default-image

Προκλητική στάση Ερντογάν στην Αθήνα

Προκλητική στάση Ερντογάν στην Αθήνα

«Πάγωσε» η Αθήνα με τη νέα προκλητική στάση Ερντογάν ο οποίος επέμεινε στις δηλώσεις με τις οποίες αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης, ενώ έκανε αναφορά σε τουρκική μειονότητα, για να λάβει σήμερα επίσης σκληρή απάντηση από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας .

>> ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ

Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στις 11:45. Εκεί έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.Στη συνέχεια περπάτησαν στο κόκκινο χαλί και αφού επιθεώρησαν την προεδρική φρουρά στη συνέχεια έγιναν οι συστάσεις των δύο αντιπροσωπειών. Αμέσως μετά έκαναν τις καθιερωμένες δηλώσεις on camera, όπου όμως κυριάρχησαν στιγμές αμηχανίας και ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΤΣΙΠΡΑΣ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ "ΒΟΜΒΕΣ" ΓΙΑ ΛΩΖΑΝΗ - ΘΡΑΚΗ

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΧΑΡΤΗΣ "ΒΑΦΤΙΖΕΙ"... ΤΟΥΡΙΚΗ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Παυλόπουλος: Η συνθήκη της Λωζάνης δεν χρειάζεται αναθεώρηση

Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, η Συνθήκη της Λοζάνης είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτη, δεν παρουσιάζει κενά και δεν χρειάζεται ούτε επικαιροποίηση, ούτε αναθεώρηση, ισχύει ως έχει, δεν αφήνει περιθώρια για γκρίζες ζώνες και ρυθμίζει τα θέματα αναφορικά με τις αντίστοιχες μειονότητες, καθορίζοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχει θρησκευτική μουσουλμανική μειονότητα, της οποίας τα δικαιώματα γίνονται απολύτως σεβαστά.

Η Συνθήκη της Λοζάνης αποτελεί την βάση που μπορεί και πρέπει να στηρίξει την φιλία μας και τις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας και για εμάς τους Έλληνες καθορίζει, μεταξύ άλλων και τα σύνορα και το έδαφος και την κυριαρχία της Ελλάδας και της ΕΕ.

Γέφυρες φιλίας και στήριξης στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας

Είμαστε εδώ, εμείς οι Έλληνες για να δημιουργήσουμε γέφυρες φιλίας και είμαστε έτοιμοι να αποτελέσουμε την πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας προς την ΕΕ, δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος, χαρακτηρίζοντας, ωστόσο, αυτονόητο το γεγονός, πως για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, είναι απαραίτητες συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που αφορούν τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Ευρωπαϊκή Προοπτική Βαλκανικών Χωρών

Υπογράμμισε μάλιστα, ότι όσα ανέφερε για την Τουρκία ισχύουν και για την ευρωπαϊκή πορεία και το μέλλον των υπόλοιπων χωρών της Βαλκανικής.

«Η Ελλάδα ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική και της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας, αλλά υπάρχουν προϋποθέσεις, που αφορούν τον σεβασμό του διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου» ανέφερε.

Ονόματα τα οποία προσβάλλουν, όχι μόνο την Ιστορία, αλλά αποπνέουν αλυτρωτισμό, δεν είναι αποδεκτά από μέρους ευρωπαϊκού Δικαίου. Επίσης, οι χώρες που θέλουν να είναι μέλη της ΕΕ πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα της ιδιοκτησίας και των μειονοτήτων, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όσον αφορά το Κυπριακό, τόνισε ότι εμείς οι Έλληνες θέλουμε το να λυθεί το ταχύτερο δυνατόν, με λύση δίκαιη και βιώσιμη, που να σέβεται την κυριαρχία ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, τόσο με βάση το άρθρο 4 της Συνθήκης της ΕΕ, όσο και με την νομολογία του Δικαστηρίου της ΕΕ. «Είμαστε εδώ, όλοι μαζί, για να φθάσουμε σε μια λύση που είναι ευκταία, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που ταιριάζουν σε μια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Εφαρμογή Συνθήκης ΕΕ-Τουρκίας για τους Πρόσφυγες

Ειδικότερη αναφορά έκανε ο κ. Παυλόπουλος στην ανάγκη εφαρμογής της Συνθήκης ΕΕ-Τουρκίας για τους Πρόσφυγες, αφού όπως είπε, έλαχε στα κράτη μας και στους λαούς μας, να έχουν αυτές τις επιπτώσεις από έναν πόλεμο που δεν θελήσαμε και δεν επιδιώξαμε.

Έτσι θα αποδείξουμε ότι και τα δυο κράτη, με βάση την ιστορία τους, μπορούν να αναδείξουν τα ιδεώδη και του ανθρωπισμού και της δικαιοσύνης, που τα διαπνέουν. Γιατί σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, κάθε λαός, δείχνει ότι βασική αξία είναι ο ανθρωπισμός και η δικαιοσύνη.

Ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι θέλουμε όλοι και ο ίδιος προσωπικά, η επίσκεψη αυτή να μείνει ιστορική και τόνισε ότι όποια διαφορά κι αν έχουμε μεταξύ μας, αυτή δεν μπορεί παρά να λυθεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και χαιρέτισε τις ειλικρινείς προθέσεις του κ. Ταγίπ Ερντογάν.

Υπογράμμισε επίσης, ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι οι μεταξύ μας σχέσεις να γίνουν υποδειγματικές και εξέφρασε την απόλυτη ειλικρίνεια των λόγων του, σημειώνοντας, ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» και εξέφρασε την ελπίδα του, πάνω σε αυτούς τους καλούς λογαριασμούς να χτίσουμε μια ακόμη καλύτερη φιλία από αυτή που έχουμε.

Απάντηση στα όσα είπε ο Ταγίπ Ερντογάν για την Συνθήκη της Λοζάνης

Απαντώντας στα όσα είπε ο Τούρκος Πρόεδρος για την Συνθήκη της Λοζάνης, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε, ότι εκείνος δεν είναι εκτελεστικός Πρόεδρος, όπως ο κ. Ερντογάν και υπογράμμισε ότι η απάντηση στα όσα ειπώθηκαν από τον κ. Ερντογάν, θα δοθεί από την κυβέρνηση, ενώ κατέληξε με την επισήμανση, ότι τις σχέσεις μας πρέπει να τις στηρίξουμε στην ειλικρινή φιλία και στην επίλυση οποιουδήποτε ζητήματος μας απασχολεί, με ειλικρινή μέσα. Αυτό το κρατούμε εμείς οι Έλληνες και το θεωρούμε πολύ σημαντικό.

Επικαλούμενος την παλαιότερη ιδιότητά του, του καθηγητή της Νομικής, υποστήριξε ότι οι Συνθήκες δεν χρειάζονται επικαιροποίηση, ούτε αναθεώρηση και πρόσθεσε ότι η ερμηνεία του Δικαίου, οι μέθοδοι ερμηνείας του Δικαίου, επιτρέπουν να προσαρμόζεται ο Κανόνας Δικαίου, που εμπεριέχει η Συνθήκη στα εκάστοτε δεδομένα. Αυτό δεν λέγεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση. Λέγεται ερμηνεία.

Επομένως, εάν αποφεύγαμε ορισμένους όρους, που δεν ταιριάζουν και νομικά, ορισμένες παρεξηγήσεις θα είχαν λήξει την ώρα που έπρεπε, τόνισε και πρόσθεσε ότι είναι απόλυτα ειλικρινής και ανοιχτός απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο, από την πρώτη στιγμή της συνάντησής τους.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Υπάρχουν εκκρεμότητες στη Συνθήκη

Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν, αφού τόνισε ότι θα μιλήσει και εκείνος ανοιχτά και με ειλικρίνεια, σημείωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι ιστορική και για τις δυο χώρες και για τους δυο λαούς και αισθάνεται μεγάλη ευχαρίστηση που πραγματοποιεί αυτή την επίσκεψη 65 χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη του Τζελάλ Μπαγιάρ στην Ελλάδα, ενώ εξέφρασε την επιθυμία και πρόθεσή του, η επίσκεψη αυτή να αποτελέσει νέο σημείο καμπής στις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.

Συνθήκη της Λοζάνης

Αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λοζάνης, υποστήριξε ότι υπάρχουν εκκρεμότητες σε θέματα που δεν κατανοούνται σωστά, τονίζοντας ότι 94 χρόνια μετά έχουν αλλάξει οι συνθήκες και τα δεδομένα στον πλανήτη, γεγονός που επιβάλλει και την επικαιροποίησή της. Όπως σημείωσε, δεν είναι μια Συμφωνία μεταξύ μόνο Ελλάδας και Τουρκίας και πρόσθεσε ότι στο μεσοδιάστημα εμφανίστηκαν πολλά νέα θέματα.

Απαντώντας στις επισημάνσεις του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ότι δεν χρειάζεται αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λοζάνης, υποστήριξε ότι εκείνος δεν είναι καθηγητής Νομικής, αλλά γνωρίζει το Δίκαιο της πολιτικής και στο Δίκαιο αυτό υπάρχει ένας όρος που κάνει αναφορά για την επικαιροποίηση των Συμφωνιών, αρκεί να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των χωρών στο θέμα αυτό και επικαλέστηκε διάφορα σχετικά παραδείγματα.

Ειδικότερη αναφορά έκανε στους Μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης, θέτοντας το ερώτημα, εάν μπορούν να ζήσουν την θρησκεία τους με βάση την Συνθήκη της Λοζάνης και πρόσθεσε, ότι στη Δυτική Θράκη οι ιμάμηδες εξακολουθούν να μην μπορούν να εκλέξουν τον αρχιμουφτή τους και συνέκρινε την κατάσταση με την εκλογή του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και τις διευκολύνσεις, που -όπως είπε- προσφέρει στη σχετική διαδικασία η τουρκική πλευρά.

Μάλιστα υπενθύμισε, ότι το θέμα αυτό το έχει ήδη συζητήσει στο παρελθόν με Έλληνες πρωθυπουργός, όπως τους κκ. Κώστα Σημίτη, Κώστα Καραμανλή, Γιώργο Παπανδρέου και πρόκειται να το θέσει και στον σημερινό πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα.

Παράλληλα υποστήριξε, ότι υπάρχει μια διάκριση στη Δυτική Θράκη, καθώς δεν υπάρχει η απαραίτητη στήριξη στον τομέα των επιχειρήσεων για τους Μουσουλμάνους και υπογράμμισε ότι ακόμη και σήμερα, κάποιοι δεν μπορούν να χωνέψουν τον όρο «τουρκική» στη Δυτική Θράκη. Μάλιστα, στάθηκε και στις αντιδράσεις που προκάλεσε η ανακοίνωση της επίσκεψής του στην περιοχή, έκανε λόγο για «προβοκάτσια» και σημείωσε ότι θα πρέπει να ξεπεραστούν αυτά τα θέματα.

Στήριξη Ελλάδας στο ΝΑΤΟ

Υπενθύμισε επίσης, ότι η Τουρκία στήριξε την επιστροφή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, μετά από την απόφαση της ελληνικής πλευράς για αποχώρηση και υπογράμμισε ότι στην περίπτωση αυτή σας είδαμε και σας αντιμετωπίσαμε ως γείτονες.

Όπως πρόσθεσε, το ίδιο ισχύει και για το Κυπριακό και επισήμανε ότι στόχος τους είναι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, σημειώνοντας ωστόσο, ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο Μπούργκενστοκ δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, κατηγορώντας, παράλληλα, την Ευρωπαϊκή Ένωση για μη εκπλήρωση των υποσχέσεών της.

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι προτεραιότητα της Τουρκίας αποτελεί η «προστασία των ομογενών μας στη Δυτική Θράκη» και εξέφρασε την βούλησή του, η διήμερη αυτή επίσκεψη στην Ελλάδα να έχει θετικά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς των ελληνοτουρκικών σχέσεων, από την οικονομία έως τον τουρισμό, έκανε λόγο για την ενίσχυση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και έκλεισε με την επισήμανση: «Να μην κοιτάμε το άδειο μέρος του ποτηριού, αλλά να εστιάσουμε στο γεμάτο μέρος, για να μπορέσουμε να κοιτάξουμε μπροστά».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News