Ειδήσεις

"Μάχη" για να μη χάσει χρηματοδότηση η Σητεία

Αν δε γίνει λοιπόν υπερκάλυψη του προγράμματος κατά 20%, κάποιο εκ των τριών προωθούμενων έργων θα πρέπει να μείνει εκτός.

Στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, όταν και θα γίνει μετά από μεγάλη καθυστέρηση η σχετική αξιολόγηση των προτάσεων στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ, θα "κληρώσει" για το έργο της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων του Δήμου Ηρακλείου, την ώρα που δίνεται μάχη ώστε να μη μείνει εκτός νυμφώνος χρηματοδότησης η προωθούμενη μονάδα μηχανικής διαλογής απορριμμάτων στη Σητεία.

Η μονάδα στη Σητεία, παρά το γεγονός ότι ήταν η πρώτη που κατατέθηκε στο σχετικό υπομέτρο για τα νησιά, με τον υποβάλλοντα φορέα, τον ΕΣΔΑΚ, να παίρνει τον 1ο αριθμό πρωτοκόλλου, κινδυνεύει να μείνει εκτός του σχετικού μέτρου χρηματοδότησης! Κι αυτό επειδή κρίνεται από πλευράς κεντρικών υπηρεσιών ότι δε "χωρά" στον προϋπολογισμό της πρόσκλησης.

Ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης που έχει βγει στον "αέρα" ανέρχεται στα 45 εκατ. ευρώ. Για να χρηματοδοτηθούν όμως και τα τρία έργα απορριμμάτων που έχουν κατατεθεί προς ένταξη (Σητείας, Ναυπακτίας και Ηλείας) χρειάζεται ένα ποσό της τάξης των 57 εκατ. ευρώ, που δεν υπάρχει σήμερα.

Αν δε γίνει λοιπόν υπερκάλυψη του προγράμματος κατά 20%, κάποιο εκ των τριών προωθούμενων έργων θα πρέπει να μείνει εκτός.

Το παράδοξο όμως εδώ είναι ότι, με βάση την πληροφόρηση που υπάρχει από πλευράς υπουργείων, η πρόθεση είναι να μείνει απέξω ένα αμιγώς δημόσιο έργο, όπως η μονάδα στη Σητεία, και όχι ένα ιδιωτικό έργο, όπως το έργο ΣΔΙΤ στην Ηλεία!

Η λογική, το δίκαιο αλλά και το αναμενόμενο εδώ που τα λέμε για μια κυβέρνηση που υποτίθεται τάσσεται υπέρ των δημόσιων έργων και όχι των ΣΔΙΤ θα ήταν να επιλεγούν τώρα τα δύο δημόσια έργα απορριμμάτων σε Σητεία και Ναυπακτία και να μείνει εκτός (λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού του μέτρου χρηματοδότησης) το έργο ΣΔΙΤ στην Ηλεία.

Όμως στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να προσανατολίζονται στο αντίθετο. Αντί δηλαδή να επιβραβεύσουν την Κρήτη για τον αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα των έργων που προβλέπει ο αναθεωρημένος περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων Κρήτης, ετοιμάζονται να επιβραβεύσουν τις ΣΔΙΤ, που οι ίδιοι ως κυβέρνηση έχουν κατακρίνει!

Κινητοποίηση ΕΣΔΑΚ

Βεβαίως δεν έχει κλείσει οριστικά ακόμα το θέμα της μονάδας μηχανικής διαλογής απορριμμάτων της Σητείας. Όπως μάλιστα πληροφορηθήκαμε, θα γίνει και μια σχετική συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, όπου θα παρευρεθεί σίγουρα ο πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης Χάρης Μαμουλάκης, πιθανώς και ο άμεσα ενδιαφερόμενος δήμαρχος Σητείας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΔΑΚ Θοδωρής Πατεράκης.

Εκεί θα δοθεί σίγουρα μάχη για να μη χαθεί η μεγάλη ευκαιρία για τη Σητεία και την Κρήτη. Άλλωστε, στον ΕΣΔΑΚ ετοιμάζουν και το λεγόμενο plan b, για να μη μείνει εκτός του μέτρου χρηματοδότησης η κατασκευή της μονάδας μηχανικής διαλογής στη Σητεία. Σχέδιο Β' που αφορά σε ένα "κούρεμα" προϋπολογισμού του έργου της Σητείας, ώστε να "χωρέσει" στο μπάτζετ των 45 εκατ. ευρώ του προγράμματος.

Καλώς ετοιμάζουν την κίνηση-ελιγμό στον ΕΣΔΑΚ, όμως καλό θα ήταν και κεντρικά στην κυβέρνηση να αντιληφθούν το άδικο του πράγματος, να σκέφτονται το "κόψιμο" του δημόσιου έργου στη Σητεία έναντι του έργου ΣΔΙΤ στην Ηλεία!

Να μην ξεχνάμε επίσης, πέρα από το δίκαιο και τα πολιτικά μηνύματα επιβράβευσης που θα στείλει η κυβέρνηση προωθώντας άμεσα το έργο των απορριμμάτων της Σητείας, πόσο σημαντικό είναι να μην αργήσει να φτιαχτεί η νέα μονάδα στη Σητεία. Ο λόγος είναι απλός...

Η μονάδα της Σητείας θα εξυπηρετεί και την περιοχή της Ιεράπετρας. Αν δε γίνει, και από τη στιγμή που οι ΧΥΤΑ μελλοντικά θα πρέπει να κλείσουν ή να λειτουργούν επί ποινή βαριών προστίμων, Σητεία και Ιεράπετρα θα πρέπει να στέλνουν τα απορρίμματα στη νέα μονάδα που θα γίνει (καλώς εχόντων των πραγμάτων) στη Χερσόνησο.

Η μεταφορά των απορριμμάτων σε τόσο μεγάλη απόσταση θα σημαίνει πολλαπλασιασμό του κόστους συλλογής των απορριμμάτων και αυξήσεις- "φωτιά" εις βάρος των δημοτών των περιοχών αυτών.

Απορρίμματα: Συνάντηση με τον Σ. Φάμελλο

Σε ό,τι αφορά τη νέα ολοκληρωμένη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων του Δήμου Ηρακλείου, το κρίσιμο διάστημα που θα παιχτούν όλα είναι το από τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

Τότε είναι, όπως ενημέρωσε χθες το δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό και τον πρόεδρο του ΕΣΔΑΚ και αντιδήμαρχο Καθαριότητας Χάρη Μαμουλάκη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, που θα γίνει η αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν κατατεθεί στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Η πρόταση βεβαίως για τη μονάδα του Δήμου Ηρακλείου έχει κατατεθεί εδώ και ένα χρόνο περίπου. Ωστόσο, έχει "παγώσει" γενικώς η αξιολόγηση των προτάσεων ένταξης, η οποία προσδιορίζεται χρονικά για τα τέλη του ερχόμενου Φεβρουαρίου.

Οι Βασίλης Λαμπρινός και Χάρης Μαμουλάκης ενημέρωσαν χθες τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος για την πορεία υλοποίησης του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Ηρακλείου.

Συζήτησαν, επίσης, για τις δυνατότητες επιπρόσθετων χρηματοδοτήσεων, ενώ παρουσίασαν και τα τέσσερα πρωτοποριακά ευρωπαϊκά προγράμματα ανακύκλωσης και διαχείρισης βιοαποβλήτων στα οποία έχει ενταχθεί ο Δήμος Ηρακλείου, κάτι που τον κατατάσσει μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών Δήμων από πλευράς εφαρμογής καινοτόμων πρακτικών.

Από την πλευρά του, ο κ. Φάμελλος ενημέρωσε το δήμαρχο Ηρακλείου και τον αντιδήμαρχο για τις νέες οδηγίες της Ε.Ε., που αφορούν στην ανακύκλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων, τις προοπτικές και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση το επόμενο διάστημα.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια