default-image

1o θέμα σε τουρκικά ΜΜΕ οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν pic

1o θέμα σε τουρκικά ΜΜΕ οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν pic

Πρώτο θέμα σε όλα τα ΜΜΕ της Τουρκίας έγιναν οι προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με το ζήτημα της αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης και το ζήτημα Δυτικής Θράκης και Αιγαίου.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ενδεικτικός ο τίτλος της Μιλιέτ: «Την προσοχή σας όλων, ακούστε παρακαλώ τι είπε ο Ερντογάν» με την τουρκική εφημερίδα να επισημαίνει ότι έθεσε το θέμα της συνθήκης της Λωζάνης.

«Έξαλλος ο Ερντογάν. Πόλεμος και βαριές εκφράσεις στις κοινές δηλώσεις» έγραψε σε έκτακτη ανάρτησή της η εφημερίδα Χουριέτ.

Για έναρξη της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα όσον αφορά τη Συνθήκη της Λωζάνης κάνει λόγο η Τζουμχουριέτ.

Για ιστορική απάντηση του Τούρκου προέδρου στον Προκόπη Παυλόπουλο κάνει λόγο η Σαμπάχ με την τουρκική εφημερίδα να σημειώνει ότι μετά από όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος ο Έλληνας ομόλογός του κατέβασε τους τόνους.

Βασική είδηση και στα αμερικανικά ΜΜΕ

Mε ένταση ξεκίνησε η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, σχολιάζει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC το οποίο σημειώνει ότι «οΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τα σχόλια που έχουν τρομάξει τους Έλληνες οικοδεσπότες για την ανάγκη "επικαιροποίησης" της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 που περιγράφει τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας.

Όπως αναφέρει το καναδικό ειδησεογραφικό δίκτυο Digitaljournal, σε αυτό που ονομάζεται «ιστορική» επίσκεψη, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Αθήνα παραμελεί τη μουσουλμανική μειονότητα τουρκικής καταγωγής που διαμένει στη βόρεια Ελλάδα και κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αγνοεί τις υποσχέσεις οικονομικής στήριξης που δόθηκαν πέρυσι σε αντάλλαγμα της βοήθειας της Τουρκίας στον περιορισμό των προσφυγικών ροών .

Στο ίδιο μήκος κύματος με το ABC News κινείται και το αμερικανικό δίκτυο Fox News επισημαίνοντας ότι οι συνομιλίες του Tούρκου Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας έγιναν σε τεταμένο κλίμα.

Η Washington Post γράφει ότι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα μετά από έξι δεκαετίες ξεκίνησε με ένταση, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επαναλαμβάνει από την Αθήνα τα σχόλιά του σχετικά με την ανάγκη «επικαιροποίησης" της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 που περιγράφει τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας. Η πρώτη του συνάντηση ήταν με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας,  Προκόπη Παυλόπουλου ....οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ανδρών ήταν εμφανώς δυσάρεστες. Ο Ερντογάν επέμεινε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να επικαιροποιηθεί κι έθεσε επίσης το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Ο Πρ. Παυλόπουλος διευκρίνισε ότι η συνθήκη δεν χρειάζεται "ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση".

Πηγή: protothema.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News