default-image

Στην Αθήνα ο Ερντογάν μετά τη "βόμβα" για τη Λωζάνη

Στην Αθήνα ο Ερντογάν μετά τη "βόμβα" για τη Λωζάνη

Σε μια εξαιρετικά περίεργη χωροχρονική συγκυρία πραγματοποιείται η επίσημη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα -«η πρώτη, τα τελευταία 65 χρόνια, επίσκεψη Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα», όπως εντυπωσιακά προαναγγέλθηκε.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται λίγες μόλις ώρες μετά τις "βόμβες" που έριξε ο τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ και αφορούσαν σχεδόν όλα τα θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, από την έκδοση των οκτώ μέχρι την ανάγκη "επικαιροποίησης" -όπως χαρακτηριστικά είπε- της Συνθήκης της Λωζάνης. Όπως ήταν επόμενο, οι δηλώσεις Ερντογάν προκάλεσαν πολιτικές αντιδράσεις ακόμη και από το ίδιο το... Μαξίμου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει το βράδυ της Τετάρτης τον προβληματισμό του.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «Σουλτάνος» έρχεται στην Αθήνα σε μια περίοδο όπου είναι αποκομμένος από την Δύση, τόσο την ΕΕ και τις ΗΠΑ, όσο και στο ΝΑΤΟ, ένας ομφάλιος λώρος που αποκόπηκε από την στιγμή που ο Ερντογάν αποφάσισε να οξύνει την ρητορική του, λόγω κι έργω, απέναντι στους Ευρωπαίους ηγέτες (λόγου χάρη, της Γερμανίας ή της Ολλανδίας) αλλά μετά από τις εκτεταμένες διώξεις και τις καταγγελίες για παραβιάσεις δικαιωμάτων που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά ΜΜΕ σημειώνουν πως η επίσκεψη του δεν είναι τυχαία και πως γίνεται με προφανή γεωπολιτική σημειολογία: να επανασυνδέσει, διαμέσου της -εταίρου στην ΕΕ και συμμάχου με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ- Ελλάδας τους δεσμούς του με την Ε.Ε. και την Δύση γενικά.

H συνέντευξη Ερντογάν και οι πολιτικές αντιδράσεις

Επιβάρυνση του κλίματος ανάμεσα στην Αθήνα και την Αγκυρα φέρεται να προκάλεσε η συνέντευξη που παραχώρησε ο Ταγίο Ερντογάν στον τηλεοπτικό σταθμό, στην οποία έθετε μεταξύ άλλων θέμα Συνθήκης της Λωζάνης, κάνοντας λόγο για αναγκαία "επικαιροποίηση".

"Όταν μιλάω για επικαιροποίηση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α έως το Ω. Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε" είπε χαρακτηριστικά.

Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας. «Η σημερινή συνέντευξη του κ. Ερντογάν εγείρει έντονο προβληματισμό και ερωτήματα», προσθέτοντας οτι  «η ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψη του να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες όχι να υψωθούν τείχη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δήλωσή του. «Ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών. Οι αναφορές περί αναθεώρησης της δε συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή», προσέθεσε στην δήλωσή του ο κ. Τζανακόπουλος.

Σαφείς αιχμές άφησε ο τούρκος πρόεδρος και για το απόφαση περί μη έκδοσης στων οκτώ τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στη χώρα μας την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016. "Αυτή τη στιγμή προφανώς και είμαστε δυσαρεστημένοι και την ίδια στιγμή διαταράσσεται ο σεβασμός μας για την ελληνική Δικαιοσύνη" είπε μεταξύ άλλων, ενώ επανέλαβε ότι ο έλληνας πρωθυπουργός τον είχε διαβεβαιώσει ότι οι στρατιωτικοί θα εκδοθούν.

Νωρίτερα, οι αναφορές του τούρκου προέδρου είχαν προκαλέσει αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης η οποία έκανε λόγο για αρνητικό προμήνυμα της επίσκεψης.

Η ατζέντα και οι κίνδυνοι

Επισήμως, τα ζητήματα που θα περιλαμβάνει η ατζέντα της επίσκεψης είναι το μεταναστευτικό αλλά κυρίως ενεργειακή- οικονομική συνεργασία των δύο χωρών και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Ωστόσο, ανεπισήμως, είναι σχεδόν βέβαιο πως επί τάπητος θα τεθεί το ζήτημα της καταφυγής της τουρκικής «τρομοκρατίας» στη χώρα μας, για τους Τούρκους πολίτες που έφτασαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν προκειμένου να γλυτώσουν τη φυλακή, ως οπαδοί του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο τούρκος πρόεδρος, λογικά, θα απαιτήσει την έκδοση στην χώρα του συνολικά δέκα ατόμων: των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο, καθώς και άλλων δύο στρατιωτικών που κρατούνται. Μια έκδοση, θυμίζουμε, που απαγορεύθηκε από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Ο δεύτερος κίνδυνος ελλοχεύει στην επίσκεψη της Παρασκευής του Ερντογάν στην Θράκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Κοτζιάς φέρεται να επεσήμανε στον τούρκο πρόεδρο, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Αγκυρα, πως η επίσκεψη στη Θράκη θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να μη βλάπτει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ούτε την εικόνα του ιδίου και της Τουρκίας στην Ευρώπη.

Ο Ερντογάν αναμένεται ακόμη να επαναλάβει το αίτημα για την οικοδόμηση τεμένους στην Αθήνα, θέμα ύψιστης σημασίας για τον ίδιο. Μάλιστα, αναφέρεται πως "η Άγκυρα θα προτείνει στις ελληνικές αρχές να αναλάβει εκείνη την κατασκευή του τζαμιού που σχεδιάζεται εδώ και χρόνια αλλά αναβάλλεται λόγω της οικονομικής κρίσης".

"Αστακός" η Αθήνα - Το πρόγραμμα Ερντογάν

Η Αθήνα μετατράπηκε σε «φρούριο» για να υποδεχθεί τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος έρχεται συνοδευόμενος από έναν μικρό «στρατό».

Ήδη, από την αρχή της εβδομάδας, βρίσκονται στην Αθήνα, αλλά και στην Κομοτηνή, Τούρκοι αστυνομικοί, μέλη της προσωπικής φρουράς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ενημερώθηκαν από τους Έλληνες συναδέλφους τους για τον σχεδιασμό των αυστηρών μέτρων ασφαλείας και το «δίχτυ» που θα απλωθεί γύρω από τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας, από την πρώτη στιγμή που θα πατήσει το πόδι του σε ελληνικό έδαφος.

Στην επίσκεψή του στην Αθήνα ο Ερντογάν συνοδεύεται από 200 αστυνομικούς, κομάντος και πράκτορες της ΜΙΤ, ενώ περίπου 10 θωρακισμένα αυτοκίνητα, στα οποία θα επιβαίνουν οι αστυνομικοί της προσωπικής ασφάλειάς του, θα αποτελούν την αυτοκινητοπομπή του

Το αεροσκάφος που θα μεταφέρει τον Τούρκο πρόεδρο αναμένεται να προσγειωθεί στις 10:30 το πρωί της Πέμπτης στον εθνικό αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» και αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα ο κ. Ερντογάν θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και ακολούθως θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα γίνει η επίσημη υποδοχή του από τον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο, πριν την κατ ιδίαν συνάντησή τους και τις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ενώ θα ακολουθήσουν και διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, θα παραθέσει επίσημο δείπνο στον Τούρκο ομόλογό του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Πηγή: thetoc.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News