default-image

Στο Ρέθυμνο οι 7 τόνοι ναρκωτικών, 70-80 εκ. € η αξία /video

Κρήτη
Στο Ρέθυμνο οι 7 τόνοι ναρκωτικών, 70-80 εκ. € η αξία /video

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφάλειας το ποσό μαμούθ με τα ναρκωτικά των 7 τόνων που εντοπίστηκαν σε ρυμουλκό νότια της Κρήτης  "έφυγε" από την Αγία Γαλήνη με προορισμό το Ρέθυμνο.

Το ρυμουλκό φέρεται να φόρτωσε από Κύπρο με αρχικά δηλωθέντα προορισμό τη Μάλτα, με σημαία Τανζανίας, αλλά άγνωστο νηολόγιο.

Οι αρχές εξακρίβωσαν ότι πρόκειται για 7 τόνους κατεργασμένης κάνναβης τύπου σοκολάτας με τις αξία του κιλού σύμφωνα με εκτιμήσεις από καλά γνωρίζοντες να υπολογίζονται μεταξύ 10.000 - 15.000 ευρώ, δηλαδή συνολικά  70-80 εκατομμύρια ευρώ.

Γεγονός που σημαίνει ότι η αξία της ποσότητας μπορεί να αγγίζει.

Αρχικά στοιχεία δόθηκαν από συνδυασμό πληροφοριών Ιταλικών και Γαλλικών αρχών για διεθνές κύκλωμα και στη συνέχεια ενημερώθηκαν και οι ελληνικές αρχές.

Για το θέμα μάλιστα αύριο θα δοθεί και συνέντευξη τύπου από τον ίδιο τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος.

Το neakriti.gr κατέγραψε τη στιγμή της μεγάλης επιχείρησης της μεταφοράς του φορτίου συνοδεία αστυνομικών και από Χανιά και Ρέθυμνο.

Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην όλη επιχείρηση από την αρχή έφθασαν από την Αθήνα  περίπου 40 αστυνομικοί της δίωξης ναρκωτικών του λιμενικού σώματος εκ των οποίων 5 βατραχάνθρωποι, προκειμένου να συνδράμουν στην δύσκολη επιχείρηση που είχε στηθεί τα τελευταία 24ώρα ανοιχτά της Κρήτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤΟΝΟΙ ΧΑΣΙΣ ΕΝΤΟΠΙΣΑΝ ΣΚΥΛΟΙ ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ ΣΕ ΑΠΙΘΑΝΗ ΚΡΥΨΩΝΑ ΡΥΜΟΥΛΚΟΥ

Τα ναρκωτικά, χασίς και "σοκολάτες" όπως ονομάζεται η επεξεργασμένη κάνναβη, εντόπισε ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος στο πλαίσιο μεγάλης επιχείρησης.

Σε απίθανη κρυψώνα

Σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr τα ναρκωτικά ήταν κρυμμένα σε απίθανη κρυψώνα. Συγκεκριμένα είχαν αποθηκευτεί σε αμπάρι του ρυμουλκού όπου είχε γίνει ηλεκτροσυγκόλληση για να μην γίνουν αντιληπτά. Χρειάστηκε σβουράκι για να κοπεί το σημείο και να φτάσουν οι λιμενικοί στα ναρκωτικά. Η κρυψώνα είχε σκεπαστεί με βαρέλια και μάλιστα πάνω από τα βαρέλια υπήρχαν βρεγμένα σακιά με πιπέρι και καφέ, προφανώς για να μην μπορέσουν οι σκύλοι ανιχνευτές να εντοπίσουν τα ναρκωτικά!

Οι λιμενικοί ερευνούν ακόμη τα τοιχώματα του ρυμουλκού για το ενδεχόμενο να υπάρχουν κι αλλού κρυμμένα ναρκωτικά.

Μεγάλη επιχείρηση

Υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος βρισκόταν σε εξέλιξη καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας στη νότια Κρήτη και συνεχίστηκε στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης, με ρεσάλτο των ειδικών δυνάμεων και προσωπικό από τα τμήματα ασφαλείας του λιμενικού, σε ρυμουλκό.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΕ ΣΚΑΦΟΣ - ΕΒΓΑΛΑΝ "ΛΑΒΡΑΚΙ"

Το ρυμουλκό φαίνεται ότι βρισκόταν σε διαρκή παρακολούθηση εδώ και δύο μέρες και στη διάρκεια της νύχτας έγινε η πρώτη έφοδος που δεν οδήγησε σε άμεσα συμπεράσματα για το ενδεχόμενο μεταφοράς παράνομου φορτίου. Ωστόσο αφότου μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης ξεκίνησε εξονυχιστικός έλεγχος και με σκύλους ανιχνευτές στα αμπάρια, όπου οι άνδρες του λιμενικού έβγαλαν λαβράκι.

Αναλυτικά το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αναφέρει σε ανακοίνωση του :

Ευρύτατης κλίμακας επιχείρηση εντοπισμού και κατάσχεσης τεράστιας ποσότητας κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα), που μέχρι τώρα ξεπερνά τους έξι (06) τόνους έλαβε χώρα κατά τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, από το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή.

Ειδικότερα, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και συντονισμένης συνεργασίας της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου (ΔΙ.ΔΙ.ΝΑ.Λ.) του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος με Υπηρεσίες του Γαλλικού Τελωνείου, πρωινές ώρες της 05-12-17, Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με επιβαίνοντες στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. κατευθύνθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης για τον εντοπισμό ύποπτου σκάφους για μεταφορά ναρκωτικών ουσιών.

Πρωινές ώρες χθες (5-12-2017), το ΠΑΘ 070, σε συνεργασία με αεροσκάφος του Frontex, εντόπισε το ρυμουλκό "ANDREAS" να πλέει στη θαλάσσια περιοχή πενήντα (50) ν.μ. νότια της Κρήτης. Αφού ελήφθησαν υπόψη οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η πορεία του ύποπτου σκάφους, η ασφάλεια των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που θα επιχειρούσαν καθώς και ο επιδιωκόμενος αιφνιδιασμός του πληρώματος του ύποπτου πλοίου, αποφασίστηκε και πραγματοποιήθηκε η άμεση ακινητοποίησή του με ρεσάλτο σε αυτό από τους πλέον εκπαιδευμένους βατραχανθρώπους του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Στο πλαίσιο εφαρμογής των κανόνων εμπλοκής για την ακινητοποίηση του ρυμουλκού, κρίθηκε απαραίτητη η εκτέλεση προειδοποιητικών βολών, διότι το πλήρωμα του ύποπτου σκάφους δεν υπάκουε στις δοθείσες εντολές.

Ακολούθως, τα έξι (06) μέλη του πληρώματος, Συριακής υπηκοότητας, ακινητοποιήθηκαν και το εν λόγω σκάφος οδηγήθηκε στην Αγία Γαλήνη Κρήτης, όπου μετά από ενδελεχή έρευνα, με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών και κλιμακίου της ΔΙ.ΔΙ.ΝΑ.Λ., διαπιστώθηκε μέχρι στιγμής ότι μετέφερε έξι τόνους, εκατόν εβδομήντα επτά κιλά και οκτακόσια γραμμάρια (6.177,800 kg) κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα). Η συγκεκριμένη ποσότητα ήταν συσκευασμένη σε διακόσια σαράντα ένα (241) δέματα, επιμελώς τοποθετημένα σε ειδικές κρύπτες επί του πλοίου, ενώ η συνολική αξία του φορτίου ανέρχεται περίπου στα εβδομήντα εκατομμύρια ευρώ (70.000.000€). Η έρευνα επί του ρυμουλκού για τον εντοπισμό τυχόν επιπλέον ποσότητας κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα) συνεχίζεται από στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Για την εν λόγω υπόθεση διενεργείται περαιτέρω έρευνα της αρμόδιας Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Με συναρμόδιες διωκτικές Αρχές του εξωτερικού.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής καθώς και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός συνεχάρησαν τον Αρχηγό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχο Λ.Σ. Σταμάτιο Ράπτη και τα στελέχη του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. που συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Διενεργείται προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία, ενώ οπτικοακουστικό υλικό της επιχείρησης πρόκειται να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.hcg.gr.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν, δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Λιμενικό:

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Κουμαντάκης- Στέλιος Χανιωτάκης

Καμέρα - φωτογραφίες :Στέλιος Χανιωτάκης - Ευθύμης Γκαρέλιας

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News