default-image

Φυλακές: Ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν...

Κρήτη
Φυλακές: Ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν" το θρυλικό γεφύρι της Άρτας, στην περίπτωση όμως ενός σύγχρονου κρητικού... "γεφυριού της Άρτας", των νέων φυλακών στη Νεάπολη, το γεφύρι έχει σταματήσει ολότελα να... χτίζεται!

Το σημαντικό έργο ανέγερσης του νέου σωφρονιστικού καταστήματος "Κρήτη 2" στην περιοχή Κουρούνες Νεάπολης, όχι απλά έχει "βαλτώσει" ενώ μετρά ήδη ένα ιστορικό 14 ετών και θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί (μετά από τόσες περιπέτειες και καθυστερήσεις) το 2016, αλλά μοιάζει - είναι η αλήθεια - ξεχασμένο πλέον από όλους και από όλα από πλευράς αρμοδίων.

Δεν το έχει ξεχάσει, πάντως, ο βουλευτής Λασιθίου της Ν.Δ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος σε συνέχεια προηγούμενων κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων κατέθεσε τις προάλλες νέα επερώτηση για την απαράδεκτη - όπως σημειώνει - καθυστέρηση στην αποπεράτωση των νέων φυλακών. Νέων φυλακών που, όταν και αν ποτέ φτιαχτούν, θα παρέχουν ανθρώπινες και ασφαλείς συνθήκες για 600 κρατούμενους και φυσικά και για τους εργαζόμενους, ανοίγοντας το δρόμο για να κλείσουν οι σημερινές, αναχρονιστικές φυλακές της Νέας Αλικαρνασσού.

Το πολυδιαφημισμένο νέο κατάστημα κράτησης "Κρήτη 2" έχει εξελιχθεί σε ένα έργο- "πληγή" για το νησί μας.

Το έργο είχε δημοπρατηθεί το 2004, λίγο πριν τις εθνικές - τότε - εκλογές. Με την αλλαγή κυβέρνησης το 2004, το δημοπρατημένο έργο πέρασε ουσιαστικά "στις καλένδες" επί κοντά μια τετραετία. Βγήκε από το "ψυγείο" το 2008, όταν και υπογράφτηκε - συγκεκριμένα στις 23 Ιουνίου - η σύμβαση με τον αρχικό ανάδοχο, που είχε προκύψει στην προ τετραετίας δημοπράτηση.

Υπήρξε εμπλοκή με τον εργολάβο, ο οποίος και υποκαταστάθηκε από νέο ανάδοχο. Οι εργασίες ξεκίνησαν, αλλά πάντοτε με παύσεις και παρατεταμένα διαστήματα "παγώματος", με αποτέλεσμα το έργο να βρίσκεται από πλευράς αντικειμένου περίπου στα μισά!

Εξηγήσεις και δεσμεύσεις

Εξηγήσεις για την πρωτοφανή καθυστέρηση, αλλά και χειροπιαστές δεσμεύσεις ώστε να ολοκληρωθεί το έργο και να μη μείνουν οι νέες φυλακές Νεάπολης ένα μισοτελειωμένο... "γιαπί", ζητά στην παρέμβασή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Η απαράδεκτη καθυστέρηση στην αποπεράτωση της κατασκευής του Γενικού Καταστήματος Κράτησης "Κρήτη 2", στην περιοχή Κουρούνες Νεάπολης του νομού Λασιθίου, έχει δημιουργήσει ζήτημα μείζονος σημασίας, τόσο για την ασφάλεια των πολιτών της περιοχής, όσο και για τις συνθήκες κράτησης των υπεράριθμων κρατουμένων που κρατούνται στις φυλακές Νεάπολης.

Η συμβατική προθεσμία εκτέλεσης του έργου έληξε στις 13/06/2016, ωστόσο δυστυχώς το έργο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το 2013, με ενέργειες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, εξασφαλίστηκε και εγκρίθηκε η εκταμίευση ποσού 1.346.000 ευρώ, καίριας σημασίας για τη συνέχιση του έργου.

Το έργο έχει ουσιαστικά σταματήσει, καθώς δεν καταβάλλονται οι πληρωμές, ενώ ταυτόχρονα δεν προχωρά και η παράταση των εργασιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες, κάτι που θα οδηγήσει στη διάλυση της εργολαβίας», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επερώτησή του ο βουλευτής και πρώην πρόεδρος της Ν.Δ., συνεχίζοντας: «Η τοπική κοινωνία, οι αιρετοί άρχοντες, οι δημοτικές παρατάξεις και οι φορείς της περιοχής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η απαράδεκτη καθυστέρηση στην αποπεράτωση του έργου μεγιστοποιεί τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα σωφρονιστικά καταστήματα της Νέας Αλικαρνασσού και της Νεάπολης, λόγω των υπεράριθμων κρατούμενων και των αντίξοων συνθηκών εργασίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η ολοκλήρωση του έργου θα δώσει τη δυνατότητα να αποσυμφορηθούν τα όμορα σωφρονιστικά καταστήματα και να φιλοξενηθούν 600 κρατούμενοι σε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης».

Όπως λέει ο κ. Πλακιωτάκης, «για την τραγική καθυστέρηση της υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου η ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου στην κυβερνητική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Περαιτέρω καθυστέρηση εξαιτίας των χρονοβόρων γραφειοκρατικών κωλυμάτων στην αποπεράτωση του Γενικού Καταστήματος Κράτησης "Κρήτη 2", στην περιοχή Κουρούνες της Νεάπολης, σας καθιστά προσωπικά υπεύθυνο και θα πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας και να δώσετε άμεση και αποτελεσματική λύση στο ζωτικό πρόβλημα που ταλανίζει το νομό Λασιθίου. Άλλωστε τα μέλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛ. είναι υπόλογα για την όλη απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας μας.

Η σύγχυση που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο και η αποτυχημένη προσπάθεια χάραξης και υλοποίησης αποτελεσματικής πολιτικής καθιστά τραγελαφική την όλη κατάσταση, πλήττοντας την άμεση και ουσιαστική εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και τη συνολικότερη περιφερειακή ανάπτυξη του τόπου μας, που στην εξαιρετικά δύσκολη εποχή που βιώνουμε όλοι μας, εξαιτίας της πολυετούς οικονομικής κρίσης, οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας αντιμετωπίζονται με πλήρη αδιαφορία και παντελή έλλειψη σχεδιασμού και οργάνωσης από την κυβέρνηση», σημειώνει ακόμα ο κ. Πλακιωτάκης και καταλήγει: «Επειδή στην τοπική κοινωνία του νομού Λασιθίου επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια και μεγάλη ανησυχία τόσο από τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και από το σύνολο των πολιτών της περιοχής, ερωτάται ο υπουργός: Ποιος είναι ο λόγος της απαράδεκτης καθυστέρησης στην αποπεράτωση του Γενικού Καταστήματος Κράτησης "Κρήτη 2", στην περιοχή Κουρούνες της Νεάπολης, και τι σκοπεύετε να πράξετε ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα το έργο;»...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News