Ειδήσεις

Ύπουλος "φονιάς": Τι ευθύνεται για την υπνηλία των οδηγών;

Ο ύπνος έχει μετατραπεί σε εφιάλτη για τους Κρητικούς και τους παίρνει ο ύπνος στο τιμόνι. Τι φταίει;

Η νύχτα είχε μετατραπεί σε εφιάλτη για έναν 52χρονο στην Κρήτη o οποίος "έχανε" το βράδυ τον ύπνο του και είχε υπερβολική υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας. Όπως έλεγε δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις καθημερινές του υποχρεώσεις, ροχάλιζε στη διάρκεια του ύπνου και μάλιστα σταμάτησε να οδηγεί μετά το μεσημεριανό φαγητό, επειδή τον είχε πάρει ο ύπνος δύο φορές στην οδήγηση!

Απευθυνόμενος στο εργαστήριο ύπνου του ΠΑΓΝΗ διαγνώστηκε με σύνδρομο αποφρακτικών απνοιών -υποπνοιών κατά τον ύπνο και η ποιότητα ζωής του άλλαξε δραματικά μετά τη θεραπεία.

Αυτός είναι μόνο ένας από τους ασθενείς που ζήτησε τη βοήθεια των γιατρών για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που καταγράφηκαν στην καθημερινότητά του λόγω δυσκολιών στη διάρκεια του ύπνου.

Στον ύπνο κλείνει η αναπνοή....πέφτει το οξυγόνο

 Ένας ακόμη 48χρονος άνδρας με ιστορικό υπέρτασης , έμφραγμα μυοκαρδίου και πρόσφατο επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής, έμαθε ότι τα πράγματα δεν ήταν όπως φανταζόταν. Όπως συνειδητοποίησε  κάθε βράδυ το ροχαλητό μαζί με τις διακοπές της αναπνοής του κατά τον ύπνο που η σύζυγός του παρατηρούσε, ευθύνονταν για την κόπωση που ένιωθε στη διάρκεια της ημέρας και για την υπνηλία που προσπαθούσε με τον καφέ να ξεπεράσει.

Όπως έμαθε αντιμετώπιζε καρδιαγγειακό κίνδυνο, κι αυτό γιατί όπως εξηγεί η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας κ.Σχίζα, κλείνει η αναπνοή , πέφτει το οξυγόνο και η καρδιά μπορεί να αντιδράσει με διάφορους τρόπους όπως υπέρταση, εμφράγματα, εγκεφαλικά, αρρυθμίες ιδίως του τύπου της Κολπικής Μαρμαρυγής. Ο 48χρονος ανέφερε επίσης ότι η μητέρα του -η οποία επίσης ροχάλιζε- πέθανε αιφνίδια στον ύπνο της σε ηλικία 60 ετών.  Μετά τη μελέτη ύπνου, επιβεβαιώθηκε η διάγνωση του συνδρόμου αποφρακτικών απνοιών - υποπνοιών κατά τον ύπνο και προτάθηκε η ανάλογη θεραπεία.

Κοιμόταν και ξυπνούσε...κουρασμένη

Μια 38χρονη ανέφερε ότι δεν μπορούσε εύκολα να κοιμηθεί, αισθανόταν διαρκώς κουρασμένη, χωρίς να μπορεί να συγκεντρωθεί και κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Ανέφερε πόνο στους μύες της ωμοπλάτης και στις αρθρώσεις της. Τα προβλήματα αυτά λέει ότι άρχισαν σταδιακά μετά από απώλεια δικού της προσώπου το οποίο και περιποιούνταν νυχθημερόν. Με την προσεκτική λήψη του ιστορικού φαίνεται ότι από παιδί ξυπνούσε πολύ εύκολα, με τον παραμικρό θόρυβο, παραμιλούσε και αρκετές φορές «χτυπιόταν» στον ύπνο της ή χτυπούσε την αδερφή της που κοιμόταν δίπλα της όταν έβλεπε κάποιο κακό όνειρο. Αυτά βέβαια αναφέρει ότι σταμάτησαν σχεδόν τελείως από τα 18 της χρόνια και μετά και εμφανιζόταν σπάνια ειδικά όταν ήταν πολύ αγχωμένη ή είχε κοιμηθεί ελάχιστα για ημέρες.

Από το ημερολόγιο ύπνου-εγρήγορσης που της δόθηκε για να καταγράψει, φάινεται ότι επηρεαζόταν η υγιεινή του ύπνου με άστατη ώρα κατάκλισης και έγερσης και μειωμένες τιμές βιταμίνης , ενώ στη μελέτη ύπνου διαπιστώθηκε δυσκολία στη διατήρηση του ύπνου. Όμως αργότερα εντοπίστηκε η αιτία του κακού.

Ο ρευματολόγος διέγνωσε ινομυαλγία και ειδικός διέγνωσε ύπαρξη αγχώδους διαταραχής. Όλα αντιμετωπίστηκαν από κοινού από τους γιατρούς ενώ η 38χρονη πλέον αθλείται και συστηματικά αναφέρει ότι αισθάνεται σημαντικά καλύτερα, σχεδόν άλλος άνθρωπος.

ΤοΣύνδρομο Αποφρακτικών Απνοιών-Υποπνοιών

Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του  Παν/μίου Κρήτης και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Ύπνου στο ΠΑΓΝΗ Σοφία Σχίζα μιλώντας στο neakriti.gr «αν από τα συμπτώματα τεθεί η υποψία ύπαρξης ΣΑΑΥ (Σύνδρομο Αποφρακτικών Απνοιών Υποπνοιών) ή άλλων διαταραχών ύπνου ο ασθενής απευθύνεται στα κατά τόπους Εργαστήρια Ύπνου όπου διενεργούνται κλινική εξέταση και εργαστηριακή αξιολόγηση για την τεκμηρίωση ύπαρξης ή όχι διαταραχής ύπνου, της βαρύτητας της και κατόπιν του θεραπευτικού πλάνου αντιμετώπισής της. Περιλαμβάνει πέντε ήσυχα, μονόκλινα δωμάτια στα οποία κοιμάται ο εξεταζόμενος και ένα δεύτερο χώρο, στον οποίο βρίσκονται τα καταγραφικά μηχανήματα και το προσωπικό που παρακολουθεί τη μελέτη».

 Για τη διάγνωση χρησιμοποιούνται πλήρεις καταγραφές με εγκεφαλογράφημα, μυογράφημα, οφθαλμογράφημα, καρδιογράφημα, οξυμετρία, καταγραφικά ροής αέρα, ελαστικές ζώνες περίδεσης και μικρόφωνο για ροχαλητό.

Κάθε ασθενής αξιολογείται και προτείνεται η κατάλληλη θεραπεία.

Συχνά παρατηρείται το Σύνδρομο Αποφρακτικών Απνοιών Υποπνοιών (ΣΑΑΥ) κατά τον ύπνο. Τα συμπτώματα  κατηγοριοποιούνται σε αυτά που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου- τα περισσότερα συνήθως τα αναφέρει ο σύντροφος του κρεβατιού- και σε αυτά που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Συμπτώματα κατά τον ύπνο:

•Έντονο ροχαλητό

• Αναφερόμενες από την/τον σύντροφο παύσεις της αναπνοής.

• Ανήσυχος αναποτελεσματικός ύπνος

• Αίσθημα πνιγμονής

• Νυκτουρία

• Μειωμένη σεξουαλική ικανότητα

• Τριγμός δοντιών

• Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Ημερήσια συμπτώματα:

- Η υπνηλία η οποία αποτελεί το κυριότερο ημερήσιο σύμπτωμα και είναι αποτέλεσμα του κατακερματισμού του ύπνου. Η ημερήσια υπνηλία κατηγοριοποιείται σε ηπίου, μετρίου ή σοβαρού βαθμού

- Πρωινή κεφαλαλγία

-Πρωινή κόπωση

-Μείωση πρόσφατης μνήμης και συγκεντρωτικής ικανότητας

-Εναλλαγές ευερεθιστότητας και μείωσης διάθεσης


Έλεγχος για να δοθεί δίπλωμα

Πάντως επειδή σε πολλές περιπτώσεις η υπνηλία οδηγεί σε τροχαία, η  αναθεώρηση των οδηγιών χορήγησης άδειας οδήγησης (Annex III), έχει συμπεριλάβει τον υποχρεωτικό έλεγχο του ΣΑΑΥ και η χώρα μας σύμφωνα με τους ειδικούς έχει εναρμονιστεί με την οδηγία από το Δεκέμβριο του 2015.


Όλο και περισσότεροι Κρητικοί απευθύνονται στα εργαστήρια ύπνου για να ελέγξουν εάν τα προβλήματα στη διάρκεια του ύπνου τους και η υπνηλία που αισθάνονται στη διάρκεια της ημέρας είναι πιο σοβαρά απ'ότι φαίνονται. Έτσι σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται υπομονή και επιμονή για να φτάσουν στην πολυπόθητη διάγνωση και λύση του προβλήματος.

Οι λίστες αναμονής στα εργαστήρια ύπνου καθορίζονται από το που θα απευθυνθεί ο ασθενής, την κλινική υποψία που καθορίζεται από την κλινική αξιολόγηση, αν παραπέμπεται από ιατρό καθώς και το λόγο παραπομπής.

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη

Σχόλια