Ειδήσεις

Το άδοξο τέλος του Νικηφόρου Φωκά

Σαν σήμερα, στις 11 Δεκεμβρίου του 969 μ.Χ., δολοφονείται ο Νικηφόρος Φωκάς, ένας από τους πιο σημαντικούς αυτοκράτορες του Βυζαντίου. Γεννήθηκε το 912 στην Καππαδοκία. Ο Φωκάς ανήκε στη μακεδονική δυναστεία. Σαν αυτοκράτορας διακρίθηκε κυρίως για τις στρατιωτικές και λιγότερο για τις πολιτικές του ικανότητες.

Εξάλλου, στις 7 Μαρτίου του 961 μ.Χ. ο -τότε- στρατηγός του Βυζαντίου ανακαταλαμβάνει την Κρήτη και βάζει έτσι τέλος στην αραβοκρατία στο νησί. Η περίφημη πολιορκία του Χάνδακα (σημερινό Ηράκλειο) διήρκησε συνολικά 9 μήνες. Η ευνοϊκή για το Βυζάντιο και το χριστιανικό κρητικό πληθυσμό έκβαση της πολιορκίας σήμανε την αποκατάσταση της βυζαντινής κυριαρχίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.  

Ο Νικηφόρος Φωκάς έμελλε να αφήσει την τελευταία του πνοή στις 11 Δεκεμβρίου του 969 μ.Χ. Ο αυτοκράτορας δολοφονήθηκε από τον ανηψιό του Ιωάννη Κουρκούα, γνωστότερο με το παρανόμι Τσιμισκής. Ο Τσιμισκής συνωμότησε εναντίον του θείου του μαζί τη θεία του και -ερωμένη του- Θεοφανώ.

Βίος και Πολιτεία της Χριστίνας Ωνάση

To ημερολόγιο έδειχνε 11 Δεκεμβρίου του 1950 όταν γεννιέται στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, η Χριστίνα Ωνάση. Ήταν το δεύτερο παιδί του Αριστοτέλη Ωνάση και της πρώτης του συζύγου, Τίνας Λιβανού. Είχε έναν μεγαλύτερο αδερφό, τον Αλέξανδρο, ο οποίος είχε σκοτωθεί σε αεροπορικό δυστύχημα το 1973, σε ηλικία μόλις 25 ετών.

Ο θάνατος του Αλέξανδρου ήταν το πρώτο από τα συνολικά τρία χτυπήματα που της επεφύλασσε η μοίρα: Το 1974 έχασε τη μητέρα της σε ηλικία 45 ετών, ενώ ένα χρόνο μετά έφυγε από τη ζωή και ο πατέρας της. Μετά το θάνατο του Αριστοτέλη Ωνάση, η Χριστίνα κληρονόμησε το 55% της περιουσίας του, χρηματικής αξίας 408 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το υπόλοιπο 45% διατέθηκε για τη δημιουργία του κοινωφελούς ιδρύματος "Αλέξανδρος Ωνάσης". Στα μέσα της δεκαετίας του '70, η Χριστίνα Ωνάση παραλίγο να χάσει τη ζωή της εξαιτίας υπερβολικής κατανάλωσης βαρβιτουρικών και ηρεμιστικών χαπιών και χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο. Καθ' όλη τη διάρκεια του βίου της, η Χριστίνα έκανε τέσσερις γάμους. Όλοι τους κατέληξαν σε διαζύγιο.

Ο τελευταίος της γάμος ήταν με το Γάλλο φαρμακοβιομήχανο Τιερί Ρουσέλ, με τον οποίο απέκτησε το μοναδικό της παιδί, την Αθηνά Ωνάση.

Ο γάμος της Χριστίνας με τον Ρουσέλ έγινε το 1984, ενώ η Αθηνά γεννήθηκε το 1985. Το ανδρόγυνο χώρισε τελικά το 1988, όταν η Χριστίνα πληροφορήθηκε ότι ο σύζυγός της την απατούσε με ένα μοντέλο από τη Σουηδία. Η Χριστίνα Ωνάση ετοιμαζόταν να προχωρήσει και σε πέμπτο γάμο. Τελικά την πρόλαβε ο θάνατος, καθώς στις 19 Νοεμβρίου του 1988 εντοπίστηκε νεκρή στο μπάνιο του σπιτιού της στο Μπουένος Άιρες. Η νεκροψία έδειξε ότι η Χριστίνα πέθανε από καρδιακή προσβολή μετά από οξύ πνευμονικό οίδημα.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια