Ειδήσεις

Θέατρο και μουσική για το σωφρονισμό κρατουμένων - video

Είναι οι ώρες που το μυαλό των κρατουμένων της Φυλακής Αγυιάς παύει να περιορίζεται μέσα στους τοίχους και τα συρματοπλέγματα.

Είναι οι ώρες που το μυαλό των κρατουμένων της Φυλακής Αγυιάς παύει να περιορίζεται μέσα στους τοίχους και τα συρματοπλέγματα.

Ο ηθοποιός Μιχάλης Αεράκης διδάσκει θέατρο μια ομάδα κρατουμένων που παρακολουθεί τα μαθήματα του Σχολείου δεύτερης ευκαιρίας της Φυλακής. Μαζί, προετοιμάζουν το μπαρμα Πανόφ, μια διασκευασμένη χριστουγεννιάτικη ιστορία του Τολστόι .

«Ο μπάρμπα Πανόφ ψάχνει να βρει, το έχει ανάγκη, το Χριστό. Και ο Χριστός εμφανίζεται με διάφορες μορφές. Με τη μορφή του οδοκαθαριστή, μιας γυναίκας πεινασμένης, με διαφορετικές μορφές. Επειδή τα παιδιά είναι διαφορετικών θρησκειών, Χριστιανοί, μουσουλμάνοι, τους έχω πει ότι ο Χριστός είναι αυτό που ο καθένας πιστεύει. Η ελπίδα είναι», λέει εξηγώντας την υπόθεση του έργου ο ηθοποιός Μιχάλης Αεράκης.

Έτσι οι κρατούμενοι έχουν να προσμένουν τις διαφορετικές εκείνες ημέρες που οι πρόβες για το θεατρικό της Χριστουγεννιάτικης γιορτής, τους βγάζουν από το αυστηρό καθημερινό τους πρόγραμμα.

Τα μικρά γίνονται σημαντικά για ανθρώπους που εκτίουν την ποινή τους. Στο κατάστημα Κράτησης Κρήτη 1 στην Αγυιά Χανίων, παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό, ο εθελοντισμός κάνει το θαύμα του.

«Είμαστε ανοιχτοί προς την κοινωνία, δηλαδή οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να επισκεφτεί τη φυλακή και να έρθει σε επαφή με τους κρατουμένους, να μάθει για τα προβλήματα τους ή να συνεισφέρει όπως μπορεί», λέει ο Γιάννης Κλαπάκης.

«Είναι τόσο θετικό για τον κρατούμενο που βλέπει ανθρώπους απ' έξω, από την κοινωνία, να τον αντιμετωπίζουν σαν άνθρωπο και όχι σαν μίασμα της κοινωνίας. Και μόνο αυτό είναι πάρα πολύ θετικό για την ψυχολογία του κρατούμενου και για τη ζωή του μέσα στη φυλακή που πιστεύω ότι συν το χρόνο θα αρχίσει να αλλάζει και η νοοτροπία και θα είναι αιτία αυτό», τονίζει η Κοινωνική Λειτουργός Αδαμαντία Καστρινάκη.

«Εγώ μέσω του θεάτρου έρχομαι σε επαφή μαζί τους, για να κουβεντιάσουν για ανθρώπινες σχέσεις, να τους μάθω μερικά πράγματα γύρω από το θέατρο, να τους μάθω τι σημαίνει ομάδα, οικογένεια, τι σημαίνει η λέξη άνθρωπος εν πάσι περιπτώσει», επισημαίνει ο Μιχάλης Αεράκης.

Πριν από ένα χρόνο ο Χανιώτης μουσικός Γιάννης Γιαννακάκης άρχισε να επισκέπτεται τους κρατούμενους που φοιτούν στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας της Φυλακής Αγυιάς.

«Φτιάξαμε μια μουσική παρέα, ξεκινήσαμε προσπαθώντας να επικοινωνήσουμε όλοι μαζί και το καταφέραμε πολύ καλά, σε σημείο που πέρυσι καταφέραμε και ηχογραφήσαμε τους κόπους μας, ηχογραφήσαμε τραγούδια και κάναμε ένα cd το οποίο περιέχει μαντινάδες που οι μαθητές του σχολείου έγραψαν κι τραγούδια που παίξαμε», λέει ο Γιάννης Γιαννακάκης.

Το CD με τα τραγούδια των κρατουμένων έχει τίτλο απόδραση . Αυτές τις μέρες οι ήχοι στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας είναι χριστουγεννιάτικοι.

«Πιστεύω ότι η τέχνη γενικότερα έχει μια δύναμη να ενώσει και η μουσική ίσως είναι ο ευκολότερος τρόπος για να φτάσουμε σ' αυτή την ένωση», αναφέρει ο μουσικός Γιάννης Γιαννακάκης.

Από τον Ιανουάριο τριάντα  κρατούμενοι της Φυλακής Αγυιάς θα μπορούν να παρακολουθούν πρόγραμμα μαγειρικής τέχνης. Παράλληλα με το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, λειτουργεί ειδικό πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας  και πρόγραμμα γυμναστικής. Τους τελευταίους μήνες, με τη βοήθεια του διευθυντή του σχολείου ,οι κρατούμενοι δημιούργησαν το δικό τους κήπο στο χώρο προαυλισμού!

«Όπως λέω στα παιδιά πολλές φορές μπορεί το σώμα τους να βρίσκεται εδώ, όμως αυτά που δεν φυλακίζονται ποτέ είναι η ψυχή, το όνειρο, η ελπίδα», καταλήγει ο Μιχάλης Αεράκης.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια