default-image

Είχαν «ραγίσει» οι πέτρες στην κηδεία Γρηγορόπουλου

Είχαν «ραγίσει» οι πέτρες στην κηδεία Γρηγορόπουλου

Στις 9 Δεκεμβρίου του 2008, πραγματοποιείται η κηδεία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ο 15χρονος μαθητής που δολοφονήθηκε τρεις μέρες νωρίτερα από ειδικό φρουρό στα Εξάρχεια, κηδεύτηκε στο Νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου, σε κλίμα ανείπωτης οδύνης.

Ωστόσο, η έκρηξη της νεολαίας που πυροδοτήθηκε με την εκτέλεση του έφηβου από τον Επαμεινώνδα Κορκονέα, και η οποία επεκτάθηκε με δυναμικές πορείες, αλλά και σοβαρά επεισόδια σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, έμελλε να διαρκέσει για αρκετές ημέρες ακόμα, πριν η κατάσταση εξομαλυνθεί.

Ωστόσο, πριν από πολλά χρόνια και άλλα σημαντικά γεγονότα έμειναν ανεξίτηλα στην παγκόσμια, αλλά και εθνική ιστορία.

Η γέννηση του «αναρχικού πρίγκιπα» Κροπότκιν

Σαν σήμερα, στις 9 Δεκεμβρίου του 1842, γεννιέται στη Μόσχα, ένας από τους πιο γνωστούς θεωρητικούς του αναρχισμού. Ο λόγος για τον Πιοτρ Αλεξέγιεβιτς Κροπότκιν. Ο Κροπότκιν ήταν αριστοκρατικής καταγωγής, γιος του πρίγκιπα Αλεξέι Πέτροβιτς Κροπότκιν. Σε νεαρή ηλικία εκπαιδεύτηκε στο επίλεκτο σώμα των ακολούθων στην Αγία Πετρούπολη.

Ωστόσο, το 1871 αρνήθηκε τη θέση του γραμματέα της Ρωσικής γεωγραφικής Εταιρίας. Σύντομα ο Κροπότκιν απαρνήθηκε τα προνόμια που του παρείχε η ταξική του προέλευση. Τα επόμενα χρόνια έζησε στην Αγγλία, τη Γαλλία, αλλά και την Ελβετία, αγωνιζόμενος για τη διάδοση των αναρχικών ιδεών. Λίγο πριν αφήσει τη Βρετανία για να επιστρέψει στην πατρίδα του, ο Κροπότκιν απέστειλε γράμμα στους Times του Λονδίνου, μέσω του οποίου ευχαριστούσε τον αγγλικό λαό για τη φιλοξενία του.

Ο Κροπότκιν γύρισε τελικά στη Ρωσία τον Ιούνιο του 1917, μερικές μόλις εβδομάδες πριν το ξέσπασμα της Οκτωβριανής Επανάστασης. Ο πρίγκηπας της αναρχίας, όπως τον αποκαλούσαν λόγω της αριστοκρατικής του καταγωγής, έγινε δεκτός από ένα πλήθος 60.000 ατόμων που τον περίμενε. Στις αρχές της Επανάστασης, ο Κροπότκιν ήταν ενθουσιασμένος.

Ωστόσο, δεν άργησε να απογοητευτεί από τους μπολσεβίκους. Η απογοήτευσή του αυτή φαίνεται ξεκάθαρα και στις επιστολές που απέστειλε εκείνο το διάστημα στον ηγέτη της Ρωσικής Επανάστασης, Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν. Τον Ιανουάριο του 1921, ο Κροπότκιν αρρώστησε βαριά. Άφησε την τελευτία του πνοή στις 8 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους. Η κηδεία του υπήρξε, μάλιστα, η τελευταία μαζική συγκέντρωση αναρχικών στη σοσιαλιστική Ρωσία και η τελευταία φορά που οι διαδηλωτές έκαναν πορεία με τη μαύρη σημαία στη Μόσχα.

Ο Ράλλης φεύγει, ο Αβέρωφ έρχεται...

To ημερολόγιο έδειχνε 9 Δεκεμβρίου του 1981 όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ διαδέχεται στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας τον Γεώργιο Ράλλη. Στη σχετική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, μετά την παραίτηση Ράλλη, ο Αβέρωφ έλαβε 67 ψήφους. Στη δεύτερη θέση αναδείχθηκε ο -μετέπειτα πρόεδρος της Δημοκρατίας-, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος με 32 ψήφους, ενώ 12 ψήφους συγκέντρωσε ο Ιωάννης Μπούτος.

Το σχέδιο Ανάν

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 15 χρόνια, ο τότε Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν παραδίδει το περίφημο «Σχέδιο Ανάν». Ο ΓΓ. του Οργανισμού παρέδωσε στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά το αναθεωρημένο σχέδιο για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος στις 9 Δεκεμβρίου του 2002.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News