default-image

Χιόνι και στα Λασιθιώτικα - ανακούφιση για τους αγρότες

Κρήτη
Χιόνι και στα Λασιθιώτικα - ανακούφιση για τους αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ιδιαίτερη ανακούφιση είδαν οι αγρότες το πρώτο χιόνι που έπεσε στα Λασιθιώτικα βουνά, σε υψόμετρο πάνω από 900 με 1000 μέτρα.

Από το βράδυ της Τρίτης ξεκίνησε να πέφτει χιονόνερο αρχικά στις ψηλότερες κορυφές των Λασιθιώτικων βουνών και αργότερα γύρω στα μεσάνυκτα, άρχισε να πέφτει  το ευλογημένο μετά από μια μεγάλη περίοδο ανομβρίας,  χιόνι.

Ενώ στις πεδινές περιοχές του Νομού έριχνε χιονόνερο μέχρι το πρωί της Τετάρτης , το χιόνι στρώθηκε κυρίως στο Οροπέδιο του Καθαρού Κριτσάς, και βόρεια του Πλάτανου Μαλλών και του Σελάκανου.

Στα ανατολικά της Ιεράπετρας χιονόπτωση είχαμε στην κορυφή του Αφέντη πάνω από τα όρη της Θρυπτής καθώς και  στα βουνά πάνω από το Ορεινό της Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού.

«Με ανυπομονησία περιμένουμε τόσο καιρό, να δούμε το πρώτο χιόνι του χειμώνα . Θα ζητήσουμε από την εκκλησία μας, να ορίσει τη γιορτή του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Βαρβάρας περισσότερες φορές,  για να βρέχει και να χιονίζει περισσότερες μέρες το χειμώνα» μας λέει αστειευόμενος ο αγρότης κ   Μανόλης Δοξανάκης.

«Αυτό το λίγο νερό που έπεσε στις πεδινές περιοχές της Ιεράπετρας και το χιόνι που έπεσε στις πιο ορεινές , εμείς οι αγρότες το είδαμε σαν αγίασμα , το οποίο θα κάνει πάρα πολύ μεγάλο καλό σε όλες τις καλλιέργειες των κηπευτικών και της ελιάς», πρόσθεσε ο κ  Μανόλης Δοξανάκης.

Ρωτήσαμε τον γεωπόνο και πρόεδρο του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ Μανόλη Παπαδάκη, γιατί αυτό το λίγο χιόνι και το νερό που έπεσε, είναι τόσο σημαντικό για την περιοχή.

«Επειδή  έπεσε σημαντικά η θερμοκρασία και έπεσε χιόνι στις κορυφές των βουνών, ενώ έβρεξε σιγανά για πολλές ώρες στα πεδινά, το όφελος για τον πρωτογενή τομέα είναι πάρα πολύ μεγάλο.

Αρχικά το ψύχος, κατέστρεψε  το δάκο και βοήθησε τις ελιές να μην οξειδωθούν περισσότερο πράγμα που συμβαίνει όταν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, ενώ ποτίστηκαν οι ελαιώνες και οι αγρότες δεν θα παίρνουν νερό από τον ταμιευτήρα των Μπραμιανών. Γέμισαν επίσης οι ομβροδεξαμενές των θερμοκηπίων και περιορίστηκε ο πληθυσμός της  ''tuta absoluta'', του εντόμου που καταστρέφει τη ντομάτα. Ψόφησαν και άλλα έντομα που δημιουργούν προβλήματα στις καλλιέργειες, ενώ ο χιονιάς που έχει ενσκύψει σε όλη την Ευρώπη τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ελλάδα, θα τελειώσει τις υπαίθριες καλλιέργειες, που συνέχιζαν να τροφοδοτούν τις αγορές με προϊόντα μέχρι τώρα και εις βάρος των θερμοκηπιακών εκτός εποχής κηπευτικών», μας εξήγησε ο κ Μανόλης Παπαδάκης.

Σε ότι αφορά τον εμπλουτισμό του Φράγματος των Μπραμιανών, το νερό της βροχής που μπήκε στον ταμιευτήρα μέχρι στιγμής, είναι ελάχιστο. Ο ταμιευτήρας έχει σήμερα 3 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, ενώ η σαιζόν για να αρδευτούν κανονικά όλες οι καλλιέργειες απαιτεί, γύρω στα 12 εκατ. κυβικά μέτρα .

«Πάντως η αρχή για την αλλαγή του Ανοιξιάτικου μέχρι χθες καιρού έγινε . Περιμένουμε και ελπίζουμε, ότι θα έχουμε συνέχεια των χιονοπτώσεων και των βροχοπτώσεων, για να επέλθει η ισορροπία στη φύση», πρόσθεσε ο κ Μανόλης Παπαδάκης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News