default-image

Ετοιμάζεται μια... κίνηση - ματ για τον Πλατύ Ποταμό

Κρήτη
Ετοιμάζεται μια... κίνηση - ματ για τον Πλατύ Ποταμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυνατά «ψήνεται» πλέον μια κίνηση-ματ για να ξεμπλοκάρει το μεγαλόπνοο έργο της εκτροπής του Πλατύ Ποταμού και να περάσει επιτέλους από τις συζητήσεις και τα λόγια στις... πράξεις!

Η κίνηση-ματ δεν είναι άλλη από τη μεταφορά του έργου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο οποίο ανήκει σήμερα, στο υπουργείο Υποδομών.

Κακά τα ψέματα, αν παραμείνει το έργο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δε μοιάζει να έχει πολλή τύχη για να πάρει «σάρκα και οστά». Αντιθέτως, υπό τη σκέπη του υπουργείου Υποδομών, για πρακτικούς λόγους η εκτροπή του Πλατύ Ποταμού, που θα «ξεδιψάσει» το νότιο Ρέθυμνο και την παραγωγική περιοχή της Μεσαράς, θα έχει πολύ μεγαλύτερες προοπτικές υλοποίησης.

Η μεταφορά του έργου από το ένα υπουργείο στο άλλο δε θεωρείται ακόμα τελεσίδικη. Ωστόσο, όπως αποτυπώθηκε σε χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Υποδομών, είναι σε πολύ καλό δρόμο, για να μην πούμε ότι έχει «κλειδώσει». Έτσι διαφαίνεται «φως» για τον Πλατύ Ποταμό, ένα έργο που είναι ώριμο πλέον από πλευράς μελετών και έχει ως μοναδικό αλλά σημαντικό «αγκάθι» τη χρηματοδότηση. Το κόστος είναι μεγάλο. Μιλάμε για ένα έργο της τάξης των 120 εκατ. ευρώ και μένει να δούμε πού θα «κάτσει η μπίλια» ως προς τη χρηματοδότησή του.

Πάντως, όπως έπιασαν οι «κεραίες» μας, δεν είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί εξ ολοκλήρου η χρηματοδότηση, δηλαδή τα 120 εκατ. ευρώ, για να ξεκινήσει το έργο. Μπορεί να αρχίσει και με λιγότερα από τα μισά χρήματα, με ένα εξασφαλισμένο δηλαδή προϋπολογισμό περί τα 50 εκατ. ευρώ.

Η χθεσινή σύσκεψη, που έστειλε ευοίωνα μηνύματα ως προς την υλοποίηση του έργου, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υποδομών-Μεταφορών, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΥΠΟΜΕΔΙ Γιώργου Δέδε, του γενικού διευθυντή του υπουργείου Αντώνη Κοτσώνη, του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη, που είχε και τη σχετική πρωτοβουλία για τη συνάντηση, και του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν, επίσης, και μέλη της Επιτροπής για το φράγμα του Πλατύ Ποταμού, που αποτελείται από τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ και πρόεδρο Α.Σ. Τυμπακίου κ. Ευάγγελο Τσιμπραγάκη, τον πρόεδρο του Α.Σ. του Δήμου Φαιστού κ. Εμμανουήλ Ορφανουδάκη, τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Αγίας Γαλήνης και πρόεδρο Τ.Κ. Αγίας Γαλήνης κ. Εμμανουήλ Φουντιδάκη, και τον πρόεδρο Φανερωμένης και πρόεδρο της Επιτροπής Διαχείρισης του φράγματος της Φανερωμένης κ. Γεώργιο Θεοδωράκη.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν για να ξεκινήσει το σπουδαίας σημασίας έργο για το Αμάρι, για το νότιο Ρέθυμνο, για τη Μεσαρά και όλη την Κρήτη.

Η σύσκεψη έγινε σε καλό κλίμα και άφησε μια αίσθηση αισιοδοξίας, με τους τοπικούς φορείς, όπως επισήμανε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο περιφερειάρχης, να αναμένουν τις οριστικές αποφάσεις.

«Μια ακόμα συνάντηση είχαμε για το μεγάλο έργο του Πλατύ Ποταμού, αυτή τη φορά στο υπουργείο Υποδομών. Έγινε σε καλό κλίμα και υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Θεωρούμε όλοι οι φορείς ότι το έργο μπορεί να βρει το δρόμο του. Είναι ώριμο από πλευράς μελετών, θα είναι θετικό αν οριστικά μεταφερθεί στο υπουργείο Υποδομών και περιμένουμε τις εξελίξεις», ανέφερε ο Σταύρος Αρναουτάκης.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News