθελοντές: «Είναι τόσο θετικό για τον κρατούμενο που βλέπει ανθρώπους απ' έξω, από την κοινωνία, να τον αντιμετωπίζουν σαν άνθρωπο και όχι σαν μίασμα της κοινωνίας. Αυτό και μόνο είναι πάρα πολύ θετικό για την ψυχολογία του κρατούμενου και για τη ζωή του μέσα στη φυλακή που πιστεύω ότι συν τω χρόνω θα αρχίσει να αλλάζει και η νοοτροπία του και θα είναι αιτία αυτό».

Ο ηθοποιός κ. Μιχάλης Αεράκης τόνισε ότι μέσω του θεάτρου, έρχεται σε επαφή με τους κρατούμενους με τους οποίους συζητά για τις ανθρώπινες σχέσεις και παράλληλα τους μαθαίνει βασικά πράγματα γύρω απ' το θέατρο, τι σημαίνει ομάδα, οικογένεια, τι σημαίνει η λέξη άνθρωπος.

«Μουσική από - δράση»

Πριν από ένα χρόνο ο Χανιώτης μουσικός Γιάννης Γιαννακάκης άρχισε να επισκέπτεται τους κρατούμενους που φοιτούν στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας της Φυλακής Αγυιάς. Με τη στήριξη της διεύθυνσης του σχολείου, οι μαθητές - κρατούμενοι ηχογράφησαν ψηφιακό δίσκο με γνωστά κρητικά και έντεχνα τραγούδια αλλά και με δικές τους μαντινάδες.

«Φτιάξαμε μια μουσική παρέα. Ξεκινήσαμε προσπαθώντας να επικοινωνήσουμε όλοι μαζί σε σημείο που πέρυσι καταφέραμε και ηχογραφήσαμε τους κόπους μας» είπε ο κ. Γιάννης Γιαννακάκης. Το CD με τα τραγούδια των κρατουμένων έχει τίτλο «μουσική από - δραση». Ο Χανιώτης μουσικός, που αυτές τις μέρες μαθαίνει στους κρατούμενους το τραγούδι που έχει ερμηνεύσει ο Νίκος Ξυλούρης «Καλήν εσπέραν αφεντάδες», υπογράμμισε ότι «η τέχνη γενικότερα έχει μια δύναμη να ενώσει και η μουσική ίσως είναι ο ευκολότερος τρόπος για να φτάσουμε σ αυτή την ένωση».

Από τον Ιανουάριο τριάντα κρατούμενοι της Φυλακής Αγυιάς θα μπορούν να παρακολουθούν πρόγραμμα μαγειρικής τέχνης. Παράλληλα με το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, λειτουργεί ειδικό πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και πρόγραμμα γυμναστικής. Τους τελευταίους μήνες, με τη βοήθεια του διευθυντή του σχολείου, οι κρατούμενοι δημιούργησαν το δικό τους κήπο στο χώρο προαυλισμού!

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια